Actualitate Recomandări

Ovidiu Creţu: În Lisabona sunt cartiere cu iarba până la barbă şi mai mulţi câini decât la Bistriţa

Primarul Ovidiu Creţu a făcut o comparaţie între Lisabona şi Bistriţa, spunând că în capitala Portugaliei „sunt cartiere cu parcuri unde iarba e până la barbă şi câinii cresc acolo mai mulţi decât la Bistriţa”. Edilul a comentat astfel afirmaţiile avocatului Ioan Someşan care i-a relatat despre importanţa pe care portughezii i-au dat-o lui Lucian Blaga, ridicându-i o statuie, în timp ce la Bistriţa casa în care a locuit familia poetului a fost demolată.

„Ca cetăţean al Bistriţei, mă gândesc cu nostalgie la casa lui Lucian Blaga din incinta Staţiunii Pomicole. Anul trecut a fost demolată complet fiindcă autorităţile nu au intervenit să o salveze şi să facă acolo un punct turistic. Împreună cu Staţiunea de Cercetări Pomicole vestită în lume putea să fie un centru turistic deosebit, doar că alţii fac centre de vizitare din orice rahat – scuzaţi cuvântul – iar noi nu facem nici măcar acolo unde trebuie. În schimb, vizitând Portugalia în acest an, în staţiunea Estoril, am găsit o statuie a lui Lucian Blaga în parcul mare al staţiunii renumite. Pe soclu scria: poet şi filosof român, ambasador al României între 1938-1939. Judecaţi dumneavoastră dacă nu cumva portughezii i-au dat mai mult respect decât i-am dat noi”, a spus avocatul Someşan la ultima şedinţă a Consiliului Local în care a vorbit în calitate de delegat al localităţii componente Ghinda.

În replică, Ovidiu Creţu a spus: „Sunt lucruri foarte şi interesante în toată lumea. De unele ne putem lega, de altele, nu. Pe unele le imităm altele nu avem posibilitatea. Şi la noi sunt lucruri frumoase, şi în Lisabona sunt cartiere cu parcuri unde iarba e până la barbă şi câinii cresc acolo mai mulţi decât la Bistriţa. Nu aţi umblat decât în zona centrală, turistică, aici mergeţi la Ghinda. Şi mie îmi pare rău de casa lui Lucian Blaga că nu am putut să o luăm, însă procedurile legale sunt proceduri legale. Ne chinuim de trei ani să cumpărăm prima şcoală românească din Bistriţa, cea de pe colţ strada Crinilor şi nu reuşim să o cumpărăm. Este prima şcoală, este monument, nu pot să facă altceva, dar sunt lucruri pe care nu reuşim să le punem de acord cu proprietarii”.

Casa şi grădina în care a locuit la Bistriţa familia poetului Lucian Blaga au dispărut din cauza neglijenţei autorităţilor locale, acuză avocatul Ioan Someşan care a descoperit că poetul este onorat, în schimb, în Portugalia unde are o statuie în parcul central al staţiunii Estoril.

Conform Wikipedia, Lisabona este orașul cel mai bogat din Portugalia cu un PIB pc superior mediei europene. Portul din Lisabona este cel mai activ a coastei atlantice europene. Ca şi capitală, are o economie concentrată în servicii. Se plasează pe al 9-lea loc mondial ca oraș care organizează congrese internaționale. Zona metropolitană a Lisabonei e foarte industrializată, mai ales în zona sud a râului Tejo. Industriile principale consistă în rafinării petrolifere, industrie textilă, mecanică și siderurgică.

20 comentarii

  • Daca acolo este asa si la noi trebuie sa fie la fel poate chiar mai rau! Sincer omul asta este rupt de realitate! Orasul arata ca dupa bombardament dar asta trebuie probabil sa ne bucure pentru ca si la altii este rau!

  • Dar pământul Liceului Agricol din Bistrița ați reușit să-l luați. Pentru asta ați găsit proceduri. Unii spun că pur și simplu l-ați furat. Oare să fie așa?

    • In tara asta o proprietate se poate fura foarte usor cu ajutorul statului si a justitiei partinitoare (vezi cazul bisericii de la coroana). Totul este doar politic.

