Pădurea din Șesul Orheiului, unde crește laleaua pestriță, va găzdui, duminică, 22 mai 2022, o nouă ediție a festivalului care poartă numele florii ocrotite prin lege. Festivalul Județean de Folclor „Laleaua Pestriță” Ediţia a XVII-a va începe la ora 13.00, iar în program sunt concerte de fanfară și folclorice.
Încă din anii trecuți, iubitorii naturii au atras atenția că rezervația este pusă în pericol cu astfel de manifestări. Deşi organizatorii dau de fiecare dată asigurări că festivalul se desfăşoară în afara ariei protejate, la intrarea în rezervaţie, în realitate nu se întâmplă acest lucru. Vizitatorii nu pot fi opriţi să intre mai adânc în pădure, iar mașinile sunt parcate direct pe iarbă, tarabele şi terasele sunt și ele amenajate pe spaţiul verde, se arată într-un studiu publicat de Ecoterra și coordonat de prof. Cristina Rusu.
Din punctul lor de vedere, custodele rezervaţiei, Ocolul Silvic Dealul Negru, dar şi instituţiile cu responsabilităţi în protecţia mediului, ar trebui să se implice mai mult în protejarea lalelei pestriţe, să monitorizeze mai atent accesul vizitatorilor, precum şi acţiunile acestora în cadrul Pădurii din Şes, pentru a ţine sub control impactul antropic manifestat în această arie protejată.
Foto: arhivă
Concursuri de moto enduro în natură și festivaluri în arii așa zis protejate, cu acordul sau chiar organizate de „autorități” , iar apoi ne mirăm de nivelul de educație și de comportamentul populației când vine vorba de respectul față de natură…
Festival distrugerea zonei Lalea Pestrita. Jale si dispret. Incultura si ignoranta.