Actualitate

Pandemia, noua scuză pentru care de la bugetul Bistriței se dau încă 200.000 de lei firmei Supercom

Pentru că în continuare la Bistrița sunt amestecate deșeurile menajere cu cele reciclabile, de la bugetul orașului vor fi plătiți, în plus, 200.000 de lei până la sfârșitul anului operatorului de salubritate Supercom. Decizia a fost luată de Consiliul Local Bistrița cu 11 voturi ”pentru”, patru voturi ”împotrivă” și două abțineri.

În lipsa primarului Ovidiu Crețu și a viceprimarului Cristian Niculae care au convocat ședința extraordinară a Consiliului Local Bistrița, președintele de ședință, Camelia Tabără a exprimat punctul de vedere al Executivului și al majorității PSD-ALDE din Consiliul Local, explicând de ce se vor da bani în plus Supercom care nici astăzi nu colectează selectiv deșeurile.

”În acest moment, avem în Bistrița un serviciu de salubritate scump și prost. Pe contextul existent în care pandemia ne obligă la reguli maxime și stricte de igienă și de securitate sanitară, eu cred că dezideratul ieftin al unui serviciu de salubritate nu se poate pune, dar, cu siguranță așa cum au sesizat colegii noștri ca reprezentanți ai administrației, a ADI Deșeuri, se poate crește calitatea serviciului considerabil, prin componente educative, curățenie la punctele de colectare, monitorizarea oamenilor. Despre asta este vorba pentru că ne înspăimântăm cu toții de căldură, de ce se poate întâmpla în această perioadă grea, după care după ce ieși din starea dea lertă, noua administrație trebuie să își facă o strategie pe termen mediu și lung pentru aliniere la dezideratele europene. În acest moment e puțin probabil că vom avea cetățeni care să spele sticla de iaurt ca la carte și apoi să o pună în pubela de reciclabile. Lucrurile sunt complicate și dificil de controlat. Un cetățean indisciplinat cumva compromite disciplina tuturor celorlalți. sunt foarte elemente de discutat. Și în școli trebuie să facem campanie de educare, și în media, dar, în acest moment, mesajul nostru este: foarte mare calitate și igienă în tot ce înseamnă spații de colectare”, a spus Camelia Tabără (PSD).

În discuții a intervenit și Constantin Rus (PSD): ”Îmi manifest nemulțumirea și mâhnirea că nu sunt prezenți nici domnul primar, nici domnul viceprimar Niculae. Am înțeles că domnul primar e la Cluj la ADR Nord-Vest. Cunoaștem poziția dânsului față de ADI Deșeuri, dar, de data aceasta fiind o ședință publică în care cetățenii ne văd și ne aud, este bine să înțeleagă că poziția pe care noi o avem aici pe această temă a curățeniei cât contează votul pe care noi îl dăm reprezentantului în ADI Deșeuri”.

A vorbit și viceprimarul Gelu Muthi (ALDE): ”Într-adevăr relația cu prestatorul de servicii de salubritate în municipiul Bistrița este una considerată de foarte multă lume grea și dificilă. De ce asta? Pentru că, de la momentul contractării și până acum legislația s-a schimbat, pretențiile noastre îndreptățite merg din ce în ce mai sus, operatorul trebuie să se ridice la nivelul cerințelor asumate prin contract și noi trebuie să alegem între a avea o comportare dură conform contractului și o comportare în care să ne adaptăm și noi cerințelor pe care le impunem prestatorului. În acest sens trebuie văzut acest proiect de hotărâre, în a susține operatorul, în a ne adapta și a-i cere să se adapteze cerințelor noastre. Dacă vedem totul în alb și negru o să avem un alt tip de comportament, dar dacă vrem să colaborăm, aceasta este atitudinea pe care trebuie să o avem prin acest proiect de hotărâre. (…) Impactul bugetar asupra municipiului Bistrița, dar pot să spun că nu înrobește cetățeanul. Supercom ne cere suplimentar aceste sume din cauză că populația nu este suficient de educată în selectarea deșeurilor și el în această situație are cheltuieli suplimentare”.

Andrei Kozuc (PSD): ”Din câte înțeleg, s-au făcut investiții pentru sistemul Plătește pentru cât arunci, s-au achiziționat pubelele cipate, însă nu reușim să atingem pragul pentru deșeurile reciclabile neinfestate. Pe o perioadă de 5 luni, dacă ADI Deșeuri aprobă actul adițional, noi sprijinim operatorul să crească colectarea deșeurilor reciclabile curate. Dacă nu reușește, se revine la starea de astăzi, toate astea fără a crește tariful la nivelul cetățeanului. Măa ștept totuși în această perioadă operatorul să ia niște măsuri prin care să instruiască astfel încât deșeul să fie total reciclabil și acceptat ca și deșeu reciclabil”.

