Primarul Bistriţei a afirmat că pentru finalizarea lucrărilor la Biserica Evanghelică municipalitatea va aplica pentru bani europeni şi că viitorul Plan Integrat de Dezvoltare Urbană va avea în centru cetatea medievală.
”Pentru refacerea Bisericii Evanghelice am alocat bani de la bugetul local sau i-am procurat. Faptul că am reuşit să stabilizăm definitiv biserica prin consolidarea bolţilor este o chestiune care mie personal îmi dă o linişte foarte mare. Până acum ne puteam trezi cu bolţile înăuntru. Lucrăm la proiectare să reabilităm integral biserica, ne mai trebuie vreo trei milioane de euro şi sperăm să obţinem aceşti bani din fonduri europene. Sau pe fonduri norvegiene, vedem ce găsim. Chestiunea este că dacă lucrurile se schimbă faţă de perioada trecută a exerciţiului financiar, este o problemă pentru că avem de reabilitat şi Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”. În afară de finalizarea lucrărilor de strictă necesitate la biserică, am început şi avem studiul arheologic finalizat la această oră pentru viitorul Plan Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Bistriţa. Banii au fost destul de mulţi pe axele acestea, aici am avut şapte proiecte: axele turistice, Parcul Municipal, Casa de Cultură, instalarea sistemelor de supraveghere, străzile din zona centrală, Casa cu lei, Centrul Comunitar pentru Tineret. Au fost 23 de milioane de euro. În afară de străzi, şcoli, pe care le-am avut şi în trecut, vom avea şi un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană. Aici vrem să mergem pe cetatea medievală. Am făcut studiul arheologic, am clarificat traseul zidului cetăţii. Încercăm să facem şi Poarta Lemnelor şi multe alte lucruri. În curtea Centrului pentru persoane vârstnice au fost descoperite nişte vestigii, am chemat o comisie de arhitecţi să ne facă un studiu de soluţie, să punem în valoare relicvele respective. Sunt acolo nişte catacombe ale fostei mănăstiri. Nu uităm nici de centrul intermodal, un proiect foarte frumos şi interesant, care va da o faţă europeană, iar dacă facem acea platformă lucrurile se vor schimba radical în zona gării, de modernizarea Pieţei Decebal, cu sens giratoriu şi trecere subterană, un alt proiect foarte important”, a spus Ovidiu Creţu pentru Timp Online.
Creţu a precizat că nu va trece mult până când la Bistriţa va apărea şi un mall şi că Real a ales Suceava şi nu Bistriţa pentru un nou hipermarket : ”Sunt convins că în următorii trei ani vom avea şi un mall, cel puţin vor începe lucrările, mă străduiesc din toate puterile. Am ratat de puţin să vină Real, care a ales Suceava în detrimentul Bistriţei. Suceava are şi Metro, Selgros, Carrefour, au construit acolo şi e muzeu, nu au succes. N-au făcut nimic, dacă veneau la Bistriţa acel magazin ar fi fost un boom pentru ei. Sigur, Kaufland şi altele nu şi-au dorit, lasă să nu vină”.
Ovidiu Creţu a menţionat că are în plan şi o parcare supraetajată în zona centrală. ”În 2013 s-au dat 1.200 de parcări de reşedinţă. Parcările subterane sunt foarte scumpe. Sunt două locuri, primul loc în care vom merge pe proiectare pentru parcare subterană este Mihai Eminescu. Ideea e că vrem şi cu slănina-n pod, şi cu sufletu-n rai, nu prea se poate. N-avem bani mulţi, nu vrem să plătim taxe, dar să se şi facă. Nu se pot face lucrurile aşa. Nu noi din taxe, dar cine, cu ce bani? Am sperat să câştigăm procesul cu domnul Harşian, dar l-am pierdut, pentru terenul din spatele BCR. C-aşa-i în tenis. Acolo e locul cel mai potrivit pentru o parcare supraetajată, pentru asta sunt investitori, cineva din Bistriţa îmi spunea: dacă am acel teren, fac eu cu banii mei, cu condiţia să nu mai parcheze pe trotuare şi pe acolo prin faţă, că se câştigă din parcări o grămadă de bani. Mi-am propus să discut cu domnul Harşian, este un om ocupat, o să ajungem sper la o înţelegere să construim o parcare. Dacă vrea, să construiască el, dacă nu, în asociere, vom găsi cumva o formulă să facenm acolo parcare etajată. Desenez parcarea aia din 2009”, a declarat primarul.
Edilul crede că Primăria va primi până la urmă creditul bancar necesar realizării pârtiei de schi din Wonderland. ”Stai şi te cruceşti, cum Dumnezeu trăiesc băncile astea în România când se ştie că băncile trăiesc din credite date. O unitate administrativ-teritorială garantează cu bugetul ei. Bistriţa nu are arierate, suntem o unitate administrativ-teritorială cu un buget sănătos, n-avem datorii, plătim totul la timp, că ne-am întins cât ne e plapuma. Am reluat toată chestiunea, avem vreo 5-6 ofertanţi, am discutat cu fiecare şi la nivel local, şi la nivel naţional. Acum analizăm să luăm. Sunt unii care s-au îmbuibat din credite şi alţii stau pe tuşă”, a comentat el.
Ovidiu Creţu a explicat de ce chinezii nu au dorit să investească în Wonderland şi a declarat că proiectul va fi realizat până la urmă, deoarece este mai important ca oricare altul, cu excepţia variantei ocolitoare.
