Municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest pentru realizarea parcului de specializare inteligentă ”Bistrița IndustriaNova Hub”. Conform documentațiilor care vor fi aprobate în 25 iulie de Consiliul Local, investiția totală se ridică la 40,2 milioane lei (valoare estimată).
Investiția se va realiza pe un teren de 40.142 mp aflat în imediata apropiere a cartierului de blocuri sociale din Viișoara, în care există infrastructura necesară pentru racordarea la rețelele edilitare.
”Bistrița IndustriaNova Hub” își propune să devină un centru de inovare multidisciplinar, care să sprijine dezvoltarea de soluții tehnologice avansate în multiple domenii, un nucleu de competitivitate și creștere economică pentru firmele mici și mijlocii. Acesta ar putea atrage o varietate de companii și instituții de cercetare, facilitând colaborarea interdisciplinară și accelerarea inovării în regiunea de Nord-Vest a României.
Prin proiect se vor realiza urmatoarele funcțiuni principale:
- Clădire pentru incubare – Incubator de afaceri IndustriaNova Hub cu suprafața construită de 968 mp și suprafață desfășurată de 1.392 mp;
- Parc fotovoltaic pentru producere de energie electrică pe o suprafață de 1.489,15 mp, cu o putere instalată de 194,65 kW;
- Parc mini turbine eoliene pentru producere de energie electrică pe o suprafață de 1.063,05 mp cu o putere instalată de 20 kW;
- Drumuri de acces cu trotuare pe care se vor amplasa și rețelele edilitare pe o suprafață de 5.244,68 mp și un nr. de 112 parcări;
- Sistem de iluminat inteligent;
- Parcelarea terenului de tip modular pentru 5 subzone de business cu suprafață totală de 24.478,52 mp.
- Rezervă de incendiu care va deservi întreg parcul propus pe o suprafată de 1.822,95 mp pe care se va amplasa casa de pompe și rezervor apă.
Ținând cont că finanțarea proiectului va fi din fonduri europene nerambursabile Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, iar fondurile sunt limitate și se pot accesa din două axe de finanțare, acest proiect a fost etapizat.
Etapa 1: parcelarea terenului de tip modular pentru 5 subzone de business cu suprafețe totală de 24.478,52 mp; drumuri de acces cu trotuare pe care se vor amplasa și rețelele edilitare pe o suprafață de 5.244,68 mp și un nr. de 112 parcări; parc fotovoltaic pentru producere de energie electrică pe o suprafață de 1.489,15 mp, cu o putere instalată de 194,65 kW; parc mini turbine eoliene pentru producere de energie electrică pe o suprafață de 1.063,05 mp cu o putere instalată de 20 kW; sistem de iluminat inteligent; rezervă de incendiu care va deservi întreg parcul propus pe o suprafată de 1.822,95 mp pe care se va amplasa casa de pompe și rezervor apă. Valoarea totală a investiției: 25.579.779,34 lei.
Etapa 2: clădire incubator de afaceri cu următoarele funcțiuni: suprafața construită S=968 mp; suprafața desfășurată S=1.392 mp. Compartimentare minimală: ateliere mentorat – 5 buc, laboratoare – 4 buc., sala de lucru – 2 buc, sala de ședințe – 1 buc., sala open space start-up – 1 buc. și sala conferințe – 1 buc, recepție – 1 buc.; Instalații de apă, canal, energie electrică, energie termică etc. Accese la infrastructura parc – 2 buc. Spații verzi în zona de clădire. Valoarea totală a investiției: 14.690.282,01 lei.
În loc să producem ceva cu banii din PNRR, municipalitatea vrea să bage banii în clădiri fudule și inutile în care să fie, auzi tu! „INCUBATOR DE AFACERI” !!!!
În loc să se refacă sistemul de irigații făcut ce Ceaușescu, le facem birouri la niște excroci de patroni.
În loc să terminăm centrala atomo-electrică de la Cernavodă pentru că avem cel mai scump curent din Europa, băgăm bani în fotovoltaice care produc numai câteva ore pe zi dacă e soare, sau în euliene care au fiabilitate extrem de mică și nu se amortizează investiția.
etapizare, fazare şi alte cuvinte din noul limbaj de lemn traduse pe româneşte înseamnă ” traiane făte cu lucrezi „.
Pe mea Hubba Bubba era smecheria maxima. Nova Hub nu stiu cum o fi dar nu suna la fel de bine.