  • Foarte bine domn’ primar!La Bistrița,in centrul orașului, este ca la periferia Lisabonei!Va trimit niste poze dacă vreți.Sa luam ce este mai rău de la occidentali,zic!

  • „În Lisabona sunt cartiere cu iarba până la barbă”. Mulțumim mult pentru informație. Nu știam până acuma că și-n Lisabona sunt bălării ca la Bistrița.

  • Cretu a pierdut o buna oportunitate sa taca . Intre doua partide de somn pe scaun la birou , primarul buclucas Cretu mai scoate cate o comparatie nepotrivita . Pune-i ma putoare ordinara la munca pe cei 1200 de angajati ai primariei Bistrita , ca Clujul are doar 700 si fac de 10 ori mai multa treaba decat voi .

  • Bistrita a ramas in urma la toate. Suntem in urma cu 20 – 30 ani. Ca s-au facut sensuri giratorii si s-au peticit strazi este egal cu zero.

  • D-ul primar ne vorbeste de cainii si ierburile din Lisabona, s-a si gasit cu cine sa se compare, dar nu ne spune cati angajati are primaria din Lisabina comparaiv cu cea a Bistritei, cum stau cu retelele de strazi, canalizare, care e viata culturala a acestei mari capitale europene. Cam putine a vazut d-ul primar in pelerinajul facut.

  • Scriitirii, compozitorii etc. locuiesc de-a lungul vieții în multe orașe și în multe case. În unele case locuiesc 1-2 ani (cazul casei lui Lucian Blaga de la Bistrița). Nu cred că este OK să avem 10 case memoriale Lucian Blaga în România, și nici case memoriale peste tot pe unde a locuit Liviu Rebreanu!
    H.C. Andersen are o singură casă memorială, în satul natal.
    Celelalte case în care a locuit, în Copenhaga, sunt locuințe private. Se pune o plăcuță pe clădire și se scrie: H.C. Andersen a licuit aici între anii 18xx și 18xx.
    Lucian Blaga a locuit la Bistrița prea putin timp, pentru a spune că a locuit în acea casă!
    A fost acolo pe fugă, în tranzit!

  • Câtă iarba sau câți câini au in Lisabona, nu știu!dar un lucru îi cert: acolo în primărie nu umbla câinii colaci in coada,că la noi la Bistrița! Știți cat durează,domn’ primar, eliberarea unui certificat international de deces? Va spun eu, domn’ primar:20 de minute!!!La noi știți cât durează? Între 3 și 5 zile transcrierea celui international ,cu care ai traversat atâtea țări,la noi nu e bun că doar suntem romani!!!Asta este realitatea,din păcate,o realitate a oamenilor abisnuiti; Dacă vreți va mai spun întâmplări din viața reală a unui om obișnuit învățat cu greul….

  • autoritatile din Bistrita sunt si au fost comuniste. Ce putem astepta de la asemenea autoritati mai ales in ce-l priveste pe Lucian Blaga care nu a fost comunist. Problema e alta – bistritenii voteaza comunisti de 30 de ani. So…

  • Domnul primar Ovidiu Cretu a facut cele mai multe lucruri frumoase in acest oras, va place nu va place acesta este adevarul.
    parc, padure parc, si multe altele.
    Cretu Ovidiu,primar.

    • cele mai „frumoase” lucruri: inchisoare pt veverite chinuite,
      sensuri giratorii stramte si cu tzepuse, pod in panta, mere de plastic, struti de plastic, pavaje care se misca, pavaje refacute care se misca, fantani arteziene de prost gust chiar si intre blocuri, gropi peticite cu petice peste petice, partie de ski gaura neagra total nepracticabila, termoizolarea blocurilor la suprapret si de foarte proasta calitate, ciuntirea arborilor, trotuar ingust nepracticabil in parc, trotuar ingust cu stalpi pe mijloc, strotuar ingust de 60 cm de „promenada” pe Falezei…..
      Tanto esti proasta?

  • Domnule draga nu el le poate face pe toate, are subalterni are directie de investitii, are arhitect care raspunde de frumusetea si si arhitectura orasului. Si oricum e bine in comparstie cu ani anteriori cand orasul nu a avut arhitect , va intreb ce s a facut? Mai nimic.
    Sunt si lucruri inutile dar cum am spus oameni din jurul lui sunt importanti.
    Eu ii doresc succes in continuare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.