”7 milioane de euro ar costa tot, pe proiect, pârtia de schi cu toate dotările. Am fost în China, în apropierea oraşului unde a avut loc simpozionul şi aveau un proiect asemănător cu pârtia noastră de schi din Wonderland. A noastră e de 1.000 m lungime, cu telescaun, tunuri de zăpadă, lumină de noapte. Proiectul lor era de 11 milioane de euro, le-am zis: haideţi să faceţi la noi, costă şi mai puţin. Au răspuns: preferăm s-o facem aici cu 11 milioane de euro, pentru că la voi discutăm de câteva mii, poate zeci de mii de turişti, pe când la noi vorbim de două milioane jumate. Şi s-a terminat. Ceea ce vrem să facem nu e o staţiune de schi de iarnă, o facem pentru bistriţeni şi copiii lor, se adresează copiilor din Bistriţa. Eu schiez în Austria mult, văd că pârtiile se umplu de copii şi tineri. Termină orele, urcă pe pârtie apoi se duc acasă la teme. Asta trebuie să se întâmple şi în Bistriţa, copiii să meargă să schieze, oamenii care ies de la serviciu să pună schiurile în picioare să schieze pe lumină nocturnă, fără să stea la coadă la urcare. În varianta proiectată, vor urca 2.500 de oameni pe oră. La coborârea asta de un km în cinci minute, dacă tu stai jos la coadă 30 minute, mai bine îţi vezi de treabă. Dacă primim împrumutul, la anul începem lucrările. Nu mă simt vinovat. Da, am spus că fac Wonderland, dar pot arăta ce am făcut ca să fac Wonderland, cum s-a blocat, unde s-a blocat, cum a fost sabotat. Nu am spus ceva care nu se poate face sau n-are rost să facem, eu spun că Wonderland se va face. Că nu îl facem acum, OK, îl facem la vremea lui, anul viitor sau peste doi ani. N-am rămas blocaţi într-un proiect, ci ne-am dus şi am făcut alte obiective. Ca manager, îţi programezi ceva şi vezi că se blochează în direcţia aia, te duci în altă direcţie. Wonderland este o chestiune extrem de importantă pentru Bistriţa, mai important decât orice alt proiect cu excepţia variantei ocolitoare. Dacă nu reuşim să luăm credit în 2014, să începem lucrările, vom merge pe varianta proiecte europene. Dar eu cred că vom obţine creditul”, a adăugat primarul Bistriţei.
Foto: arhivă
asa dati inainte cu toate prostiile , cu toate incapatinarile dvs. asa indatorati-ne pina peste cap, ca la celelalte……..ne descurcam noi cetatenii,mai mariti o taxa ,mai bagati ceva…..si gata ati rezolvat. l-ati criticat pe Moldovan ca a luat credite ptr. drumuri in oras…! de ce l-ati criticat??? Doamne ce primar avem. cu asta trebuie sa traim ,sa ne arunce banii nostrii , ca doar nu-s ai lui . asta e ,cu asta trebuie sa rabdam. nu avemce face .pacat
Eu încep să cred din ce în ce mai mult că cel mai important proiect pentru Bistriţa este trimiterea domnului Ovidiu Creţu la plimbare, prin debarcarea din poziţia ce acum o ocupă. Ideile dumnealui creţe se potrivesc Bistriţei şi bistriţenilor precum nuca în perete. Deşi se clamează mare social democrat, încep să cred că are din ce mai evidente apucături de baronaş, care crede că ,din poziţia pe care o ocupă, face şi desface după cum îl taie capul, cu sprijinul clicii ce face plecăciuni şi se execută la orice trăznaie îi mai trece omului ăstuia prin căpăţână. Din păcate raţiunea nu prea îi mai dă târcoale, poftele de a construi pe banii altora proiecte insuficient gândite, pot să conducă la blocarea altor proiecte, mai aşezate în posibilităţi reale de aducere la viaţă şi folosinţă, ce să confere Bistriţei alura de oraş bine gospodărit, cu rânduială gândit.
Da, din cauza marilor ganditori ca D.Sehasan, Bistrita este blocata in dezvoltare de ani de zile. Buni or fost acei primari care si-au vazut de ale lor si n-au facut nimic pt. Bistrita. Acum stau linistiti ca au pe ce sta ! BRAVOS NATIUNE, HALAL SA-TI FIE !
dna. Roxana, ati gasit vinovatul. Bravo.doamne in ce tara traiesc………
Da doamnă Roxana, marele gânditor, domnul Dan, o fost cel care o împiedecat pe primar să facă Wunderlandul, nu cei care i-o spus într-adevăr ( mă refer la bancheri şi la cei ce aprobă finanţări prin bugetul U.E.) să-şi ia jucăriile şi să cânte la altă masă, că proiectul mnealui îi megalomanic şi fără fundamentare pentru ce reprezintă potenţialul actual şi de perspectivă al Bistriţei.
Io cred că dumneavoastră, doamnă Roxana, sunteţi în stare să spuneţi da oricărui proiect iniţiat de către primarele de Bistriţa, el reprezentând pentru dumneavoastră tătucu atotştiutor.
Domnule Primar,
Bineinteles ca bancile nu-ti dau credit pentru partia de schi construita la altitudinea de 300m, pentru ca ele au studiat oportunitatea, rentabilitatea si fiabilitatea acestui proiect si au ajuns la concluzia ca nu este sustenabil si produce numai pierderi , ar trebui sa mearga tunurile de zapada 24/7 si nu vor fi destui schiori care sa plateasca macar sa acopere energia folosita, ce sa mai spunem de rate si amortizarea investitiei.
” Wonderland este o chestiune extrem de importantă pentru Bistriţa „, declară d-ul primar Creţu. Chinezii i-au spus că nu este rentabil dpdv economic. Poate d-ul primar să ne aducă argumente, altele decât „vă spun eu, că aşa este” ?
Mai multe mandate dauneaza grav sanatatii mintale .