Actualitate Economie

Pădurea de la Dealul Negru să nu mai fie tăiată în următorul deceniu, cer ecologiştii

Masivul de sare de la Sărăţel să fie rezervaţie peisagistică, la Dealul Negru să se instaureze "prohibiţie" pentru lemn pentru următorii 10-15 ani, judeţul să renunţe, în totalitate, la microhidrocentrale şi să investească într-un perimetru de înmulţire a animalelor sălbatice pentru a nu decima speciile prin vânătoare. Sunt cererile ecologiştilor, care vor o strategie de dezvoltare a judeţului sănătoasă.

Preşedintele PER Bistriţa, Marius Bălan, a spus, în cadrul unei dezbateri găzduită de Consiliul Judeţean pe marginea secţiunii de mediu amarius balan PER Strategiei de dezvoltare a judeţului, că ecologiştii pe care îi reprezintă au câteva solicitări legate de includerea în acest document a unor prevederi clare.

Încă o rezervaţie peisagistică: „Se vorbeşte că, în Bistriţa-Năsăud, sunt doar două rezervaţii peisagistice. La un judeţ atât de frumos este extrem de puţin. Eu vă propun şi pe a treia: Masivul de sare de la Sărăţel, cu un decor excepţional. Pe 1,2 km de drum, turiştii îşi rup maşinile. A sosit timpul, dacă vrem să facem turism, ca acel tronson să fie, în regim de urgenţă, reabilitat. Vă spun sincer că merg acolo în fiecare vară, la tratament. Nămolul e foarte bun. Am văzut maşini de Dâmboviţa care stau acolo câte două săptămâni şi toată lumea reproşează starea drumului. De asemenea, având în vedere importanţa deosebită a acelui loc – pentru că Legiunea X-a, cea care l-a răspândit pe Hristos, a poposit şi a luat sare de acolo când a trecut prin Dacia – trebuie considerat un loc de o importanţă deosebită”.

Prohibiţie la bălţile de peşte: „Pescarii doresc şi instituirea unei prohibiţii între 2 şi 5 ani pe tronsoane de bălţi. Prin Prefectură, prin CJ să apară o legislaţie internă a judeţului. Tot vorbim de descentralizare şi o putem face şi în acest sens. Râul Şieu, de exemplu, are opt mari bălţi. Doi ani să fie prohibiţie pe prima baltă, apoi să urmeze altele. (…)”.

Alocări financiare pentru „gardienii de mediu”:  „Există programul de „adoptare” a cursurilor de apă, cunoscut sub denumirea de „Kilometrul albastru”. „Vrem să găsim 80-100 de voluntari, iar eu m-am înscris deja şi am luat în grija mea doi kilometri de apă, de la podul Chiraleşului până la balta de la Cristur. Acolo voi veghea să fie curăţenie, dar şi să nu fie braconaj. Nu am voie să pun mâna pe nimeni, dar pot veghea. De asemenea, pe indicatoare voi scrie ce specie poate fi pescuită şi care e în prohibiţie. Cerem ca aceşti o sută de cetăţeni să fie sprijiniţi financiar”.

„Prohibiţie” la lemnul de la Dealul Negru: „La Dealul Negru avem o maşinărie austriacă încă funcţională care pompează apă pentru Bistriţa. Dealul Negru e decimat. Vrem să instaurăm o prohibiţie a lemnului, cu excepţia lemnului de foc pentru cetăţeni, lemnul de subzistenţă. Pe o perioadă de 10-15 ani, din această zonă să nu se taie nimic şi să fie împădurită cu sprijinul CJ pentru că pânza freatică a acestui valoros izvor a secat în proporţie de 60%”.

Perimetru de înmulţirea fondului cinegetic: „Haideţi să găsim un permietru pentru că cerbul carpatin, cerbul lopătar se pot înmulţi, iar perioduc să fie lăsaţi în libertate ca, într-adevăr vânătoarea să aibă succes. Se pot scoate bani frumoşi din această activitate. Să ne uităm la modelul lui Ţiriac. Putem face şi noi acest lucru, dar controlat, cu asigurarea perpetuării speciilor”.

Interdicţie pentru microhidrocentralele: „Ecologiştii au început să strângă semnături împotriva lor întrucât aceste investiţii au distrus mediul. Dacă vrem să facem turism, nu putem să admirăm peisaje printre conducte care, oricum, sunt extrem de dăunătoare mediului”.

Solicitările ecologiştilor vor fi analizate şi dezbătute public  în data de 17 decembrie când va fi analizat, în întregime, textul Strategiei de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud pentru perioada următoare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.