Pădurea Schullerwald din Bistrița, singura pădure parc din oraș, amenajată cu bani europeni, a fost ecologizată duminică de elevi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, școala colaborând pentru acest proiect cu Direcția Județeană de Tineret și Sport, Asociația România pe Bicicletă și cu Flavius Monda, voluntar pentru educație.
Acțiunea de ecologizare a fost necesară mai ales acum, în pandemie, când foarte mulți oameni au ales Pădurea Schullerwald pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta, pentru alergare sau pur și simplu pentru recreere pentru că tot aici mai pot fi admirați unii dintre cei mai frumoși copaci seculari din Bistrița. Deși zona e administrată de Primărie, sunt coșuri de gunoi, golite periodic, totuși, pădurea este destul de mare și pe trasee – peste 6 kilometri pentru alergare – au mai rămas gunoaie scăpate de cei mai neglijenți.
Reamintim că Asociația Sportivă România pe Bicicletă a realizat în pădure un traseu de mountain bike, cu plecare și sosire în Schullerwald format din două părți, unul de 5 kilometri și jumătate, ceva mai ușor, și altul de 10 kilometri, dificil. Ruta este marcată și completată din loc în loc cu bănci și coșuri de gunoi. Probabil că cei de la salburizare nu au prea ajuns pe aici, așa încât a fost nevoie să fie golite și acestea și curățat în jurul lor.
”Ecologizare. Trasee. Vopsea. Foarfeci. Schullerwald. Toate într-o zi de duminică. Cu elevii noștri, cu profesorii noștri, cu DJST BN (mulțumim!), cu Flavius Monda- voluntar pentru educație (Ținem aproape!). Și mâncarea a fost bună .”, a scris pe Facebook Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița.
Într-adevăr Pădurea Schullerwald din Bistrița, este singura pădure parc din oraș, amenajată cu bani europeni, desi putea fi si Pădurea Codrisor dacă primarul Cretu, pe parcursul celor 3 mandate, nu s-ar fi cramponat prosteste de cu centura (ne)ocolitoare 2-Sud. Pentru interese personale obscure doar de el stiute, Cretu care si-a inceput primul mandat in 2008, după aderaea României la UE, in loc să profite de fonduri europene a blocat un proiect din anul 2006 privind amenajarea dealului Codrisor si a malurilor râului Bistrita pe portiunea dintre Podul Budacului si Podul Jelnii: (https://zupernews.wordpress.com/2013/06/06/codrisor-hill-p-u-z-bistrita-dealul-codrisor/). Astfel orasul Bistrita a rămas si fără centură ocolitoare si fără o zonă de agrement pe malul stâng al râului.
Si asta nu e totul. În 2015, la initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) au fost adunate peste 4000 de semnături pentru amenajarea pădurii Codrișor ca Pădure Parc, pe baza cărora a fost adoptată o hotărâre a Consiliulului Local Bistrita, dar care a fost tergiversată de primarul Cretu. Evident noua administratie a Bistritei rezultată in urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 va trebui să tină seama de initiativele cetătenesti devenite hotărâri ale CL.
Vezi: https://timponline.ro/bistrita-civica-expunerea-de-motive-a-proiectului-privind-amenajarea-padurii-codrisor/
In padure COVIDul dispare sau doarme? Multi nu poarta masti si pe urma ne intrebam de unde atatia infectati. Pe principiul orice fapta buna nu ramane nepedepsita, ar trebui sa se ia niste masuri. In rest numai de bine, bravo.