Cele 12 ouă de mari dimensiuni realizate în 2012 şi 2013 din poliester armat cu fibră de sticlă, după modelul celor din Croaţia, şi pictate în culori vesele de elevii Liceului de Arte ”Corneliu Baba” Bistriţa vor fi amplasate şi anul acesta, pentru al cincilea consecutiv, în câteva zone din oraş.
Grupuri de ouă gigant de câte doi metri fiecare vor fi expuse în Piaţa Centrală lângă Biserica Evanghelică, în Piaţa Unirii şi în Piaţa Sfânta Ana de la Big. Un ou uriaș va fi pus lângă biserica de pe str. Avram Iancu, colț cu Tudor Vladimirescu.
Ouăle uriaşe, aşezate în ”cuibare” din lemn mărunţit şi împrejmuite de bârne, vor putea fi admirate până de Rusalii.
Anul acesta, romano-catolicii sărbătoresc Paștele în 27 martie, iar ortodocșii și celelalte culte cinci săptămâni mai târziu, în 1 mai.
Sâmbătă 19 martie, în centrul istoric al Bistriței are loc tradiționalul târg de Paști al sașilor bistrițeni – Ostermarkt.
În 2012, înainte de Paşti, în mai multe locuri din oraş au fost puse nouă ouă gigant (opt comandate de Primărie contra sumei de 13.000 de lei plus 6.000 de lei pentru vopsele şi unul făcut cadou de firma care le-a realizat pe toate, Eurocompozite), numărul lor ajungând la 12 în 2013 (încă 6.000 de lei).
Atunci când a introdus aceste aranjamente stradale de Paşte, primarul Ovidiu Creţu a mărturisit că s-a inspirat din cele văzute la Zagreb, unde mai multe ouă de mari dimensiuni (”Pisanica”) împodobesc cea mai mare piaţă din capitala Croaţiei. Tradiţia ouălor gigant o au şi alte oraşe din lume, printre care Koprivnica din Croaţia, Palanga din Lituania şi Vegreville din Canada. ”Am dorit să le spunem concitadinilor noştri, într-un mod special, Paşte fericit. Am ales să ornăm oraşul cu grupuri de ouă. Nu este o invenţie locală, am luat ideea din Europa. Aşa cum modelul pentru struţi l-am copiat după cel al urşilor, cămilelor, spre exemplu, din alte ţări, tot aşa modelul pentru ouă l-am văzut în Croaţia, la Zagreb”, a explicat atunci Creţu.
Ouăle pictate de elevii de la Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba” au motive florale, peisaje, copaci înfloriţi, globul pământesc, mozaicuri, decoraţiuni şi chiar Biserica Evanghelică. Unul dintre ele, cel donat în 2012 de Eurocompozite, având reprezentate chipul actorului Robert Powell din filmul ”Iisus din Nazareth” şi turnul Bisericii Evanghelice, are postament rotativ.
Ovidiu Creţu consideră că ouăle, merele şi struţii ”dau o tuşă simpatică oraşului”: ”Mediul în care trăim merită să fie unul care să ne determine o stare psihică bună, frumoasă. Dacă trăim într-un oraş îngrijit, curat, ne simţim binStruţii, ouăle, merele sunt elemente care dau o tuşă simpatică oraşului nostru. Nu sunt invenţii personale, m-aş fi bucurat să fie, le-am preluat după ce le-am văzut în alte părţi şi le-am adus şi la noi acasă, în Bistriţa europeană”.
-firele de cablu tv de pe arterele principale, secundare,si dintre blocurii……
-gropile din asfalt…..
-drumurile de pamant…
-valurile trotuarelor de bitum sau pavaj…..
-„decorurile” de plastic,hartie,si resturi alimentare de langa containere, calea ferata, etc…
-„parfumul”statiei de epurare….
domnule Ovidiu Cretu ce va considerati primar (primul dintre cei mai ……) al orasului Bistrita oare ce „tusa „dau…..
-europeana….?
-asiatica….?
-africana….?
smechereasca…?
Domnule zis primar nu uitati ca nu numai dumneavoastra ati calatorit in Europa….iar zonele unui oras trebuiesc tratate cu aceiasi preocupare si interes pe toate palierele: social,economic,urbanistic, salubritate,etc.
La Bistrita, tigania continua. Circarul orasului (pentru ca Bistrita nu are primar) a scos din nou kitsch-urile la iveala. In schimb, a uitat sa elibereze spatiile verzi de chioscurile de lemn inghesuite langa zidurile Bisericii Evanghelice inca de la Craciun. Şi asta cu atat mai mult cu cat spaţiile verzi din centru ar fi trebuit primenite, mai ales că din 15 martie a debutat programul „Curăţeniei de primăvară”. Circarul se joaca cu nervii bistritenilor pentru ca nici porcaria aceea de „cort de cultura” nu a fost mutata din mijlocul drumului desi Casa de Cultura a fost demult inaugurata.
Foarte frumos! Se simte ca vin Sărbătorile Pascale! Întotdeauna aceeași bucurie cu iz de primăvară!
cel mai mult imi plac gardurile alea rustice din jurul ca.ca.turilor alea vopsite.
parca as fi la o stâna din muntii rodnei …. dar stai !, sunt de fapt intr-un oras „european” (?!?).