Actualitate

”Parcul european tip grădină englezească”, gata de Sf. Maria (FOTO)

Lucrările de modernizare a Parcului Municipal se vor încheia în jurul datei de 15 august, atunci când va avea loc inaugurarea. Luciul de apă va fi populat cu 100 de caraşi aurii şi crapi, în foişor va cânta fanfara şi se vor oficia căsătorii. Primarul Ovidiu Creţu a explicat de ce gazonul s-a uscat pe unele porţiuni şi care sunt soluţiile de remediere a situaţiei.

”Am spus că vrem să finalizăm parcul şi să-l redăm cetăţenilor la 1 august. Din păcate, nu ne putem ţine de cuvânt pentru că am avut o problemă cu gazonul. În proiect a fost prevăzut gazon însămânţat şi udat cu furtunul. Datorită faptului că în ultimii doi ani temperatura medie a crescut foarte mult şi precipitaţiile au scăzut foarte mult, dacă am fi mers pe acea soluţie cred că n-am fi avut niciodată gazon în parc. Am schimbat soluţia, am pus gazon rulouri şi instalaţie de irigat. Pentru a rezolva acest lucru noi am avut prins în bugetul local suma necesară, dar am preferat să o facem pe economiile de proiect, circa şapte miliarde de lei vechi. Formalităţile şi procedurile ne-au întins un pic. De asemenea, avem o lucrare nouă care nu este prevăzută iniţial în proiect, dar se realizează tot cu banii economisiţi pe proiect. Este vorba de amenajarea taluzului sau a falezei să-i spunem. Turnăm un zid în apropierea proprietăţilor private, a gardurilor, până la zidul respectiv vom umple cu pământ şi vom pune gazon şi bănci. Dacă nu am fi făcut acest lucru, acea zonă rămânea în continuare un loc de colectare a deşeurilor şi n-am vrut să avem o astfel de zonă în parcul modernizat şi europenizat”, a declarat Creţu.

1 parc mun 2 parc mun 3 parc mun 4 parc mun

Primarul Bistriţei crede că lucrările se vor finaliza de Sf. Maria: ”La oglinda de apă a trebuit să facem nişte modificări la tipul filtrelor, mai exact la cartuşul filtrelor, şi introducerea unor lămpi cu lumină ultravioletă prin faţa cărora să treacă apa, astfel încât peştişorii pe care îi vom pune în bazinul respectiv să poată să trăiască. Toate aceste lucrări ne-au întins puţin şi de aceea nu am putut menţine termenul de 1 august, când ar fi trebuit să avem aleile spălate şi marcate. Am ajuns cu punerea gazonului dincolo de oglinda de apă, deci nu mai este foarte mult. Este o zonă în partea de taluz pe care n-am putut s-o acoperim din banii europeni şi o facem pe fondurile prevăzute în bugetul local. Cei 249 de arbori i-am plantat în parc, aşa cum ne-am angajat, şi se poate vedea că nu sunt copăcei de dimensiunea unei ţigarete, ci copaci care în doi-trei ani vor completa parcul şi vom avea aliniamente corespunzătoare”.

Ovidiu Creţu a explicat de ce gazonul s-a uscat în unele zone. ”Proiectarea unui sistem de irigaţii aşa de complex cum este cel din parc este o chestiune foarte complicată. Noi am făcut această proiectare pe genunchi, împreună cu cel care a realizat-o. Sunt unele locuri unde stropitul este ecranat fie de stâlpii de beton de lângă stadion, fie de copaci. Am solicitat completarea şi reglarea aspersoarelor. Acolo unde totuşi nu se va putea rezolva în acest fel, vom planta copaci. S-ar putea să avem locuri unde să nu putem face irigarea corespunzătoare şi atunci pentru a nu avea o pată uscată vom planta copaci, dar eu spun că în proporţie de 99% gazonul va fi irigat. Dacă 1% n-o să reuşim prin reglaje, o să plantăm copaci sau vom amplasa obiecte de artă încât să nu lăsăm o pată de deşert în parcul european tip grădină englezească”.

5 parc mun 6 parc mun 7 parc mun 8 parc mun

În parc au fost montate deja o serie de bănci, au fost desenate două table de şah unde vor avea loc partide cu piese gigant, iar în foişor duminica va cânta fanfara. Tot acolo se vor putea oficia şi căsătorii. În oglinda de apă vor înota 100 de peştişori, caraşi aurii şi crapi, iar lumea îi va putea hrăni, dar nu cu pâine. ”Va fi instalat un automat, omul introduce o monedă de 50 de bani, ia un pliculeţ de hrană şi le dă de mâncare”, a subliniat Creţu. Varianta transformării luciului de apă în patinoar iarna a căzut: ”Este foarte complicat, nu se poate realiza o instalaţie pe o astfel de formă neregulată”.

