Actualitate

Cum sunt şomerii din evidenţele AJOFM. Ce fac unele firme care iau subvenţii să îi angajeze

Persoanele care primesc ajutor de şomaj de la stat au studii puţine sau chiar nu au deloc, a spus Otilia Râpan, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), iar firmele nu vor să îi angajeze. La o şedinţă a Colegiului prefectural care s-a ţinut la Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi care a avut ca temă lipsa forţei de muncă, directorul AJOFM a vorbit şi despre firmele care iau subvenţii să angajeze şoneri şi renunţă la ei când statul nu le mai dă bani.

„Aceşti şomeri sunt oameni care nu au pregătire, mulţi sunt analfabeţi, au două-trei clase, noi le arătăm unde să semneze şi pentru carnetul de şomer. Sunt oameni fără pregătirea necesară. Dacă un angajator vine la noi cu cinci locuri de muncă şi ne cere să îi trimitem oameni cu liceul sau cu opt clase, eu nu pot să-i trimit oameni cu 2-3 clase sau oameni bolnavi care stau tranzitoriu în perioada de şomaj la noi. Probabil nu stau un an, ci trei luni sau şase luni. În Bistriţa-Năsăud sunt circa 73.000 de angajaţi, iar noi avem 1.438. Dacă vi se pare mare rata şomajului de 2,83%, nu ştiu ce să mai zic. Noi am invitat toate firmele care vor să angajeze şomeri marţea şi joia când vin şomerii cu carnetele la viză şi îi trecem prin faţa lor. Sunt firme care au stat câte două săptămâni la noi şi nu au găsit pe nimeni”, a spus Otilia Râpan.

Directorul AJOFM a admis că poate mai sunt şi oameni care nu muncesc şi nu sunt înscrişi în baza de date a instituţiei, însă persoanele înscrise au o „pregătire discutabilă”.

Anul acesta însă, AJOFM Bistriţa-Năsăud a plătit subvenţii pentru 541 de persoane, valoarea totală a acestora fiind de 4,09 milioane de lei, bani plătiţi angajatorilor. S-au mai dat bani pentru firmele care au angajat persoane cu dizabilităţi şi absolvenţi, în total 132 de persoane, valoarea subvenţiilor fiind de peste 900.000 de lei. Pentru ucenici şi stagiari s-au dat câte 2250 de lei, însă pentru o perioadă de 6 luni, suma totală fiind de 290.000 de lei.

„Eu înţeleg că este o lipsă de forţă de muncă, dar nu numai în Bistriţa-Năsăud, ci la nivelul întregii ţări. Tocmai de aceea, Guvernul a venit în sprijinul angajatorilor cu subvenţii. Anagajatorii mari, cum e Leoni, nu vor aceste subvenţii. Dar sunt firme care accesează, dacă au doi-trei angajaţi, mai iau unul cu subvenţie. Pot fi angajate persoane peste 45 de ani şi primesc subvenţii. Pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare şomer angajat, primesc 2.250 de lei timp de un an, dar au obligaţia să îi mai ţină şase luni. Avem foarte mulţi angajatori care, după un an, renunţă la aceşti oameni pe care îi angajează. Există şi fenomenul acesta. În mână omul primeşte 1.200, angajatorul mai plăteşte 700 de lei la Finanţe. Ei nu mai pun niciun leu la salariul omului respectiv. Vin oameni la instituţie şi ne spun că nu au primit decât 1.200 de lei, iar firma a încheiat convenţie cu AJOFM. Aceşti angajatori nu mai dau niciun leu angajatului, se folosesc numai de subvenţiile date de Guvern”, a spus Otilia Râpan.

Totodată, la nivel naţional, sunt în derulare prin ANOFM cinci proiecte finanţate cu bani europeni în valoare de 60 de milioane de euro, bani care se duc tot sub formă de facilităţi oferite angajatorilor.

2 comentarii

  • Nu se vede în această analiză cauza principală a situaţiei lipsei forţei de muncă. Mă refer la efectele produse de starea educaţiei şi învăţământului contemporan, la renunţarea la şcolile profesionale sau de meserii, la corelarea ofertei cu cererea reală a vieţii economice şi sociale a forţei de muncă cu o calificare corespunzătoare. Înşirăm doar constatarea stării de fapt şi nu ne gândim la modul în care să putem satisface în orice moment cererea mereu crescândă a forţei de muncă bine calificate.

  • Va primiti lunar salariile ?
    Ce conteaza ca n-aveti de lucru ?
    Se face coada la automatul de cafea ?
    Bucurati – va ca nu va trimite partidul acolo de unde ati venit !
    Adica la sapa !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.