Cum a fost anul 2017 pentru administrația Bistriței, care sunt așteptările pentru 2018, ce probleme au apărut în privința finanțărilor, pentru ce ar putea fi contractat un nou credit? Răspunde primarul Ovidiu Crețu.
”2017 a fost un an extrem de dificil și asta o spun pentru că a fost anul marilor așteptări pentru proiectele cu finanțare europeană și din păcate suntem la sfârșitul anului și nu sunt toate ghidurile lansate. Apoi, ceea ce s-a lansat s-a lansat cu modificări esențiale față de perioada trecută de finanțare și a trebuit să schimbăm foarte multe documente, să ne repliem, să scoatem din cadrul programelor proiecte importante, să găsim alte soluții pentru ele. Asta ne-a dat enorm de mult de lucru, în special în zona direcției tehnice și a urbanismului. Totuși, pot spune că am reușit să umplem locurile deschise, și mă refer în special la partea de reabilitare termică a blocurilor, unde am contractat 50 de blocuri pentru reabilitare în 2018 și vom mai depune pentru 24, astfel încât s-ar putea ca anul viitor să fie un record din acest punct de vedere”, a declarat pentru Timp Online primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
El a afirmat că, deoarece bugetul Bistriței pierde circa 20 de milioane de lei în urma scăderii impozitului pe venit, partea de finanțare a municipalității la proiectele europene va fi greu de suportat. ”Intenționăm să facem la unul un proiect dacă nu chiar două cu fondurile noastre, cel puțin asta este intenția, și acel proiect mare este Aquapark, pentru care avem toată documentația. El nu intră pe nicio axă de fonduri europene, am sperat că vom reuși dar nu s-a putut. Vom încerca să-l facem cu bani proprii sau cu un împrumut. Anul acesta am reușit să obținem bani pentru restaurarea Bisericii Evanghelice, iar unele străzi au primit asfalt”.
Ce va fi în noul an? ”În 2018 o să ne descurcăm cu ceea ce avem și cu fondurile europene pe care le urmărim în continuare. 2017 a fost un an complicat, cu foarte multă muncă și cu rezultate mai puține în stradă, cum se zice, pentru că a fost anul pregătirii proiectelor. Categoric că ne afectează la buget scăderea impozitului pe venit, patru milioane și ceva de euro în minus nu sunt bani puțini. Noi ne-am întins cât ne-a fost plapuma, am cheltuit doar ceea ce am avut, nu suntem foarte îndatorați, dacă va fi cazul vom lua și un credit. Analizăm. 20 de milioane de lei să-ți dispară din buget nu este o chestiune simplă, vom căuta să acoperim, eventual cu un credit, repet. În zona de servicii și de salarizare lucrurile nu se schimbă, nu va trebui să tăiem, nu vom lua credit ca să asigurăm curățenia orașului, lucrurile acestea le vom acoperi din banii noștri. Dacă vom lua credite o vom face doar pentru investiții”.
Ovidiu Crețu speră ca ”amenințarea Comisiei Europene de a retrage circa 800 de milioane de euro României să determine crearea unei axe pe care să poată fi finanțate proiectele care sunt aproape terminate, la care încă nu sunt încheiate lucrările, astfel încât să putem deconta unele lucrări pe care le-am făcut pe banii noștri și în felul acesta să recuperăm niște sume și să mergem cu investițiile mai departe”.
Primarul Bistriței a declarat că ”anul 2018, cu certitudine va fi un an deosebit de bun pentru reabilitarea termică a blocurilor”. ”Sper ca și PNDL să funcționeze cu toate că și aici a apărut o problemă foarte mare, o interpretare a OUG 28 referitoare la posibilitatea de finanțare a unor obiective care se află în administrarea UAT, se interpretează de către juriștii de la minister că numai administrarea bunurilor statului ar fi, cu toate că legislația nu prevede. Sperăm să o rezolvăm, dacă nu, vom ajunge la judecată dar judecata este cu termen lung iar noi avem pe PNDL clădirea veche a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” pe care nu îl putem face decât pe niște fonduri care vin foarte repede, este o clădire destinată educației pe care nu o poți închide șapte ani pentru lucrări, acolo în doi ani trebuie redeschisă școala. Eu sper că 2018 va însemna un an în care vom începe foarte multe proiecte de investiții în Bistrița, mai ales cu fonduri europene. Partea de completare la Wonderland, Aquapark-ul, trebuie începută în 2018 și finalizată în 2019. Pe fonduri europene vom începe și școlile, o să intrăm și cu Linia verde, Centrul intermodal la care lucrăm intens pentru o grămadă de schimbări în sensul obținerii avizelor necesare de la CFR. Sunt optimist, în orice caz, pentru anul 2018”, a concluzionat el.
taci ma,vezi de partia ta de rahat,nu ti e rusine?
