(FOTO) Mesaje pentru Bistriţa, 50 de picturi atârnate de copaci şi o sculptură tridimensională care înfăţişează un cerb alb sunt cadoul Asociaţiei Grupul pentru Dezvoltare Personală și Comunitară Bistrița pentru oraşul nostru, toate putând fi admirate în Pădurea Schulerwald.
„Noi, până acum, am dăruit mai mult amintiri cu spectacole şi expoziţii de pictură, am zis să facem ceva care să rămână în timp, vizibil. Cerbul este un cadou pentru Bistriţa, proiectat de Veronika Serovets din Republica Moldova. A întâlnit multe căprioare în Schulerwald şi s-a gândit să creeze acest cerb tridimensional. Mesajul pentru Bistriţa este să ne bucurăm de spaţiul verde pe care îl avem. Mai sunt în jurul lui 50 de picturi realizate de copii în care au ilustrat Biserica Evanghelică şi alte obiective din oraş. Mai avem două bannere cu 50 de răspunsuri la întrebarea De ce iubiţi Bistriţa şi ce îi doriţi oraşului în care trăiţi? În general, din răspunsuri, ne putem da seama că tinerii se identifică cu locul lor natal, apreciază foarte mult în Bistriţa siguranţa şi liniştea, dar li se pare un oraş cam plictisitor pentru ei. Ca locuri preferate am identificat Parcul Mare şi Biserica Evanghelică”, a declarat Dora Baba, preşedintele Asociaţiei Grupul pentru Dezvoltare Personală și Comunitară Bistrița.
Am întrebat-o pe artista Veronika Serovets dacă a lucrat mult la acest proiect: „Am lucrat mult, dar sper că a ieşit bine. E o invitaţie ca oamenii să cutreiere pădurea, să nu se oprească la prima staţie pentru un grătar, ci să cutreiere pădurea întreagă, iar cine urcă până sus de tot are privilegiul să întâlnească cerbul. E un miraj care se vede doar din faţă, un cerb care are o casă infinită. Casa lui e practic nu doar pădurea, ci şi ţara întreagă. Aş vrea să fie o relaţie între oameni şi natură. De ce un cerb alb? Pentru a fi citit bine în pădure, iar în al doilea rând e pur, e curat, nu este altceva decât o fiinţă pură”.
Managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, prezent la vernisaj, a spus că instalaţia făcută de Veronika Serovets este „extrem de interesantă”: „Eu aş invita pe toată lumea să o vadă. E foarte interesant cum a gândit această formă şi cum a realizat-o. De fapt, este o prismă, aşezată într-un deal, o casă a unui cerb, dar cerbul e mai mare decât casa, vrea să depăşească graniţele locului. E o sculptură tridimensională, realizată din suduri, material modern, vopsit electrostatic. Pe lângă faptul că tehnica e ireproşabilă, şi ideea e în sine de demnă de toată luada. Sper ca toţi cei care vin aici să aprecieze această formă din metal care îi aşteaptă pe toţi pe culme. E interesantă de privit în mai multe momente ale zilei fiindcă datorită acestor felii de tablă el îşi schimbă cumva forma, uşor se dinamizează, prindea lte lumini şi umbre, alte valenţe, ceea ce îi conferă o mare valoare plastică”.
Proiectul „Mesaj pentru Bistriţa” al Asociaţiei Grupul pentru Dezvoltare Personală și Comunitară Bistrița a fost finanţat de Primăria Bistriţa prin programul finanţărilor nerambursabile pentru ONG-uri.
Frumos! Intrebarea e daca o sculptura poate fi bidimensionala 😀
niste veveritze 3D in parc pe cand? ca alea 2D au murit
Daca gasea o alta metoda de ancorare era mult mai bine.
Altfel, cu acel cadru arata ca si podu lu Cretu. Ala cu coarne.
Mesajul suna cam asa ; uitati-va bine copii la mine si sa stiti ca fratii mei vii sunt tot mai putini. Primii vanatori ai patriei le vine de hac. Nu peste mult timp doar asa o sa mai ne vedeti. In TRIDIMENSIONAL !Si am incalecat pe-o sa si am spus povestea asa .
Comentarii de doi ban. Într-o „Bistriță” rurală tot mai mulți „experți” își dau cu părerea despre artă, cultură, felul în care ar trebui dezvoltat și modernizat orașul. Aloo ! Comuniștilor, securiștilor, țăranilor, aveți măcar bun simț și tăceți din gură ! Vă pricepeți la toate și vă dați cu părerea despre orice, sunteți penibili. Bistrița e cel mai rămas în urmă oraș din Ardeal, din cauza voastră.
Sa puna Primaria becuri ca lumea in padure, seara e o bezna totala///ALOOO PRIMARIA ?