Actualitate

Pădure nouă lângă Parcul Industrial. Elevii de la CNLR au sădit puieţi pe circa trei hectare

Peste 50 de elevi şi trei cadre didactice de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa au pus umărul, sâmbătă, la înfiinţarea unei păduri de agrement în vecinătatea Parcului Industrial Bistriţa Sud. La invitaţia Direcţiei Silvice Bistriţa, voluntarii au plantat copăcei în zona unde a fost o răchitărie. Aici va apărea, în timp, o pădure pe nouă hectare, o sursă de oxigen pentru care vor lucra la firmele din parc.

„Nu facem plantări în pepinieră, ci în răchităria pe care am dezafectat-o. Răchita a ajuns la maturitate, adică are peste 11 ani, am dezafectat-o şi încercăm să plantăm aici 2,45 hectare de teren în special cu paltin de munte şi cu alte specii de interes peisagist. Aici avem un parc industrial şi ce plantăm acum va fi o pădure de agrement frumoasă. Avem plantate de anul trecut trei hectare, anul acesta mai plantăm 2,45 şi mai urmează să dezafectăm încă 3,85, aşa încât şi sper ca, în toamnă sau în primăvară, să plantăm din nou. Am adus copiii aici pentru că am vrut să ţinem o lecţie deschisă în natură despre cum se ajunge de la sămânţă, la puieţi, până la a face o pădure. Încercăm să le transmitem copiilor ideea că pădurea oferă oxigenul de care avem nevoie”, a spus ing. Valentin Trişcă de la Direcţia Silvică Bistriţa.

impadurire 9 imapdurire 6 imapdurire 8 impadurire 7

În scurta lecţie deschisă ţinută copiilor, Trişcă le-a spus acestora că foarte multă lume încearcă să acrediteze ideea falsă că Romsilva nu plantează: „În pădurile pe care noi le administrăm nu există suprafeţe neplantate peste doi ani, atât prevede Codul Silvic. Se arată la tv numai lucruri rele despre tăierile care s-au făcut. Un arbore ajuns la peste 100 de ani trebuie expoatat. Nu ne putem permite din punct de vedere economic să nu exploatăm arborii care au ajuns la maturitate şi atunci e normal ca, la o anumită vârstă, arborii să fie extraşi din păduri. Ce vedem noi că se transportă pe drumuri sunt abori ajunşi la maturitate. Acum s-au redus tăierile. Totul este sub control”.

De asemenea, copiii au mai aflat că „nu e totul să pui puieţi în pământ”. „Contează îngrijirea de după, timp de 5-7 ani. Pădurea, după ce ai pus-o, e ca un copil, atunci trebuie să ai grijă de ea. După ce o vezi trecută la maturitate, asta înseamnă starea de masiv închisă, după aceea poate fi considerată pădure, până atunci e plantaţie. Speciile pe care noi le punem aici vor creşte după 7 ani, însă după 15 ani se poate vorbi de pădure. Noi chiar ne gândim să facem un gard viu care să ne despartă de zona industrială, specii plăcute ochiului”, a adăugat Valentin Trişcă.

Printre elevii care au venit la împăduriri am întâlnit şi voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social.

impadurire 2 impadurire 3 impadurire 4 impadurire 5

9 comentarii

    • Ecologistule, da-ti si tu demisia , alatura-te ” blocului demisionar al per ” , doar vorbe si negativisme fara fapte …nu plantam ca se va taia , nu curatam ca se va murdari , nu mancam ca ne va fi iar foame …etc.

    • P.S. Felicitari tuturor care au participat la aceasta activitate si activitatilor care vor urma , felicitari ADEVARATILOR ECOLOGISTI , care pun mana nu doar lupte politice !

  • Copiii s-au mobilizat foarte bine si au facut o treaba foarte buna,unii adulti pot lua exemplul lor,Adevarul e ca ei s-au anuntat ca vor sa participe la impaduriri si o sa mai mearga.

  • Asta este exemplul unor copii harnici indrumati corect. Despre aceasta plantatie, firava acum, vor spune „Padurea asta eu am plantat-o” si va avea perfecta dreptate pentru ca, da, ei au plantat-o, iar noi putem urma exemplul lor. Asta puteau face si politicienii, era un bun exemplu civic, fara alte conotatii.
    Bravo copii si bravo indrumatorilor vostri precum si celor ce au facut posibil acest lucru.
    Mult respect.

    • Vor spune că ei au plantat pădurea respectivă dacă vor permite acest lucru hoții de lemne.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.