În schimb, consilierul PNL Ioan Peteleu a spus: ”Nu este problema noastră care e cantitatea de deșeu menajer care poluează deșeurile reciclabile atâta timp cât operatorul nu este capabil să facă colectare selectivă sau face colectare selectivă majorând tarifele. Nu este normal. Acel operator a venit la achiziția serviciului cu niște tarife. Nu are decât să facă ce a spus în contract la acele tarife, nu să solicite majorări”.

Sorin Hangan (PNL): ”Supărarea noastră – a celor care îi reprezentăm pe cetățeni – e că sunt câțiva ani buni de când noi, Bistrița, ne tot adaptăm la cerințele acestor operatori de serviciu de salubritate, le tot amânăm acele măsuri pe care trebuiau să le ia pentru a crește calitatea acestui serviciu, venim cu tot felul de acte adiționale și le prelungim termenele pentru măsurile pe care s-au angajat că le vor lua într-un anumit timp, le tot mărim taxele la mai puțin de 6 luni, iar ceea ce ne oferă dânșii nu e deloc mulțumitor. Noi ne tot adaptăm ca nu cumva să ne trezim cu orașul plin de gunoaie, dar el nu se adaptează deloc. E și vina ADI Deșeuri și vina noastră că am acceptat ca municipiul Bistrița – care probabil contribuie cu o treime să aibă un singur vot și e vina noastră că am acceptat Ghinda sau Unirea sau Slătinița să plătească 11,5 lei, iar alte comune îndepărtate doar 3 lei de unde transportul e triplu. E și vina noastră și cred că trebuie să vină un moment în care să nu ne mai adaptăm la cerințele operatorului și nici măcar ADI Deșeuri. Sper ca în curând să se întâmple lucrul acesta”.

În discuție a intervenit și secretarului general al municipiului Floare Gaftone care a menționat că, dacă inițial Bistrița avea 68.000 de utilizatori ai serviciului de salubritate, acum sunt 61.000.

”Supercom are însă pretenția ca Bistrița să plătească pentru 94.000 de locuitori cu câți figurează la Institutul Național de Statistică. Este total greșit, dar noi trebuie să venim cu argumente bine fundamentate. Când am plecat la drum, cu reglementările în vigoare, angajamentul operatorului a fost că va încheia acte cu toți utilizatorii, ulterior s-a răzgândit și am trecut la taxa de salubritate care e de 11,5 lei și să știți că încălcăm Legea salubrizării care conține principiul nediscriminării de către utilizator. De ce Unirea, Slătinița plătesc 11,5 lei, iar o comună bogată cum e Prundu Bârgăului doar 6 lei? Ar trebui să stăruim cu argumente legale inclusiv să atacăm actul administrativ. Noi, dacă apreciem că sunt lezate drepturile municipiului Bistrița, putem să atacăm aceste acte în instanța de contecios administrativ. Am făcut o adresă la ANRSC care ne-a precizat că este obligația operatorului să facă aceste contracte din paortă în poartă. Dacă nu încheie contractele, opertatorul trebuie penalizat. Avem o directivă a UE care ne obligă să stabilim inclusiv sancțiuni pentru gestionarea incorectă a deșeurilor. Nu s-a vorbit nici despre ele. Ar trebui să constituiți o comisie mixtă formată din consilieri și funcționari publici să facem o analiză foarte antentă și să stabilim măsurile care se impun. Nu e o soluție să tot venim să propunem respingerea proiectului ADI fără să venim cu o propunere clară”, a spus Floare Gaftone.

În final, Consiliul Local Bistrița întrunit în ședință extraordinară a decis să-i dea un mandat special administratorului public Avram George să voteze pentru modificarea, prin Actul adițional nr. 3, a Contractului de concesiune nr.1277/2018 privind delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare, respectiv activitatea de colectare, transport, depozitare și transfer al deșeurilor municipale inclusiv deșeuri periculoase din deșeuri menajere și managementul stațiilor de transfer și al centrelor de colectare din județul Bistrița-Năsăud în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Județul Bistrița-Năsăud.

Prin Actul adițional 3 se schimbă practic metoda de facturare și se propune ”suspendarea unei părţi din procedura de facturare care priveşte cazul deşeurilor reciclabile contaminate cu mai mult de 25% – strict pe perioada actului adiţional nr. 3”. ”Concomitent, se instituie temporar o altă procedurăde facturare şi de determinare a scăzămintelor din contaminarea fracţiei reciclabile care să prevină un tratament penalizator injust/disproporţionat operatorului în cazul în care raportul de sortare arată o contaminare mai mare de 25% a acestor fracţii”.

Din informaţiile existente în evidenţele Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa, reiese că în perioada decembrie 2019- iunie 2020 (perioadă în care a fost în vigoare actuala procedură de facturare) – la nivelul Municipiului Bistriţa au fost colectate 536,23 tone de deşeuri reciclabile – rezultând o medie de 76,60 tone/lună.

Prin raportare la această medie, în perioada următoare – iulie-decembrie 2020 (când s-ar aplica Actul adiţional nr. 3) se estimează o cantitate de deşeuri reciclabile de 459,60 tone. Pentru această cantitate de deşeuri, dacă se aplică tariful actual de facturare – aferent deşeurilor menajere – ar rezulta o sumă totală de 112.252,7 lei fără TVA, respectiv 133.580,72 lei, inclusiv TVA ( 459,60 tone X 244,24 lei/tonă). În situaţia în care pentru această cantitate de deşeuri va fi aplicat tariful pentru deşeurile reciclabile – cel de 643,63 lei/tonă, va rezulta o sumă de 295.812,35 lei fără TVA, respectiv 352.016,69 inclusiv TVA. În concluzie, rezultă un impact bugetar pentru perioada de aplicabilitate a Actului adiţional nr. 3 de 183.559,65 lei fără TVA, respectiv 218.435,97 lei inclusiv TVA. ”Astfel, la o primă vedere, modificările propuse cu privire la procedura de facturare implică o creştere a cheltuielilor aferente serviciului public de salubrizare pentru Municipiul Bistriţa”, se arată în fundamentarea proiectului de hotărâre.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri a fost înființată în anul în 2008, în primul mandat al primarului Ovidiu Crețu, atunci când a aderat la ea și Primăria Bistrița. ADI Deșeuri are 63 de membri, iar municipiul Bistrița are un singur vot, situație acceptată de edil și Consiliul Local Bistrița în mandatul 2008-2012.

AICI găsiți documentele discutate de Consiliul Local în ședința din 21 iulie și AICI ședința extraordinară a CL.

Etichete

5 comentarii

  • O mizerie! Sper ca PSD să fie votat după cum a gestionat problema gunoaielor în municipiu și în județ. Responsabilitatea pentru mizeria generalizată și facturile umflate le revine în exclusivitate.

  • Ce i-a oprit ? Spre deosebire de orice alta firma privata, nu a avut si nu are probleme cu incasarea c/v prestarilor, chiar si in plina pandemie. Nu are nevoie de casieri angajati si nici de personal care sa umble dupa banii din facturi neincasate. Angajatii primariei iti dau doua chitante cand platesti: una pentru salubritate si alta pentru impozite. Ar trebui sa le plateasca Supercom jumatate din salarii, asa cred ca ar fi normal. Apropo, de ceva vreme clamau ca se incheie contracte individuale cu beneficiarii, dar e mai usor asa, mult mai usor. Si pentru prestator si pentru ADI, care dupa parerea mea e paf si pulbere.

  • Mi se pare un mare santaj sa determini votarea acestor sume pe seama populatiei pe motivul ca altfel Supercomul nu va duce gunoiul si vom ramane blocati in pandemie.Oare ,cand s-au facut cotractele nu s-au prevazut conditii ferme din partea contractantilor?Daca, luna viitoare conducerea Supercom vine cu noi pretentii ,noi trbuie sa le acceptam?Ati aruncat banii degeaba pe lacate cu cifru,pe care nu le utilizeaza nimeni,in jurul majoritatii tomberoanelor e mizerie in fiecare zi,iar noi trebuie sa platim in plus.Asa vedeti voi viitorul luminos al Bistritei?Succes echipei soc a PSD!

  • Cardasia PSD-SUPERCOM taxeaza buzunarele cetatenilor judetului nostru. Radu Moldovan le-a dat contractul fara licitatie si l-au prelungit prin act aditional 2 ani , tot la 3 luni , la cel mai scump pret din Romania. PSD administreaza cel mai murdar judet la cele mai mari preturi. Asta inseamna PSD: cardasii, manevre, combinatii, parandarat, fusareala, incompetenta, penal.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.