Potrivit Raportului privind activitatea Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe 2014, conducerea instituţiei a solicitat, anul trecut, Ministerului Justiţiei suma de 189.000 de lei pentru reparaţii şi a primit 7000 de lei. Cu aceşti bani s-au făcut doar mici remedieri ale defecţiunilor de la coşul de fum al centralei termice care scotea gazele în birourile grefierilor de la etajul trei, la sistemul de securitate la incendiu şi la cel de chemare în sala de judecată.
Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Judecătoria Bistriţa se confruntă cu altă problemă: insuficienţa spaţiilor. „Deşi la data configurării clădirii şi chiar la preluarea în folosinţă, spaţiul era destul de generos şi corespunzător nevoilor instanţei, din perspectiva aplicării noilor dispoziţii de procedură se dovedeşte absolut ineficient”, se arată în raportul instanţei.
Sunt insuficiente birouri pentru judecători, personal auxilair şi administrativ, iar cea mai stringentă problemă este lipsa unor săli care să poată avea destinaţia de cameră de consiliu. Acest lucru va îngreuna, în opinia magistraţilor bistriţeni, aplicarea Noului Cod de procedură civilă care va intra în vigoare de la începutul anului 2016 şi care prevede cercetarea procesului în camera de consiliu.
În prezent, atât Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi Judecătoria Bistriţa dispun doar de câte trei săli de şedinţă ce nu vor putea fi folosite drept camere de consiliu în condiţiile în care dezideratul noilor prevederi procesuale este de a „asigura celeritatea şi continuitatea procesului”. „De vreme ce 21 de judecători dispun doar de trei săli de judecată, este greu de imaginat cum se vor putea pune în practică dispoziţiile articolului 241 din Noul Cod de procedură civilă referitoare la acordarea termenelor de la o zi la alta”, se mai arată în raport.
La toate acestea se adaugă faptul că arhiva Tribunalului are un stoc fără precedent de dosare al căror termen de păstrare nu este expirat.
În aceste condiţii, conducerea Tribunalului Bistriţa-Năsăud a cerut Ministerului Justiţiei 5,5 milioane de lei pentru construirea unui corp nou de clădire lângă cea existentă care să aibă regim de înălţimeD+P+3E, să se întindă pe 250 de metri pătraţi arie construită şi 1200 mp arie desfăşurată.
Ministerul Justiţiei a inclus investiţia prioritar în programul pe anul în curs, urmând să aloce şi fondurile pentru a putea fi realizată.
Cum adica ?? Palatul ala este neincapator ? Cum dr@cu ? Pai ce cladire le trebuie astora ?? Sau mai bine ar face sedintele pe un camp……luung si lat , sa le ajunga.
Palatul de justitie este inca o dovada ca Bistrita a avut parte de arhitecti foarte prost pregatiti. La inceputul anilor 2000, dupa demolarea fostei cazarme Schwarzenberkasserme, pentru a face loc Tribunalului Bistrita- Nasaud, a rezultat o suprafata generoasa de teren. Cu toate astea, prin amplasarea idioata a Tribunalului, exact in mijlocul parcelei eliberate s-a produs o risipa uriasa de spatiu construibil, intr-o zona si asa suprasolicitata. Astfel, cladirea Parchetului in loc sa fie construita langa Tribunal, a trebuit sa fie inghesuita la intrarea in parc. Acum se pune problema extinderii Tribunalului care se confrunta cu lipsa de spatiu. Asta inseamna sa gandesti de azi pe maine, sau mai bine zis, sa nu gandesti.
urat….foarte urat domnule arhitect…. sa inteleg ca esti CEL DESEMNAT (fara licitatie) sa faci lucrarea de extindere si ai inceput sa arunci cum fac meseriasii care vin si arunca cu noroi in cei dinainte…adevarul e ca-mi place palatul de cultura …. e foarte bine amplasat si foarte bine gandit (asta la vremurile de atunci) …acum ai fi vrut sa arunci 12 etaje si nu poti… daca esti tare fa 3 niveluri in pamant…de ce nu?..