Coloana a fost deschisă de stegarii sibieni de la Artgotica, urmaţi de ”judele actual” Ovidiu Creţu şi ”castelanul” Florin Săsărman. ”Judele istoric”, actorul Dan Rădulescu, a urcat într-o caleaşcă alături de două domniţe, iar în urma lor au venit păpuşile uriaşe ale Bistriţei, grupul de dansuri medievale Nosa, Ordinul Cavalerilor Lup, dansatorii de la Regenbogen, Lupus Dacus, Eroii Veacurilor Apuse şi Truverii.
Parada a început din faţa scenei de pe pietonalul Liviu Rebreanu, a continuat pe str. Dornei, str. Gheorghe Şincai, str. Alexandru Odobescu, str. Nicolae Titulescu şi s-a încheiat tot la scenă.
”Este un prilej să ne bucurăm cu toţii de ceea ce suntem astăzi şi de ceea ce datorăm celor care au construit Bistriţa în urmă cu 800-900 şi mai mulţi ani. Bistriţa europeană înseamnă şi Bistriţa medievală, pentru că nu putem avea un oraş frumos ca un muzeu şi mort ca un muzeu. Viaţa lui este dată de astfel de manifestări. An de an vedem Bistriţa medievală, romantică. Este foarte important ca lucrurile care au fost cândva o fală a oraşului nostru să le readucem cetăţenilor de astăzi. Cei care au venit aici reconstituie trecutul glorios, spun eu, al Bistriţei. Pentru a intra în poveste, în istorie, predau judelui istoric cetatea aşa cum este ea în 2014, frumoasă, ca să o ducă înapoi cu sute de ani şi să ne-o înapoieze cel puţin la de frumoasă”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
”Întoarcerea în timp are parfumul ei. Sărbătoarea medievală arată că această cetate a Bistriţei are istoria sa. Festivalul medieval, care a crescut în cei opt ani ca Făt Frumos, se bazează pe o istorie care aparţine Bistriţei”, a spus actorul Dan Rădulescu.
În a doua zi a festivalului medieval cei mai straşnici arcaşi s-au întrecut la Muzeu pentru titlul de campion al ţinutului Nosnerland, Eroii Veacurilor Apuse şi Ordinul Cavalerilor Lup au participat la momente cavalereşti, Artgotica a animat centrul fluturând steaguri medievale, grupul Nosa a dat lecţii de dans, ”Şcoala de arte medievale” a adus farse şi poveşti (”Curtea comedianţilor”), iar în cetatea din lemn a Bistriţei s-a gătit tocană de miel la ceaun.
Sâmbătă au mai fost programate concertul ”Peregrinatio” (muzici din Europa secolelor XIII-XVII) susţinut de ”Truverii”, primele probe ale concursului de aptitudini şi frumuseţe ”Domniţa Bistriţei”, un concert Lupus Dacus (muzică medievală cu cimpoaie şi tobe), precum şi un nou spectacol cu foc marca Sirius, intitulat ”Pedeapsa lui Loki”.
primare , acum hotaraste-te ori e europeana ori e medievala.
Cu siguranta, si europeana si medievala.
Evul mediu – sute de ani de istorie intunecata, de descopriri stiintifice si de creatii artistice care nu pot fi egalate, o contradictie incredibila intre promiscuitate, molime teribile, inchizitie pe de o parte si fascinante catedrale gotice, opere renascentiste, creatii ale unor minti stralucitoare, care vor ramane mult timp pe pamant, daca vom avea grija de ele.
Avem la Bistrita un „fragment” din epoca medievala, trebuie sa-l pastram , sa-l punem in valoare , sa incercam sa-l readucem la viata. Prin istoria ei medievala se remarca Bistrita fata de multe alte orase din tara si asta ne apropie de tarile civilizate din vestul Europei.