Actualitate

Ovidiu Creţu: Nevoia de locuinţe sociale este mare. Avem probleme cu 10% dintre locatari

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că realizarea blocurilor sociale reprezintă ”o şansă formidabilă pentru unii cetăţeni care nu ar fi ajuns niciodată să locuiască într-o casă civilizată” şi că persoanele care fac probleme şi nu-şi plătesc chiria sau întreţinerea nu pot fi aruncate în stradă. ”Cea mai la îndemână soluţie sunt locuinţele de necesitate”.

”Avem de aprobat joi în Consiliul Local lista locuinţelor sociale, a ordinii pentru repartiţia lor. Am avut 378 de persoane care au solicitat şi au dreptul să primească o locuinţă socială. Nevoia de locuinţe sociale este în continuare mare, avem şi 9 persoane care sunt chiriaşi care vor fi evacuaţi din locuinţele retrocedate şi au prioritate absolută. Încă nu avem sumele finale de la minister, la ora asta putem discuta două blocuri de 60 de locuinţe, sper că şi cel de-al treilea bloc pe care trebuie să-l începem va fi finanţat şi mai vorbim de încă 30. E problemă pentru că constructorii sunt îndatoraţi la bănci, primesc foarte greu banii, şi tot ce primesc de la Guvern nu este sigur. Guvernul trimite mai greu banii şi atunci şi ei îşi întind lucrările în funcţie de posibilităţile de finanţare efective. E nevoie de la Guvern de aproximativ 3,2 milioane de lei”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.

Primarul a afirmat că 90% dintre cei care au o locuinţă socială sunt ”fără probleme”, iar cu 10% sunt probleme, în sensul că nu îşi pot plăti chiria şi întreţinerea şi creează disconfort. ”E suficient unul pe o scară să nu-şi plătească apa şi atunci există pericolul închiderii. Eu am vizitat blocul nr. 10 pentru că am avut recepţia finală, bloc cu 40 de apartamente. Din cele 40 de apartamente două erau necorespunzătoare, dar în rest scara A e ireproşabilă. Acţiunea administraţie de a realiza aceste blocuri sociale înseamnă şi o şansă extraordinară pentru cetăţeni care nu ar fi ajuns niciodată să locuiască într-o casă civilizată. E o şansă formidabilă pentru aceşti oameni. Am văzut copiii lor curaţi, la şcoală. Punctele slabe, oamenii care nu se pot încadra, 10%, nu trebuie să ne facă să dezarmăm. Trebuie să căutăm soluţii, iar cea mai la îndemână soluţie sunt locuinţele de necesitate. Ideea domnului Andrei Rusu de a se construi locuinţe de necesitate este foarte bună, greşeala lui a fost că a gândit-o economic, adică să facem multe ca să fie ieftine. Atunci trebuie să te aştepţi la reacţia populaţiei. Dacă mergeam de la început pe 6 sau 8 locuinţe nu era nicio problemă, îi luam pe cei care creează probleme în blocurile sociale şi îi mutam în astfel de locuinţe şi se linişteau, adică arătam pisica”, a adăugat el.

”Nu prea ai ce să le faci celor care locuiesc în blocurile alea. Este o familie care nu-şi plăteşte chiria, am luat-o din pădure cu trei copii mici. Ce să facem, să îi ducem înapoi în pădure? Nu putem. Şi atunci trebuie să mergem pe locuinţe sociale, să existe această alternativă. Europa, România şi Bistriţa anului 2013 sunt sociale. Avem probleme cu câinii, darămite cu oamenii”, a comentat Creţu.

Ovidiu Creţu a menţionat că pentru cele 163 de locuri la creşele din Bistriţa au fost primite 159 de cereri. ”La unele creşe numărul de cereri a fost mai mare decât numărul de locuri, o să facem echilibrarea astfel încât toţi cei 159 de copii să aibă loc în creşe. Creşa nr. 1 de pe Şieului – 56 de locuri şi 45 de cereri, Creşa nr. 2 de pe Zimbrului – 37 de locuri şi 40 de cereri, Creşa nr. 3 de pe Aleea Plăieşului – 50 de locuri şi 40 de cereri, Creşa nr. 4 de pe Andrei Mureşanu – 20 de locuri şi 34 de cereri. Vom afişa în 3 iunie lista copiilor şi creşele la care sunt înscrişi”, a menţionat el.

1 comentariu

  • In unele orase, cele miniere, stau parasite ca mai sunt locatari, orase zombi au ajuns. Aici, ce ar trebui sa faci sa poti sa traiesti si sa locuiesti in conditii civilizate? Caci drepturile omului specifica ca avem dreptul la un venit civilizat din care sa-ti poti asigura traiul, in schimb politicienii surzesc cand ajung sus si uita ce promit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.