”Istoria umanităţii este presărată de mii de ani cu evenimente de care nu suntem mândri. De mii de ani oamenii se luptă, se ucid între ei invocând principii, dar de cele mai multe ori în spatele acestor principii sunt interese materiale. Cu cât ne apropiem de zilele noastre, cu atât parcă sadismul a fost abandonat şi lucrurile nu au mai fost atât de crude ca în urmă cu sute de ani. Totuşi, cred că niciodată în istorie nu s-a întâmplat o faptă mai oribilă, pentru care noi oamenii la modul general să ne plecăm cu ruşine capul, decât Holocaustul, urmărirea sistematică a evreilor din toată Europa şi nu numai pentru a fi ucişi. A fost o pată neagră în istoria omenirii acest al doilea război mondial şi mai ales Holocaustul”, a spus Creţu.
Edilul Bistriţei a adăugat că ”noi cei care trăim astăzi ne uităm uimiţi şi cu groază la ceea ce s-a putut întâmpla în numele unor principii”. ”Nu trebuie să ne facem că nu a existat, nu putem să punem o pânză albă peste zona respectivă. Este o pată în istorie pe care trebuie să ne-o asumăm şi facem acest lucru şi la Bistriţa, pentru că şi aici au fost oameni care au avut inimă, suflet, care au sprijinit şi au salvat ce se putea salva. Să nu credem cumva că au fost numai ei, ştim că au fost şi oameni care n-au făcut acest lucru. Sunt oameni care la Bistriţa au făcut altceva, au turnat sau au informat astfel încât evreii să poată fi ridicaţi. Trebuie să amintim acest lucru, să ne dezicem, să amintim tinerei generaţii, iar ea s-o facă mai departe, că a existat acea pată ruşinoasă în istoria omenirii. Nu trebuie să lăsăm să se mai întâmple”, a spus el.
Ovidiu Creţu a precizat că aduce un omagiu din partea bistriţenilor tuturor martirilor evrei care în urmă cu 69 de ani au fost luaţi din case şi duşi în lagăre de exterminare: ”Făcând acest gest, cerându-ne iertare acelor oameni care au fost duşi la moarte, facem un gest de dreptate, că suntem conştienţi de ce s-a întâmplat şi că nu dorim să se mai întâmple vreodată”.
Adaugă comentariu