Actualitate

OUG pentru alegeri anticipate, respinsă de Senat

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind alegerile anticipate a fost respinsă miercuri de plenul Senatului. Pentru respingere s-au pronunţat 85 de parlamentari, iar împotrivă, 33.

Legea de aprobare a Ordonanţei a venit cu raport de respingere de la Comisia juridică din Senat. Ordonanţa va fi trimisă Camerei Deputaţilor, care e forul decizional în acest caz.

Raportul de respingere a OUG a fost adoptat prin votul senatorilor PSD şi al celor de la UDMR. Aceasta în condiţiile în care liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că a trimis o scrisoare oficială Avocatului Poporului, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG, considerând că ”este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituţionale”.

În final, legea va ajunge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Dacă respingerea ordonanţei va trece și de Camera Deputaţilor, PNL va sesiza Curtea Constituţională, a anunțat Ludovic Orban.

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional. De asemenea, este dublat numărul parlamentarilor din diaspora.

De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării. Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că instituţia va decide săptămâna aceasta dacă va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, după respingerea OUG privind anticipatele de Comisia juridică din Senat, că există un grup Ultras al PSD ”care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative”. Orban aspus că, în acest moment, orice fel de previziune legată de data alegerilor parlamentare nu poate fi făcută.

2 comentarii

  • Adevăratul motiv pentru care PSD și aliații săi din UDMR vor să anuleze ordonanța pentru alegeri parlamentare anticipate, este prevederea ca voturile din Diaspora să se verse în totalul național. Procentul de participare la vot va crește mult peste ultimul scrutin parlamentar din 2016. Practic, Diaspora, în 3 zile de vot, ar putea aduna peste 50% din voturile pe care le-ar putea obține PSD în țară. Iar UDMR se opune pentru că riscă să nu intre în Parlament.
    Reglementarea care permitea românilor să voteze oriunde în țară la parlamentare este constitutionala si s-a regăsit în legislația electorală după 1990 încoace și a fost în vigoare până în 2008, când s-a introdus votul uninominal. Acum cand când s-a revenit la listele de partid, reglementarea trebuie obligatoriu introdusa in legea electorala.

  • Da.
    Dar există și celălalt adevăr.
    Nu poți schimba printr-o ordonanță de guvern, un sistem electoral.
    E o parte a consensului politic necesar unei stabilități pe termen lung.
    Totul revine în a alege parlamentari de o calitate umană, etică și profesională ridicată.
    Ori , cam greu cu resursa umană politică zilele astea, prin unele partide.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.