Ovidiu Creţu a precizat că nu va fi permis accesul liber al câinilor pe iarbă. Oamenii îşi vor putea plimba patrupedele în lesă prin parc, dar va trebui să aibă la ei făraş şi măturică.

Primarul a menţionat că într-o lună lumea va putea intra pe iarbă, iar copii se vor putea juca. Totul în limita decenţei şi a bunului simţ, jocurile sportive fiind interzise. ”De aceea am pus gazon englezesc, să se bucure oamenii de acest gazon”, a comentat el.

Primarul Bistriţei a declarat că soluţia depozitelor de hrană pentru veveriţe a fost inspirată, ”deoarece le-a fixat aici, s-au acomodat. Trebuie să avem grijă la pisicile sălbăticite”.

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Parcului Municipal, în valoare de 17,6 milioane de lei, prevede realizarea unor lucrări de anvergură, ”care vor transforma parcul în adevărata inimă verde a oraşului, o oază de agrement şi relaxare la standarde europene”: reconfigurarea aleilor, a locurilor de joacă, alee nouă pentru biciclete şi role (care va urma perimetrul parcului), un labirint vegetal, 224 de bănci, amenajarea unui luciu de apă, patru cişmele de apă şi trei toalete publice. Proiectul prevede lucrări ample menite să conducă la reconfigurarea zonei verzi, precum şi plantarea de arbori care să îmbogăţească biodiversitatea parcului.

9 parc mun 10 parc mun 11 parc mun 12 parc mun 13 parc mun 14 parc mun 15 parc mun 16 parc mun

16 comentarii

  • Am criticat mereu solutia cu privire la CENTURA SUD sustinuta de primarul Cretu. Spre deosebire de cei ce-l critica NECONDITIONAT, din rationament de apartenenta politica, eu vreau sa laud realizarea obiectivului PARC MUNICIPAL. Cred ca s-a facut CU CAP,incepand cu ingroparea tuturor utilitatilor, continuand cu aspectul ARTISTIC. As vrea sa spun si despre CENTURA SUD acelasi lucru, dar cred ca este UN DEZASTRU, NU DOAR ECOLOGIC, CI, MAI ALES, ECONOMIC ! Zona nu este compatibila cu traficul greu, nici din punct de vedere geologic, nici din punct de vedere al dispunerii fata de oras. Nu stiu daca d-l Chereji are vreun interes in zona, eu n-am, altii n-au, dar nu credem in acest proiect de centura. Sa reflecteze, d-l primar, o pasarela care sa uneasca PARCUL MUNICIPAL de PADUREA- PARC CODRISOR, ar fi implinirea unui proiect pe care dansul l-a inceput, dansul il poate aprofunda. DOMNULE PRIMAR, TE-AM VOTAT CU SPERANTA CA TE VEI RAZGANDI CU PRIVIRE LA CENTURA SUD ! CONSECVENTA NU-I, TOTDEAUNA, O CALITATE! NU MAI SPUNE CA AI SUSTINERE PENTRU ACEST PROIECT! CEI CE TE-AU VOTAT AU APRECIAT CA AI VIZIUNE, CA AI PROIECTE! DAR, NU TOATE SUNT IMBRATISATE DE CETATENI ! CENTURA SUD, SIGUR, NUUUUUUUUUUUU !!!!!!!!!

    • Ca lucrarile de reabilitare a parcului s-au facut „cu cap” este numai partial adevarat mai ales cand vine vorba de ingroparea tuturor utilitatilor. De exemplu grupurile sanitare canstruite la suprafata in locuri de mare vizibilitate. In fapt e vorba de 3 WC-uri publice sub forma de latrine construite langa aleile principale ale parcului, care arata oribil si care agreseaza deocamdata vizual, dar, dupa darea in folosinta, e posibil si olfactiv pe cei care vin in parc sa se relaxeze si sa inspire aer curat. Ele sunt necesare, insa era mai bine sa fie construite subteran.

    • Dealul cu padurea Codrisor, reprezinta pentru orasul Bistrita un simbol identitar o emblema a urbei, asa cum este Tampa pentru Brasov sau Dealul Cetatii pentru Deva.Avand in vedere ca anul viitor se implinesc 750 de ani de la prima atestare documentara,sugerez ca pana la 1 ianuarie 2014,pe coama dealului Codrisor intr-un loc de mare vizibilitate sa fie amenajata o inscriptie „BISTRITA-750” cu litere masive si care sa fie luminata si noaptea. Aceasta nu ar presupune o cheltuiala mai mare decat aceea facuta cu ouale vopsite sau merele de plastic. In schimb, inscriptia „BISTRITA-750” amplasata pe coama dealului Codrisor, pe directia creata de axa Turnul Bisericii evanghelice- Casa de cultura, ar crea un peisaj splensid pentru turistii care urca in turnul Bisericii evanghelice si nu numai. Toate evenimentele din 2014 ar trebui puse sub semnul acestui jubileu. Chiar si cei care se vor casatori in 2014 ar putea sa urce in turn pentru a-si face fotografii pe fundalul padurii Codrisor, in care sa fie imortalizat si jubileul de 750 de ani al orasului. Ar fi in beneficiul potentialului turistic.

  • Primarul Cretu are un mare defect- se pierde in amanunte. Din aceasta cauza termenele de finalizare ale unor lucrari sunt precum „fata morgana”, pe masura ce se apropie de scadenta se indeparteaza si mai nult. La fel s-a intamplat si cu Biserica evanghelica la care dupa 4 ani de mandat nici acum nu s-au terminat reparatiile. In cazul parcului la fel, mereu mai apare cate ceva, lasand la o parte faptul ca in planul de reabilitare a parcului au incluse cateva amenajari absolut inutile precum luciul de apa numit helesteu, labirintul si chiar de pista de biciclete. In primul rand helesteul diminueaza suprafata si asa redusa a parcului, fara sa aduca nimic in schimb, ci dimpotriva accentueaza senzatia de ingesuiala intr-o zona dominata de foisorul pentru fanfara. Si pentru ca inghesuiala sa fie totala a mai fost amplasata acolo si o latrina, altfel necesara dar care putea fi construita subteran. Apoi labirintul amplasat in spatele Casei de cultura langa un fragment din zidul cetatii, putea sa lipseasca. Eventual in locul respectiv se putea amenaja o oglinda de apa, sub forma unui lac, situat intre zidul de aparare si valul de pamant, simuland astfel santul de aparare existent in sistemul de fortificatie al orasului medieval. Acest lac, fiind mai retras pe o latura a parcului, putea iarna sa fie amenajat ca patinuar artificial. Chiar si pista de biciclete putea sa lipseasca, ramanand in continuare alee de promenada. Nici circulatia auto nu este rezolvata in mod rezonabil. Strada Parcului cu sens unic ar trebui rezervata doar riveranilor (institutii sau locatari). In acest sens ar trebui ca in viitorul apropiat circulatia auto sa fie trecuta si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre strand si pana in spatele stadionului . Pentru aceasta, ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea sa poarte numele de “Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o mai fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl si a centrului SPA- Casa Ema. De altfel, exista un proiect de amenajare a malurilor raului Bistrita intre Podul Budacului si Podul Jelnii care includea si o artera de circulatie de tip splai pe malul stang, la poalele padurii Codrisor (vezi pe internet: P.U.Z. Bistrita- Dealul Codrisor (Codrisor Hill). Acest proiect elaborat inca din 2006 a fost blocat de primarul Cretu din motive obscure, doar de el stiute.

  • De acord. Imi amintesc de un parc specific orasului nostru, dezvoltat langa cetate. Aleea larga-acum injumatatita de traficul cu bicicleta-, de la baza valului de pamant, polariza functiunea de promenada, asigura starea de confort si liniste, era un fel de coloana vertebrala a parcului. Helesteul betonat si aleatoriu desenat, aleile dalate comun si nepotrivit, o mare jardiniera in care au fost plantati brazi si alti pomi, 3 toalete nefunctionale, absenta locurilor de parcare etc. Un asemenea proiect ar fi trebuit sa duca la delimitarea clara si restrictiva a suprafetei parcului, facand imposibila ciuntirea acesteia, in viitor si ca si asigurarea irigarii si drenajului.

  • „Daca esti prost, stai acasa”, asa suna un vechi dicton. Primarul Cretu este pe punctul de a comite o noua gafa. Dupa nebunia mutarii statuilor care s-a soldat cu aducerea bustului lui Cuza de la IJP in piata Unirii, fara sa stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nici o legatura cu domnitorul Cuza, acum in cazul parcului el vorbeste de „o lucrare nouă care nu este prevăzută iniţial în proiect…amenajarea taluzului sau a falezei”. De fapt este vorba de digul sau valul de pamant care a facut parte din sistemul de aparare al cetatii medievale. Probabil ca nu a fost prins in proiect din cauza ca este considerat monument istoric protejat, la care nu se poate interveni prin inlocuirea taluzului cu un zid de beton. Trebuie intrebati istoricii inainte de a se comite o noua gafa pe care primarul o cauta cu lumanarea (apropo de amplasarea monumentului in forma se sula la prefectura).

  • Vali, sunt de acord ca „daca esti prost, stai acasa” asa ca nu te mai afisa.
    Parcul Municipal a iesit foarte frumos.
    Am urmarit proiectul Centurii de sud si am multa incredere ca va fi o lucrare foarte buna.
    Toti cei ce se opun acum centurii, din diverse interese, politice sau personale, trebuie sa stie ca Bistrita se dezvolta rapid, e deja vizibil acest lucru. In cativa ani, Ghinda, Livezile, Podirei, Sarata etc. vor fi Bistrita si nu cred ca , celor care vor locui acolo le vor creste aripi ca sa ajunga acasa. Nu se poate sa fie oprita circulatia. Centura o sa fie, in cativa ai, o strada a orasului, asa cum este acum fosta „centura” de nord.
    Succes domnule Primar, noi, cei mai multi bistriteni, va sustinem !

  • Felicitari pentru cum arata parcul! Nu uitati ca in mare parte finantarea s-a facut din bani nerambursabili. Cat despre alte actiuni controversate ale domnului primar, eu zic sa fie comentate la articolele in care se face referire despre ele. Oricum niciodata nu o sa multumeasca pe toata lumea (daca e alba de ce nu e neagra. daca se face neagra nu e suficient de neagra. daca e prea neagra trebuie sa fie mai gri si asa mai departe). Acum eu zic ca merita felicitari.

  • E frumos, n-am ce zice.
    ”Parcul european tip grădină englezească” – mândria Bistriţei!
    Doar că va fi populat de puzderia de mâncători de seminţe, ăia pentru care domn primar ar trebui să facă şi ceva menit să-i înveţe cum te comporţi cu gazonul englezesc… altfel, am mai spus cum se obţine acest gazon, o repet: se pregăteşte terenul extrem de bine, se pun seminţele de gazon, se udă bine bine, timp de 300 de ani, după care ai parte de gazon englezesc.

  • in parcurile englezesti ai voie sa calci pe iarba!!!!!!Si iti poti plimba ciinele fara maturica si faras,bineintales trebuie sa stingi mizeria dupa el.Ce o sa faca cu mincatorii de seminte?
    au sa vine si ei cu farasul?ultima oara parca era parc japonez????

  • Eu o sa vreau sa ma plimb pe gazon, poate si sa ma asez , daca am chef. O sa am voie sau o sa ma vaneze politistii comunitari?

  • Unde ati bagat voi 170 de miliarde lei vechi???? Vrem sa stim si noi pe unde ati poleit parcul cu aur sau diamante??? Veti publica vreodata un deviz al proiectului cu privire la toate lucrarile efectuate cu preturile reale la fiecare lucrare in parte?
    Eu faceam cu maxim doua miliarde mai multe decat ati facut voi si probabil veti face in acest parc. Sa va fie rusine (putin probabil)! Atatia oameni fara locuinta si fara bani de mancare sau medicamente sunt in orasul nostru iar pentru ei nu ati gasit bani sa le creati un centru de reabilitare sociala. De ce nu ati facut un cartier de blocuri ANL? Rusine din nou (putin probabil iar)!

  • Atat parcul cat si dealul Codrisor se afla in zona de protectie a Cetatii Medievale Bistrita. Citesc cu uimire si groaza: „Turnăm un zid în apropierea proprietăţilor private, a gardurilor, până la zidul respectiv vom umple cu pământ”. Deci APLATIZATI valul de pamant, componenta a sistemului de fortificatii, monument istoric de grupa A.
    Teoretic, toti suntem fani patrimoniu. In realitate este lucrul care ne deranjeaza
    si -l anulam sau transformam dupa bunul plac. Macar sa nu distrugem, sa mai ajunga si la copii nostri mesajul trecutului. Poate ei vor avea o alta abordare a patrimoniului. De ce sa lichidam tot, acum?
    Intrebare: tipul de parc, croit in lungul zidului de aparare, se preta la abordare tip „gradina englezeasca”? De ce atata presiune in acest parc ? Puteau si ar trebui gandite si alte parcuri in oras, cu spatii ample unde gazonul ar fi o binecuvantare.

  • apropo de crapii de aur…tiganii de pe Titulescu se uita deja dupa retete pe baza de carasi si crapi de aur!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.