În week-end-ul trecut a fost amplasată prima bornă kilometrică pe Via Transilvanica, ”drumul care unește” și străbate județul Bistrița-Năsăud, pe 133 km, prin zece comune.
Andreea Esca, ambasador al proiectului, a scris pe alistmagazine.ro despre proiectul Via Transilvanica, unde a postat și fotografii din ziua petrecută în campusul Tășuleasa Social: ”Ce n-a putut să mă convingă tata, a reușit Tibi Ușeriu”.
”În copilărie, în fiecare vară, tata mă ducea pe Negoiu. Nu-mi plăcea deloc să urc pe munte! Îmi era greu, mă dureau foarte tare picioarele, pentru ca am platfus, și nici nu înțelegeam de ce trebuie să mă chinui să urc atât prin pădure, și pe stânci, ca să ajungem în vârf (…) Alin Ușeriu m-a căutat să mă întrebe ce părere am despre noul lor proiect, Via Transilvanica. O cale de drumeții care străbate România de la Drobeta Turnu Severin până la Putna. (…). Cum nu sunt o excursionistă, povestea era complet nouă pentru mine și nici nu mă vedeam luând țara la pas, dar mi-am dat seama ce potențial uriaș ar fi pentru România. Câți turiști ar admira peisajele noastre doar punându-le la dispoziție un asemenea drum și câte cătune uitate de lume ar putea fi readuse la viață. I-am zis că, deși mi se pare foarte greu fie de acord toate autoritățile locale din această zonă largă să se implice, pentru că ai nevoie de ajutorul lor, mi se pare superb proiectul și că îl voi susține cu ce pot. Așa am ajuns ambasador al acestui “El Camino de Romania”, cu promisiunea ca noi să nu fim dintre aceia care pun prima piatră și apoi dispar, fără să mai dea în folosință lucrarea vreodată. Dar, după cum l-am văzut pe Tibi Ușeriu luptându-se să încheie o cursa de 618 km la Polul Nord, la temperaturi de – 52 de grade, el învățând de la fratele său să fie așa, nu cred să nu reușim un drum de o mie de km în România. Sau în orice caz eu așa am să compar lucrurile de azi înainte. (…)
Am montat prima bornă din această cale de drumeții pe care o voi construi alături de dumneavoastră, toți românii cărora le pasă să lase ceva în urma lor, în țara lor, alături de oameni ca ei. Cum puteți să ne fiți alături? Făcând donații pe www.viatransilvanica.com. Și veți avea și câteva surprize frumoase, despre care o să vă anunț în curând. Nu credeți că merită să le povestim copiilor că am pus și noi umărul la acest drum, mai ales că n-am prea văzut multe căi construite cap-coadă, în ultimii… mulți ani.
Ce am făcut și nu credeam că voi face cu drag vreodată, ca să revin la începutul poveștii? Am alergat prin pădure și pe dealuri 8 km, am văzut cât de frumoasă e natura, fără să mă gândesc că trebuie să ajung undeva, cu un scop, am traversat un lac înot, deși, oricât de mult iubesc natația, am oroare de ape întinse, l-am ascultat pe tata! Mulțumesc, Doamne, Doamne! Până în 29 septembrie, ne-am angajat să avem puse bornele în tot județul Bistrița Năsăud, din kilometru în kilometru, pe o distanță de 133 km. Apoi să terminăm cei aproximativ o mie de kilometri cu ajutorul a 4 președinți de consilii județene liberali, 4 de la PSD și 2 de la UDMR, că așa merge drumul. Dacă ei vor putea face împreună asta, va fi o dovadă că dragostea de țară n-are culoare politică și că totul este despre oameni. Iar ei vor fi cel mai bun exemplu, pentru mulți alti colegi!”.
Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate zece județe. În Bistrița-Năsăud, traseul va avea peste 130 km și va trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.
Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Siculorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava). Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.
În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare. Vor fi montate borne din kilometru în kilometru. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Mai multe detalii despre proiect, pe viatransilvanica.com.
Foto: alistmagazine.ro
Adaugă comentariu