Recomandări Social

Pădurea tăiată în urmă cu doi ani trebuie plantată la loc. O parohie şi două primării au uitat (FOTO)

Administraţiile locale care au tăiat pădure în urmă cu doi ani sunt obligate, conform Codului Silvic, să planteze alţi copaci pe terenurile respective. Cea mai mare suprafaţă programată anul acesta la împăduriri, de circa 58 de hectare, este pe raza Ocolului Silvic Valea Ilvei, dovadă că, de acolo s-a tăiat şi cel mai mult acum doi ani, iar cea mai mică, de sub un hectar, la Bistriţa. Luna Platării Arborilor a început, aşa că se aşteaptă doar vreme favorabilă pentru trecut de la vorbe la fapte.

„Pentru anul 2018, la nivelul judeţului sunt prevăzute a se împăduri integral pe raza celor 18 ocoale silvice o suprafaţă de circa 330 de hectare şi complătări în plantaţii înfiinţate în anii anteriori pe circa 65 de hectare. Programul de împăduri făcut de ocoalele silvice, în mod obligatoriu trebuie să respecte această prevedere ca fiecare suprafaţă să fie împădurită la maxim două sezoane de la tăierea definitivă. Deci acolo unde au executat tăieri în urmă cu doi ani, ocolul silvic a prevăzut lucrări pentru acest an. Din acest motiv există mici diferenţe de la an la an. Din cauza condiţiilor meteo încă nu au început împăduririle. Se vor demara în zona de câmpie a judeţului, unde condiţiile meteo permit, respectiv în acest perimetru de ameliorare de la Budeşti”, a spus şeful Serviciului Bistriţa a Gărzii Forestiere inginerul Daniel Pop.

Deşi Codul Silvic prevede că este obligatorie asigurarea regenerării în termen de maxim doi ani de zile de la finalizarea lucrărilor de exploatare sau de la finalizarea îndepărtării întregului arboret de pe o suprafaţă de teren, nu toţi cei care taie şi plantează.

„Noi, Garda Forestieră, am identificat punctual câteva locaţii unde nu s-au executat timp de doi ani aceste împăduriri. Nu e pădure de stat. E vorba de zona Blăjeniului unde avem o suprafaţă de câteva hectare aparţinând unei parohii ortodoxe în care nu s-au făcut plantaţii de doi ani de zile. Mai avem un caz la Silivaşu de Câmpie, suprafaţă nu foarte mare, şi la Poiana Ilvei am identificat o suprafaţă nu foarte mare în care s-au făcut plantaţii, însă nu la desimea corespunzătoare şi conform normelor în vigoare”, a spus Daniel Pop.

Potrivit acestuia, în cursul anului trecut, în Bistriţa-Năsăud s-au făcut împăduriri integrale pe o suprafaţă de peste 388 de hectare şi complătări în plantaţii înfiinţate în anii trecuţi pe o suprafaţă de circa 62 de hectare, ceea ce înseamnă că, în 2015, s-a tăiat mai multă pădure, cu 50 de hectare.

Pe de altă parte, se va planta pădure şi unde nu a existat niciodată: „În toamna anului s-au demarat lucrări de împăduririre la un perimetru de ameliorare pe raza comunei Budeşti în cadrul unui proiect de reconstrucţie ecologică pe terenuri degradate. S-a plantat în toamna lui 2017 o suprafaţă de 15 hectare, urmând ca, în această primăvară, să se finalizeze întreaga suprafaţă de 40 de hectare. La Budeşti se plantează pe un teren pe care nu a existat pădure, pe un teren agricol degradat, cu fenomene de eroziune, de alunecări de teren, un teren inapt culturilor agricole sau altor destinaţii agricole. Va apărea pădure aici, ceea ce este un lucru foarte bun. Comuna Budeşti, dar nu numai, ci întreaga zonă de câmpie a judeţului e deficitară în pădure şi sigur că e un lucru extrem de benefic pentru zonă”, a spus Daniel Pop.

18 comentarii

  • Unde sunt SRI și DNA când e vorba de păduri tăiate ??? Sunt ocupate cu poliția politică și cu ascultatul telefoanelor?

    • Desigur, dacă n-ați fi captiv doar părții ce spune că SRI și DNA face doar poliție politică, ați fi aflat că s-au recuperat mii de hectare de pădure, cu contribuția acestor instituții, din mâna unor escroci ce și-au descoperit drepturi de proprietate de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau de la taica logofătu, stolnicu, prințul sau baronul.
      Tot urlând așa, aiurea în tramvai și la lună, împotriva unor instituții care chiar trebuie să aibă ochi buni și urechi ascuțite în raport cu masa mare de șnapani politici, ne vom trezi că, în marea noastră turmă românească, lupii au fost mâncați de oile behăitoare, dispărând astfel cei ce au rol de sanitari ai pădurii, cu pădure cu tot.
      Ați descoperit nedreptatea doar într-o parte, cea a instituțiilor de forță, ce nu au în spate decât niște legi făcute tocmai de cei ce le-au încălcat, ce acum vor să le schimbe și pe acestea, transformând fărădelegea în lege. Ar trebui să ne uităm la raporturile de forțe și să stăm să cântărim unde inclină balanța, ca să știm cui dăm credit. De aceea uitați-vă care parte urlă acum mai tare.
      Numai un exemplu, ce pe mine unul m-a dat gata! Procurorii ce, la sesizrea OLAF, acum operaționalizează dosarul Teldrum, au descoperit că a fost furată inclusiv matematica. Cum? Păi 800 de metri de drum asfaltat au devenit în raportări un kilometru. No, cum vi se pare asta?

    • Unde-i casieria aia gen.Coldea? Vorbesti sa te afli in treaba sau te uiti prea mult pe A3.

    • Paraipan eu mă uit numai la U.M. Gigi24 televiziunea mea, înființată de mine!

    • Vin alegerile prezidentiale, SRI are ordin de afara sa le fraudeze deci nu ne bazam pe ei cind e vorba de paduri siguranta nationala.

  • Ciomule te invit saptamana viitoare la o actiune de stabilizare a malurilor SIEULUI. Se vor infige in malurile erodate crengi de SALCIE si ARINI care au prindere de 90 %. O facem cu voluntari. Lasa tu DNA si SRI sa isi faca treaba , nu da indicatii ca nu tine.Tot actiune FORESTIERA este si asta.

  • În CORCA nu mergeți sa plantati unde a furat (…)400 mc de lemn. Lemn atribuit unei persoane fizice din proprietatea comunei. Prejudiciu fiind de 200000 lei. Alo ce fac instituțiile? comentariu editat

  • Transilvania nu a avut suprafeţe neîmpădurite, o confirmă de unde vine numele ţinutului şi anume cea de „Dincolo de păduri”. Pădurile au dispărut pe parcursul unui mileniu, prin trecerea populaţiei de activitatea de creştere a animalelor la agricultură, iar pentru acapararea tot mai multor suprafeţe pentru agricultură au ajuns nişte terenuri fără vegetaţie silvică. Afirmaţia din articol, cum că pe acele locuri ( Budeşti) n-ar fi existat „niciodată” păduri este neadevărată şi denotă necunoaşterea istoriei Transilvaniei. De altfel acţiunea de reîmpădurire este benefică pentru toată zona de „câmpie” a judeţului nostru, unde au existat chiar păduri de stejar, e drept că timpul de creştere al acestora până la maturitate este mult mai mare decât al salcâmului.

  • Reampadurirea trebuie sa fie o actiune de nivel national.Suntem vinovati cu totii ca ne fug dealurile,ca navalesc asupra-ne raurile,iar noi stam cu ochii numai la Cel de sus ,uitand ca El ne-a dat minte sa Conducem Pamantul!

  • Sa fie primirii la reîmpăduriri cei care au tăiat si au făcut averi. Nu unii cu banii si alții cu munca. Sa dea dovada se spirit civic. La ce imperii si au clădit daca nu pun osul la plantat pușlamalele de bani gata care cred ca li se cuvine totul nu o sa poată duce afacerea familiei mai departe. Așa ca sa aibă spor. Chestia cu voluntariatul pt prostiile făcute de alții e apa de ploaie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.