Actualitate

Ovidiu Crețu despre pârtie: Nu am anticipat aceste probleme. Dacă știam…

Primarul Ovidiu Crețu s-a referit la problemele pe care le întâmpină în proiectul pârtiei de schi din Wonderland, care este finalizată dar încă nefuncțională.

”Pe pârtie o să ne întâlnim cam la jumătatea lunii ianuarie. Atât alimentarea cu energie electrică cât și contractarea operatorului sunt probleme pe care eu personal nu le-am anticipat, sunt cu mult mai grele, sunt foarte multe avize, foarte multe condiții care trebuie îndeplinite și n-am reușit. Dacă știam toate lucrurile astea de la început, poate ne gândeam să facem instalații mai mici. Dacă știam aceste lucruri cum trebuie, începeam de acum doi ani ca să putem să finalizăm la început de an. În sfârșit, este o chestiune la care nu am percutat în momentul oportun, dar lucrurile se vor rezolva. Pârtia și ce avem acolo sunt făcute pentru 20-30 de ani, dacă ratăm o lună și jumătate e păcat, ne pare rău, dar până la urmă asta este. Problema cu energia electrică este problema generală de la noi din țară, dacă vrei să faci o investiție trebuie să te rogi pe la toate porțile Electricii să-ți aprobe, după care s-o primească drept cadou ca să o exploateze ei. Asta este legislația, una făcută spun eu de băieții deștepți care știu să jongleze în acest domeniu. Norocul nostru că aici la nivel local avem o relație foarte bună și tot ce s-a putut face de aici am rezolvat, dar sunt niște proceduri extrem de complicate la ei. Constructorul a adus un generator de putere mare ca să pornească pompele și să umple lacul cu apă, să pornească tunurile de zăpadă. Instalațiile practic sunt rezolvate”, a declarat Ovidiu Crețu.

Anul acesta, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea), care costă în total 23,5 milioane lei, din care s-au făcut în 2015 lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria). În proiectul pârtiei de schi sunt prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Elementele de bază sunt: telescaun fix cu 4 locuri, pârtia propriu-zisă iluminată nocturn, stație de plecare, drum de acces și parcare, bileterie.

La sfârșitul lunii august, Primăria Bistrița anunța că vrea să încheie un contract de colaborare cu un operator pentru deservirea instalației de telescaun a pârtiei de schi, întreținerea pârtiei, instalație de produs zăpada și servicii conexe. 120.000 de lei vor fi folosiți pentru pentru achiziția serviciului de întreținere a pârtiei de schi și deservirea telescaunului de acces pe pârtie. ”Eu cred că operator va fi o firmă din Bistrița care și-a specializat oameni în meseriile cerute. Există și varianta de rezervă ca executantul, firma care a construit pârtia, să facă el operarea timp de două-trei luni”, a spus de curând Ovidiu Crețu.

Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 1182,71 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.

Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.

Încasarea acestei taxe de acces telescaun se va efectua de către Direcția Economică – Venituri prin caseria deschisă în cadrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland.

Operatorul care va fi desemnat la licitație va prelua instalațiile de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale, de iluminat nocturn și clădirile anexe, iar municipalitatea va asigura întreținerea drumului de acces și parcarea, dar și reviziile tehnice ale instalațiilor. Banii din taxele de acces pe pârtie și din închirierea diferitelor suprafețe pentru agenții economici care prestează servicii de alimentație publică vor merge la bugetul local.

Persoanele fără schiuri sau plăci vor avea accesul restricționat pe pârtie, pentru a evita producerea de accidente.

Foto: arhivă

8 comentarii

  • Oare cine i-o pus bățul la roată? Cine trebuia să facă demersurile pentru alimentarea cu energie electrică? Cine trebuia să omologheze pârtia?
    Iară dă vina pe opoziție, pe societatea civilă, pe verzi, pe maronii, pe masoni (a uitat că este colegul lor), etc.
    Chiar și dacă pornește pârtia în sezonul viitor, tot un mare fiasco va fi. Bani mulți cheltuiți de la bugetul local pentru o ambiție absurdă.
    Votați psd în continuare!

  • În mod normal, investiția are la bază un studiu de oportunitate în care ar fi trebuit să fie reliefate toate riscurile și premisele corecte ale efectuării investiției. Oare în țara aceasta Curtea de Conturi nu verifică deloc efectuarea unor investiții pentru orgoliul unor politicieni?

  • „Prostia şi domnia se plătesc” spune un vechi proverb. Daca la domnie poti renunta, prostia costa mai mult fiindca tine toata viata. Ce altceva decat prostie este cramponarea lui Cretu pentru o investitie exagerata si aproape inutila, intr-o partie de schi dupa ce pana si reprezentantul firmei Kranz Eurocenter, executantul pârtiei de schi de pe pasunea din Unirea a precizat la semnarea contractului: „nu va fi o pârtie de schi profesională pentru că diferența de altitudine nu permite așa ceva, este o pârtie pentru recreere, pentru începători”. In plus, acesta a mai subliniat faptul ca din punctul de vedere al schiatului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca „zăpada artificială se produce undeva în jurul temperaturii de minus 5 grade”.
    De aceea, suma de 4 milioane € suportata din creditul bancar de 40 de milioane lei contractat de Primăria Bistriţa, prevazuta pentru execuţia la pârtiei de schi din Wonderland, nu justifica indatorarea bistritenilor pe 20 de ani. Eventual putea fi luata in considerare o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale atat de costisitoare .

  • „sunt probleme pe care eu personal nu le-am anticipat…”
    „dacă știam toate lucrurile astea de la început…”
    „dacă știam aceste lucruri cum trebuie, începeam de acum doi ani…”
    pai parca erai mare manager domn premar. sau nu?
    io zic ca esti un prost manager si acuma cauti sa dai vina pe altii pentru esecurile tale

    • Nu poti fi clarvazator sa sti ce o sa se intample in viitor, nu ? asa cum nici primarul nu poate. o sa gaseasca o firma, sau o persoana pregatita pt administrarea partiei si o sa se dea drumul. Atatea speculatii…

    • ba ma lasi?
      e vorba de cum a derulat proiectul, nu de administrare
      proiect prost derulat
      cand ai in spate o armata de oameni ca in primarie este JENANT sa vi cu asemenea scuze

  • da’ la ce tii sutele alea de persoane care mananca salarii in primarie?!?
    cand te apuci de o treaba nu-ti faci planuri si documentatie inainte?
    bine ca te pricepi sa spargi banii contribuabilului cu talent si dupa aia o dai cotita, ca o fi, ca o pati.
    intr-un oras civilizat ti-ai da demisia incompetentule si ai lasa pe altul care se pricepe sau macar nu se baga cu capul inainte ca …. strutul.

  • La Electrica is varza toti, exact ca pe timpu comunistiilor, toti PileRelatiiCunostinte, salarii la greu si angajati din alta lume. Stau firmele dupa avize cu luniile(care vor sa deschida o fabrica spre exemplu) iar ei is dau sporuri si bani de concedii(despre asta discutau cand am fost cu o cerer la ei).
    Daca ar fi barbati PSD-istii cu 45% ar trebui sa ii rada pe toti si sa aduce ceva tineri, cu 10% din cati sunt acuma ar face o teaba mai buna garantat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.