Social

Până de 1 noiembrie, 80% dintre fermieri vor încasa avansul din subvenții

Până de 1 noiembrie, 80% dintre fermieri vor încasa avansul din subvenții, a declarat pentru Timp Online secretarul de stat Sorin Roșu-Mareș de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Așa cum am promis în ultimii trei ani de zile, de când am venit la putere prin votul oamenilor, noi am spus că dăm subvențiile la timp și așa s-a întâmplat în 2016, 2017, 2018 și 2019 nu putea să iasă din acest ritm. Cu alte cuvinte, din 16 octombrie a.c., am început cu minutul zero al zilei să virăm în conturile fermierilor avansul subvențiilor pentru campania 2019. În momentul de față, avem peste 460.000 de fermieri care și-au primit subvențiile în conturi dintre cei peste 860.000 care au depus solicitări prin cererea unică de plată. Am promis că, până la 1 noiembrie 2019, vom ajunge ca 80% dintre fermierii care au depus cereri unice de plată să-și primească în conturi subvenția”, a spus Roșu-Mareș.

În ce privește seceta, el a declarat că lipsa ploilor creează mai probleme.

”Unii se bucură pentru că e vremea aceasta frumoasă, dar cei care lucrează în agricultură își dau seama că nu e un lucru bun. Sperăm ca, în perioada următoare, terenul să înmagazineze apă și să vină ceva ploi. În zonele unde avem irigații se poate uzita de această apă pentru irigații. Din păcate, aici, în Transilvania, e o problemă pentru că nu avem aici sisteme de irigații și atunci suntem la mila cererilor. De aceea, ca și politici pe care noi le-am dus a fost și aceasta de a solicita Comisiei Europene ca avansul pentru subvenții să nu fie de 50%, ci de 70% și am primit această dispensă ca să putem să-l capitalizăm pe fermier să-și facă lucrările pentru că, într-adevăr, este o perioadă dificilă pentru arat, discuit și semănat”, a explicat el.

Avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie 2019, urmând ca din 1 decembrie 2019 să se demareze plata integrală. În premieră, în acest an, odată cu agricultorii intră din prima fază la plată și crescătorii de animale, mai exact beneficiarii de sprijin cuplat zootehnic pentru speciile ovine și caprine.

Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal se calculează ca 70% din cuantumurile pentru:

  • Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha;
  • Plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha;
  • Plata pentru înverzire – 59,3201 euro/ha;
  • Plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.
  • Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.

Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, în timp ce pentru plăţile schemelor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) cursul de schimb valutar este de 4,6635 lei/euro. Acesta a fost stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2018.

Până la data de 15 mai 2019, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, au fost depuse peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane hectare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS