Pădurea din Șesul Orheiului a fost luată cu asalt duminică de oameni din mai multe județe ale țării care au aflat că a înflorit laleaua pestriță și au venit să o vadă și să o fotografieze. Șoferii au făcut slalom printre gropile pline cu apă, dar nu s-au lăsat păgubași, au mers cu mașinile până în buza pădurii, plină de apă și noroi în urma ploilor abundente.
Unii au venit din Bistrița, alții din Suceava, Iași, Cluj sau Maramureș. După ce au găsit un loc unde să parcheze, au pornit prin pădure în căutarea florii care e destul de bine ascunsă printre alte plante.
L-am întrebat pe biologul Ciprian Samoilă de la Asociația ”Harta Verde România” – care a venit la rându-i cu familia să vadă laleaua pestriță – ce părere are despre impactul asupra ariei protejate.
”Habitatul propice pentru laleaua pestriță este unul umed. Cât timp se păstrează umiditatea în sol, speciei o să-i meargă bine. Pe de altă parte, dacă oamenii doar intră, vizitează, observă, conștientizează, se educă, eu zic că poate fi bine. Consider că cea mai bună protecție este făcută tot de către oameni pentru că ei afectează habitatul în momentul în care intră și culeg lalelele. Din ce observ, obiceiul acesta a cam dispărut. Copiii mei au primit instrucțiuni să nu culeagă. Copiii nu prea știu despre reguli decât dacă li se spun. Laleaua pestriță o va duce bine aici cât timp regimul hidric îi va permite. Când nu, va dispărea. Acum eu sunt intrigat de ce rezervația se cheamă cu narcise și, de fapt, avem lalele pestrițe. Eu cred că aici au fost narcise și au pățit ceea ce urmează să pățească cele de la Mogoșeni. Laleaua pestriță a ieșit și acolo, deci acesta nu e singurul din județ, iar undeva peste o lună va ieși și narcisa sălbatică. Ele succed în apariții. În momentul în care va intra plugul și va ajunge la bulbi, se va termina totul. Din fericire, aici nu există acest risc. Oamenii, dacă se rețin de la a le culege și a le călca, nu cred că va fi o problemă”, a spus el.
În opinia sa, pentru ca laleaua pestriță să fie cu adevărat protejată, ar fi nevoie de niște poteci tematice și de puțină organizate din partea custozilor.
”Ce văd eu că ar trebui să se întâmple aici ar fi un turism organizat, adică pleacă un grup de oameni din punctul A în punctul B pentru că Pădurea din Șes oferă mai mult decât lalele acum. Ai și alte specii primăvăratece, o grămadă de păsări care își fac cuibul în pădurea de stejari – care e o pădure plantată, se vede după modul de dispunere – dar turismul acesta dezorganizat, în principiu, nu prea e benefic pentru că nu știi ce face lumea. Din ce văd eu, custozii nu vin aici. Bănuiesc, nu sunt sigur, că custodia e în curtea Agenției pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Din ce știu, au doar doi reprezentanți în județ și pot să pun rămășag că nu lucrează în week-end când vine lumea. Altă structură de verificare nu e, poate doar Garda de Mediu dacă e să vină și să vadă dacă se încalcă vreo legislație de mediu, dar nici ei nu lucrează la sfârșit de săptămână”, a spus Ciprian Samoilă.
Perioada de înflorire a lalelei petrițe durează două săptămâni.
Cat de prost trebuie sa fii sa parchezi masina pe iarba/spatiu verde (nu in locuri special amenajate pentru masini) si sa scrii pe ea, cerand de la altii, sa „respecte natura” ?
Semnul nu e pe masina, bre, e implantat in pamant. Poate nu vezi de ochi
asa e….dar nu e nici o dieferenta
Cel mai interesant e doamna ” iubitoare ” de animale care și-a dus Cățelu la plimbare printre lalele
să se p_ e cățelu pe ele.
Este vorba de un cățel deștept, care a făcut botanică. La cursul de fiziologia plantelor a învățat că lalelele se hrănesc cu nitriți și nitrați. Asta le ajută, cum te ajută și pe tine. Mai citește și tu o carte.
In toate pozele parca toti sunt la pshisat!