Bla , bla , bla .
Ai facut un mare rahat .
Nenea primaru.
Te rog sa transformi noroiul in zapada .
Stim ca tie iti sta in putere .
Multumesc anticipat.
Nu te afecteaza faptul ca scad banii la bugetul local. Suplimenteaza baietii : primarul , vicele si administratorul public din banii lor .
Vine Crețu, seamănă panică,
Bărbierește lumea botanică,
Taie panglici, retează burice
Țaca-țac, parcă joacă popice.
Sprinten ca cucu la sânziene,
Spurcă și parcuri și arteziene,
Pune pârtii pe dealul de tină,
Duce ninsoarea peste colină,
Trage cu tunu, bate-n covată:
– Unde-s nămeții de altădată?
Copil teribil cu farse ghidușe
Plantează prin ringuri țepușe
Și-n inima urbei, marele cort.
Astfel, Bălane, veacul e mort,
Iar dacă vede că tu nu judeci,
Ovi suflă potcoave de pureci
Și scoate podul acva-prostirii,
Precum purcelul răspovestirii
Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
Montează singur opt veverițe
Aplaudat de… preaprefăcuții
Care plimbă la Bistrița struții.
Speram ca nu investitii gen „partia” pt ca astfel anul 2018 va ramine in istorie drept anul in care Bistrita a intrat in FALIMENT….Totusi exista o „speranta”, zicea cineva pe Discovery Channel ca poate Terra intra intr-o mica era glaciara…..da ce facem apoi cu aquaparkul?…poate patinoar…
2017 a fost un an extrem de dificil și asta o spun pentru că începând cu luna august mi-am dat un salariu aproape de trei ori mai mare, numai ca să vedeți și voi cât îmi pasă mie de Bistrița și de bistrițeni.
din salariu lui cretu de 13.000 lei daca i cheltuie in romania 70 % se intorc la buget .
eu vad ca se umple sacu bugetului cu inca 9000 lei tu vezi ca nu sunt bani.
ce va place austeritatea in stil boc facem economie mancam pita cu slana cu salari de 150 euro !
200 maxim asa e bine ?
In perioada de iarna banii nu ii cheltuie in Romania pt ca in fiecare an pleaca la schi in austria vreo 2 luni asa ca nu mai face calcule aiurea…
In noul an sper sa iti dai demisia!!ti-ai batut joc de taxele noastre cu investitii aiurea…mai grav ca vom platii ani buni creditele tale pt partie si pt toate prostiile din capul tau…sa-ti fie rusine!!!
Un primar cret penibil…
Sper ca in 2018 sa nu mai ai nici un plan primare.
Ca…..toate care le-ai făcut pînă acum sînt ca si cum ai da cu bota in balta.
Stai frumos la primărie…..citeste ce vrei….invata de la altui cum se face si ce se face……maninca , bea…..fa tot ce vrei. Dar fără alte planuri.
Si anul 2017 a fost an greu ???? Ptr cine ???
Ca pentru PSD a fost cel mai frumos si bun an. Au făcut ce au vrut din si cu tara asta ,si vor mai face in 2018.
A fost anul ciumei ….! Niciodată Romania n-a fost asa moarta si amortita .
Niciodată .
Dar nu spuneti ca a fost greu .
DACA VA CANDIDA TOT CRETU VA IESI, CU SIGURANTA.
Si atunci ma intreb oare nu ne meritam soarta?nu suntem noi o tara de tot rasu?cand am avut problema „Colectiv” am iesit in strada sa dam jos guvernul Ponta(PSD) iar dupa an am votat tot Psd cu peste 40%…le-am dat si mai mare putere sa fim siguri ca 4 anii nu ii da nimeni jos pt ca impreuna cu Alde au peste 50%…exact asa e si cu Cretzu
Ne-o meritam cu virf si îndesat.
Ne ,,vindem,, ptr un mic si o galeata……..! Asta o sa si avem …:nimic !
Rușine ! Va bateți joc de oraș domnule Primar! Rușine! Nici nu va mai vede lumea prin oraș, stați ascuns! Ce credit visați ? Mergeți la psiholog, suferiți de grandomanie! Nu sunteți patron la Primărie!
Pentru mine dv. nu sunteți cu nimic mai prejos decât Ovidiu Crețu. Dimpotrivă. Să fiți la fel de vigilent în 2018 la derapajele primăriei bistrițene. Cu toată considerația, un susținător apropiat. La mulți ani!
Ța, ța, ța, căpriță, ța,
Primarul din Bistrița
E burgermaistăr drăguț,
Șade călare pe-un struț,
Struț adus din Africa,
Ța, ța, ța, căpriță, ța…