Un grup de trei ouă de câte doi metri fiecare a fost expus în Piaţa Centrală lângă Biserica Evanghelică, iar alte două grupuri de câte patru şi cinci ouă – în Piaţa Unirii şi în Piaţa Sfânta Ana de la Big.
Ouăle uriaşe, aşezate în ”cuibare” din lemn mărunţit şi împrejmuite de bârne, vor putea fi admirate, pentru al patrulea an consecutiv, până de Rusalii.
Anul acesta, Paştele va fi sărbătorit de romano-catolici în 5 aprilie, iar de ortodocşi în 12 aprilie.
În 2012, înainte de Paşti, în mai multe locuri din oraş au fost puse nouă ouă gigant (opt comandate de Primărie contra sumei de 13.000 de lei plus 6.000 de lei pentru vopsele şi unul făcut cadou de firma care le-a realizat pe toate, Eurocompozite), numărul lor ajungând la 12 în 2013 (încă 6.000 de lei).
Atunci când a introdus aceste aranjamente stradale de Paşte, primarul Ovidiu Creţu a mărturisit că s-a inspirat din cele văzute la Zagreb, unde mai multe ouă de mari dimensiuni (”Pisanica”) împodobesc cea mai mare piaţă din capitala Croaţiei. Tradiţia ouălor gigant o au şi alte oraşe din lume, printre care Koprivnica din Croaţia, Palanga din Lituania şi Vegreville din Canada. ”Am dorit să le spunem concitadinilor noştri, într-un mod special, Paşte fericit. Am ales să ornăm oraşul cu grupuri de ouă. Nu este o invenţie locală, am luat ideea din Europa. Aşa cum modelul pentru struţi l-am copiat după cel al urşilor, cămilelor, spre exemplu, din alte ţări, tot aşa modelul pentru ouă l-am văzut în Croaţia, la Zagreb”, a explicat atunci Creţu.
Ouăle pictate de elevii de la Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba” au motive florale, peisaje, copaci înfloriţi, globul pământesc, mozaicuri, decoraţiuni şi chiar Biserica Evanghelică. Unul dintre ele, cel donat în 2012 de Eurocompozite, având reprezentate chipul actorului Robert Powell din filmul ”Iisus din Nazareth” şi turnul Bisericii Evanghelice, are postament rotativ.
Ovidiu Creţu consideră că ouăle, merele şi struţii ”dau o tuşă simpatică oraşului”: ”Mediul în care trăim merită să fie unul care să ne determine o stare psihică bună, frumoasă. Dacă trăim într-un oraş îngrijit, curat, ne simţim binStruţii, ouăle, merele sunt elemente care dau o tuşă simpatică oraşului nostru. Nu sunt invenţii personale, m-aş fi bucurat să fie, le-am preluat după ce le-am văzut în alte părţi şi le-am adus şi la noi acasă, în Bistriţa europeană”.
kitsch de prost gust…dar asta e politica
Ouăle lui Cretu se inmultesc de la un an la altul, ajungand la 12. Desi mai are mult pana sa-l ajunga pe Adrian Nastase care inca nu a terminat de „numarat ouăle” de la Cornu, ale lui Cretu sunt mult mai mari si imprastiate in tot orasul Bisrtita. De altfel Ovidiu Creţu consideră că „ouăle, merele şi struţii ”dau o tuşă simpatică oraşului”. De altfel de la Cretu n-ai ce astepta mai mult. Prostul crede ca le stie pe toate. Asa a facut si cu mutarea idioata a statuilor. Astfel, primarul Cretu, lipsit de o cultura elementara a mutat in urma cu cativa ani bustul lui Rebreanu, aducand in locul lui in Piata Unirii bustul lui Cuza de la IJP desi numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are are legatura cu Unirea Principatelor nici cat „Sula cu Prefectura” (o alta asociere facuta prin amplasarea monumentului in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura). Acum a adaugat langa bustul lui Cuza, 4 oua vrand parca sa sugereze ca domnitorul principatelor unite nu a fost oricine, ci dimpotriva unul cu 2 perechi de …oua.
Tov :tic-tac. Dumneata esti coleg de partid cu O. Cretu. Cum vorbesti asa ? Te vad colegii si te-or tipa de la pesedeu. De altfel aproape toti sunteti acolo kitsch.