(FOTO) După ce în prima zi în care a ajuns la Bistriţa produsul „Cununa” s-a trecut ca pâinea caldă, gospodarii care alcătuiesc Cooperativa „Zestrea” din Chiochiş au muncit toată noaptea ca să aducă, la Bistriţa, o cantitate mai mare şi o gamă mai diversificată de produse.
O bistriţeancă originară din Chiochiş s-a numărat printre primii cumpărători: „Ieri nu am reuşit să ajung, dar azi am venit dis-de-dimineaţă să-mi cumpăr pâinea de acasă. Pe asta o simt că-i pâine. Mi-am cumpărat şi cozonac cu nucă şi mac, dar şi cocoradă, cum se zice în partea noastră. Sunt chiar din Chiochiş. Mama făcea pâinea aşa. Am încercat şi eu, dar nu îmi iese aşa. Asta e foarte bună”.
Alţi doi soţi care sunt tot din aceeaşi zonă (foto principal), au cumpărat şi ei o pâine mare: „Locuim în partea de jos a oraşului, dar venim în fiecare zi după pâine de acum încolo fiindcă ne place gustul pâinii de acasă. E pâine de-a noastră din zona Becleanului. Ai noştri aşa au făcut mereu pâinea, în cuptor, cu făină, drojdie, apă şi sare. Fără niciun fel de coloranţi. Ar trebui să o găsim în toate magazinele”.
„Am gustat pâinea. E o minunăţie, un pas înainte. Le urez succes. Am văzut reclama pe care şi-au făcut-o şi am venit să văd. Să ştiţi că umple gura. Eu sunt din Năsăud, dar am venit să cumpăr de la ei. Tradiţionalul are succes, lumea se deşteaptă. Ca să se obişnuiască lumea cu aceste produse ar trebui aduse constant, în fiecare sâmbătă, la Târgul producătorilor locali. Aşa îşi vor forma o clientelă. Eu sunt sigur că o vor avea”, a spus un alt bărbat.
Directorul Cooperativei „Zestrea” din Chiochiş este Gabriel Măhălean, absolvent de Teologie: „Am văzut că oamenii sunt foarte interesaţi de pâinea noastră. Nu ne aşteptam să avem vânzări atât de bune în prima zi. Când am văzut ieri (sâmbătă -n.r.) o grămadă de lume ce stătea aici să ne cumpere pâinea am fost puţin şocaţi. Cu toate că ieri a fost zi liberă pentru oamenii de la brutărie, au acceptat să vină la lucru, au muncit toată noaptea, iar azi dimineaţă (duminică -n.r) am venit cu prima tură, urmează să vină a doua şi sperăm să continuăm tot aşa. Pâinea e făcută după o reţetă de la bunicii noştri în cuptor de cărămidă, pe vatră, fără amelioratori, fără prafuri, doar cu drojdie. E făcută drojdia mai repede, e lăsată la dospit şi apoi se frământă pâinea. De-asta se numeşte pâine cu maia. Avem şi cozonac din acelaşi aluat, pâine cu ceapă, pâine cu mălai. Urmează acum, pentru prima oară, să aducem şi mălai în lapte. Până acum nu ne-am simţit încurajaţi, dar acum, că am venit la târg, ne bucurăm că avem succes şi ne dăm toată silinţa să mergem mai departe. E destul de greu orice la început, iar dacă ne lăsăm descurajaţi nu avem nicio şansă. Dacă vom continua, cu grele, cu bune, vom avea succes. Suntem siguri de asta”.
Duminică, Cooperativa „Zestrea” a adus, la Bistriţa, 200 de bucăţi de pâine rotundă. „Câte un cuptor am făcut din fiecare: pâine neagră, pâine cu ceapă, pâine cu mălai, cam 80 de pâini, în medie. Am adus în jur de 50 de bucăţi de cocoradă cu brânză, 50 de cozonaci, cornuri şi pâine mare”, a spus Gabriel Măhălean.
El a fost ajutat să vândă de Raluca Todoruţiu din Apatiu, şi ea îmbrăcată în straie populare. „M-am oferit să ajut Cooperativa. Oamenii au fost încântaţi să ne vadă aşa îmbrăcaţi şi ne-au urat succes”.
Pâinea făcută de Cooperativa „Zestrea” o veţi găsi zilnic, până în 10 martie, la Căsuţa nr. 2 de lângă Biserica Evanghelică Bistriţa.
Succes
Daca ieri am plecat de la casuta 2 doar cu „gustatul”, painea terminandu-se repede, astazi m-am grabit sa iau pentru toata familia din bunatatile sanatoase facute cu atata suflet la Chiochis: paine cu malai si paine neagra. Ii felicit pe gospogari si indraznesc sa ma declar clientul lor!
Painea asta e atat de buna, incat nu-ti mai pasa de „linie”. De fapt… cred ca am putea spune ca… nici nu se depune!
Bune produse. Am luat si eu. Sunt facute pe cuptor cu lemne, ca la doamna Saveta Ban? Pare cuptor cu gaz. Eu am luat de la amandoi si sunt complementare (painea de Liviu Rebreanu are coaja mai speciala in sens bun si e mai grea, lucru ce se vede in pret). E bine ca avem doi producatori traditionali.
Ma mandresc cu voi, consatenii mei!
Am cumparat doua paini. CALDE !Desi ar fi trebuit sa astept 24 de ore, acasa nu am rezistat si am mancat o felie zdravana. Pufoasa, cu o culoare de alb spre galbui si un gust din alte timpuri. Belsug de produse de panificatie traditionale, fara E-uri…Vanzatorii ospitalieri si incantati sa vorbeasca cu consatenii lor. Felicitari! TOT INAINTE!
Azi(luni – 26 februarie), va fi pâine la Bistrița? Am trecut de 2 ori pe lângă căsuță și nu era nimeni.
Dacă știe cineva un număr de telefon a cooperativei Zestrea, poate am putea întreba dacă vin sau nu
Si eu as gusta. Si su t convinsă ca sunt foarte bune doar ca eu sunt prea departe sa simt gustul. Sunt locurile copilăriei mele frumoase si de-abia astept sa vin sa cgust direct de la gura cuptorului.
V A urez succes si putere sa mergeți i aminte i diferent ce vor spune Gurile invidioase. BRAVO
Am gustat și eu pâinea de Chiochis și îți spun clar ca nu are de ce sa se oftice nimeni ,Denes face o paine pe care nu multi o pot egala ,încearcă paine cu maia și cartofi pe vatra de la ei sau in tava fara amelioratori sau daca vrei o paine cu adevărat neagră vezi pâinea bob întreg ,Denes face paine de aproape 20 de ani ,și ei fac de 3 luni.aruncati cu noroi in magazine gen kaufland sa va faceti reclama acum aruncati cu noroi și in firmele de paine cu vechime ,cu angajați care fac paine de peste 30 de ani,Nu e frumos,munciti faceti o paine bună , este loc pentru toata lumea ,și daca in politică merg mizeriile astea pentru a avansa în „grad „aici nu e chiar asa,degeaba spui ca e de calitate pâinea daca dupa ce o bagi in gura nu o poti inghiti,orice produs e bun cald ,dupa ce se răcește e peoblema