Actualitate

”Palatul” veveriţelor prinde contur. Când trebuie să fie gata construcţia (VIDEO)

Cele două veveriţe care nu au reuşit să evadeze din căsuţa amenajată pentru ele în Parcul Municipal vor avea parte, în curând, de un spaţiu mai mare în care să zburde. Angajaţii Direcţiei de Servicii Municipale au primit ordin din partea primarului Ovidiu Creţu să fac un adevărat palat pentru simpaticele animale. Construcţia prinde deja contur, având montaţi pilonii de susţinere.

Aflând probabil că li se pregăteşte ceva grandios, duminică, veveriţele au zburdat prin voliera cea mică.

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a avertizat Primăria Bistriţa că riscă o amendă  de 50.000 de lei, dacă nu măreşte căsuţa veveriţelor din parc. Instituţia a reacţionat astfel la sesizările venite din partea Asociaţiei „Harta Verde România” şi a unor bistriţeni care au observat că animalele sunt traumatizate în voliera pe care le-a construit-o Primăria Bistriţa cu suma de 14.000 de lei. 

Am cerut Primăriei Bistriţa să mărească spaţiul la cel puţin 50 de metri pătraţi, așa cum prevede Legea grădinilor zoologice, prin analogie, altfel riscă o amendă de 50.000 de lei. Noi am dat un termen realist pentru a se lua această măsură, nu se poate realiza peste noapte. Atunci când ții un animal în captivitate trebuie să-i asiguri condițiile prevăzute de actele normative. Am dat ca termen data de 30 septembrie a.c. Am ținut cont de opinia publică, de semnalele din mass-media, am avut chiar și o sesizare a unui domn doctor. Eu cred că municipalitatea va lua măsuri pentru a asigura spațiul necesar sau le va ceda unei grădini zoologice, ori le va elibera. În opinia mea, este o greșeală de proiectare a volierei respective, trebuia să se țină cont de dimensiunile necesare. Atâta timp cât veverițele respective s-au născut în captivitate, așa cum dovedesc documentele, nu știu dacă rata de supraviețuire în libertate este una optimistă. Poate că soluția cea mai bună ar fi cedarea lor unei grădini zoologice”, a spus atunci pentru Timp Online comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraş.

Primarul Ovidiu Crețu a reacționat: ”O să vedem ce vom face pentru a intra în legalitate până la termenul de 30 septembrie.Vom intra în legalitate până la sfârșitul lunii septembrie, așa cum ne-a cerut Garda de Mediu. Rămânem foarte hotărâți să populăm parcul, cu ce am început mergem mai departe. Proiectarea volieriei a fost făcută de cei care au realizat-o, proiectul l-au luat de pe internet”, a declarat Ovidiu Crețu.

Între timp, cei patru pui din volieră au evadat, în căsuţă rămânând doar două veveriţe. ”Cei patru pui, fiind mici, după o zi sau două în care au fost lăsaţi în volieră, au reuşit să scape printre gratii şi se plimbau pe lângă volieră. Au stat mult timp pe lângă, intrau, mâncau, ieşeau, până când au crescut nu au mai putut intra înapoi în volieră şi au rămas în parc. I-a văzut multă lume, chiar i-au filmat. În tot acest timp, adulţii au creat cuib pentru alţii, pentru o nouă generaţie. E de aşteptat ca femela să aducă pe lume alţi pui din moment ce a făcut deja cuib pentru ei”, a declarat  familia Iuga, cea care a vândut Primăriei Bistriţa cele şase veveriţe”.

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a aplicat o amendă usurătoare familiei Iuga, 10.000 de lei, pe motiv că nu ar avea certificat de origine pentru animale, ceea ce înseamnă, în traducere liberă, că soţii Iuga au fost acuzaţi că au prins veveriţele din natură. În momentul în care cei sancţionaţi au arătat că nu aveau cum să prindă o familie întreagă de veveriţe, respectiv un mascul, o femelă şi patru pui, comisarii le-ar fi spus că nu au încotro şi le aplică amenda fiindcă subiectul a explodat în presă. Aşa se face că soţii Iuga au plătit 2.500 de lei în 48 de ore de la aplicarea sancţiunii în condiţiile în care au primit de la Primăria Bistriţa 2.700 de lei şi, la rândul lor, au dat bani pe cele şase animăluţe.

Căsuța pentru cele șase veverițe, o pereche cu patru pui, a fost amplasată înainte de Paști, în Parcul Municipal. Voliera care are are șase căsuțe din lemn, un copac cu scorburi în mijloc, ramuri de copac, adăpătoare, rotiță pentru joacă și talaș pe jos a costat 14.000 de lei, iar cele șase simpatice rozătoare – 450 de lei bucata. Voliera a fost realizată de firma bistrițeană Almet, asamblarea s-a făcut la Comelf, iar vopsirea la o altă societate. Voliera a fost împrejmuită ulterior cu gard.

palat-veverite-2 palat-veverite-3 palat-veverite-4 palat-veverite-5

7 comentarii

  • In acest tarc ar trebui adapostiti si dinozaurii politicii bistritene:Ioan O.zis crocodilul,Dep Pupeza,Zegrean,Popescu ….poate asa le trece pofta de a mai candida,ca vai mult rău au mai făcut mâncaiar jejea și amarul.
    PĂREREA MEA!

  • Este mai ieftin sa le elibereze sau, sa le dea unei gradini zoologice. Vom vedea daca, cele 6 veverite evadate vor supravietuii peste iarna.

  • veverițele…răsfățatele primarului….le-a făcut și terasă…după asta le face jacuzzi….să vină comisarul Petraș să le facă băiță ecologică….de v-ar da bunul Dumnezeu minte să aveți și alte priorități nu numai frecții cu rozătoare…..

  • Este interzisă ținerea în captivitate a animalelor sălbatice dacă nu există acte de origine a lor care să ateste faptul că sunt născute în captivitate. Eu nu am cerut primăriei să mărească spațiul de captivitate ci să respecte legea. Prin analogie, dragă gardă de mediu, să respecte autorizarea de mediu pentru tot spațiul de captivitate. Oameni buni, în frunte cu primarul ales de voi, chiar doriți să țineți în închisoare animalele acestea nevinovate? Este un circ tot ce se întâmplă.

    Animalele astea trebuie să se pregătească de hibernare. Cum rezolvați această problemă? Chiar nu vă gândiți d-le primar să discutați cu un biolog? Încă mai căutați un specialist în veverițe?

    În timp ce îmi plâng tatăl care doar ce l-am îngropat, citesc aceste mizerii de acțiuni care le întreprindeți și, tacit, sunteți susținut de toți subalternii și suporterii domniei voastre.

    Cedați cele 2 veverițe rămase centrului de reabilitare a animalelor sălbatice ce aparține de Asociația Milvus din Târgu-Mureș care după un control făcut de biologi și veterinari să fie eliberate în natură. Fie în parcul nostru sau mai bine în pădure.

    Terminați cu experimentele acestea de laborator căci nu aceasta vă e menirea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.