”Este un moment excepţional, organizăm Zilele Bistriţei acum pentru că simbolul oraşului nostru, Biserica Evanghelică, împlineşte 450 de ani de când a fost reabilitat în forma pe care o cunoaştem. Biserica Evanghelică şi cel mai înalt turn de biserică din Transilvania, singurul care are un ascensor de la Viena şi până la Moscova, este simbolul de netăgăduit al oraşului. Îl sărbătorim cu respect şi mândrie, el arată lumii că aici există şi a existat o civilizaţie performantă. Suntem mândri că suntem urmaşii spirituali ai unor generaţii care au făcut mereu Bistriţa europeană.
Generaţia de la 1550, cea care a construit şi reconstruit Biserica Evanghelică, un monument al Europei, a construit gimnaziul evanghelic, a fost una importantă, cu forţă, care a ştiut să fie în vârful ierarhiei europene. În timp ce la Bistriţa anului 1550 funcţionau manufacturi pentru săpun, o regină celebră spunea că indiferent ce se întâmplă, ea se spală o dată pe an. Bistriţa a fost europeană tot timpul, generaţie după generaţie, începând cu cele din 1200, au ştiut să treacă prin vicisitudinile vremurilor, care au însemnat migraţia popoarelor, molime, incendii sau mai aproape de noi războaiele mondiale. Totuşi, societatea bistriţeană a ştiut să-şi revină şi să fie europeană. Aş vrea să remarc generaţia din urmă cu 100-130 de ani, care a reuşit să construiască Liceul ”Alexandru Odobescu”, au făcut canalizarea şi asă construiască calea ferată Bistriţa-Dej, uzina electrică şi cascada, cele două colegii, ”Liviu Rebreanu” şi ”Andrei Mureşanu”, au adus aducţiunea de apă de la Cuşma în oraş, a realizat parcul oraşului, a construit Sinagoga şi sala de sport. O generaţie puternică, ce a pus Bistriţa categoric pe coordonate europene.
Noi, generaţia de astăzi, spunem că respectăm ce au făcut înaintaşii noştri, şi ne străduim să punem în valoare operele create în Bistriţa de-a lungul a sute de ani. Ne dorim totodată să îmbogăţim zestrea oraşului şi punem piatră cu piatră pentru a face din Bistriţa din nou un oraş european. Vrem să readucem Bistriţa în topul Europei, în inima Europei, după perioada de comunism în care, aşa cum s-a întâmplat peste tot, au existat stagnări. Generaţia de azi se ambiţionează să modernizeze în termen scurt, beneficiind de sprijinul UE, şcolile, parcurile, grădinile, străzile, monumentele.
Am reuşit lucruri importante dar cred că cel mai important este că în cinci ani am reuşit să reabilităm complet turnul Bisericii Evanghelice, care arată la fel de frumos ca în 1563, când a fost reconstruit de Petrus Italus. Suntem mândri de această realizare, iar administraţia şi-a dat mâna cu toată lumea pentru acest ţel suprem. Dacă la nivelul societăţii bistriţene au existat şi există diferende, nu a existat niciunul atunci când a fost vorba de Biserica Evanghelică. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi, acea palmă primită din ceruri în 11 iunie 2008 ne-a făcut să înţelegem altfel lumea, să ne dăm mâna toţi.
Sărbătorim în mod special acest eveniment şi am pregătit un program special, care să satisfacă toate gusturile”, a afirmat edilul Bistriţei la deschiderea oficială a zilelor oraşului.
Adaugă comentariu