În Parcul Perilor Seculari Lions sunt necesare noi dotări pentru conservarea celor peste o mie de pomi fructiferi din care o mare parte sunt seculari și conștientizarea oamenilor în legătură cu importanța protejării lor.
Inițiativa aparține Clubului Lions Bistrița care are în administrare Parcul Perilor Seculari și care a propus un nou proiect în cadrul sesiunii de bugetare participativă în valoare 141.590 lei.
”Cei peste 1000 de pomi fructiferi din livada tradițională de la Unirea, din care o mare parte sunt peri seculari, reprezintă o moștenire ecoculturală importantă a comunităților locale din municipiul Bistrița. Valorile socio-culturale și ecologice ale arborilor bătrâni sunt deseori neglijate atunci când se stabilesc politici de conservare sau gestionare a biodiversității. Conștientizarea importanței lor în viața comunităților locale ca parte a identității umane și a moștenirii culturale este esențială atunci când adresăm problema declinului lor la nivel local sau mondial. Arborii bătrâni oferă oamenilor valori estetice, simbolice, religioase și istorice, precum și beneficii tangibile precum fructe, lemn, adăpost și hrană pentru animalele ce pasc în jurul lor.
Protecția și conservarea diversității specifice specii de pomi fructiferi precum păr, măr și nuc, dar și alte specii de plante și animale, genetice de exemplu, mai multe soiuri de pere și ecosistemice ecosistem de pajiște, ecosistem forestier și ecosistem acvatic din livada tradițională de la Unirea este o îndatorire a noastră pentru generațiile viitoare.
În ultimii 8 ani de monitorizare a livezii cu peri seculari, am identificat o serie de impacturi antropice suprapășunatul cu oi, circulația cu autovehicule pe pajiște, poluarea cu deșeuri menajere și animale, vandalizarea băncilor și meselor de lemn, tăierile ilegale de pomi dar și impacturi naturale schimbări climatice precum secetă și alte fenomene naturale care au dus la uscarea sau ruperea pomilor fructiferi care amenință sustenabilitatea ecosistemului de pajiște cu peri seculari.
În contextul diminuării sau eliminării impacturilor antropice, avem nevoie de o monitorizare video permanentă în zonele afectate prin instalarea unui sistem de supraveghere video și a unui sistem antiincendiu conectate la internet.
Pentru monitorizarea factorilor de poluare a aerului în zona periurbană, avem nevoie de minim o stație sau două de monitorizare a calității aerului uRADMonitor, model A3 compatibil cu restul senzorilor montați deja în Bistrița.
În contextul monitorizării efectelor schimbărilor climatice observate în ultimii ani în livadă, avem nevoie de o monitorizare a factorilor climatici din aer, sol și vegetație cu ajutorul unei stații meteo profesionale dotate cu senzori specifici precum senzor de temperatură și umiditate a aerului cu protecție solară, senzor de umiditate a frunzelor, senzor de umiditate și temperatură a solului, conductivitate electrică a solului, indicator de ploaie înclinat, anemometru, radiații solare vizibile și UV, barometru și temperatură internă.
În contextul conștientizării comunităților locale cu privire la necesitatea protecției și conservării biodiversității din livada tradițională cu peri seculari de la Unirea în contextul schimbărilor climatice, avem nevoie de o infrastructură de mobilier urban care să permită desfășurarea activităților de cercetare și educație pentru natură în aer liber într-un cadru sigur și prietenos cu natura. În acest sens, avem nevoie de achiziționarea și montarea a trei foișoare din lemn acoperite cu șindrilă, cu o capacitate de minim 10 persoane fiecare, prevăzute cu masă, bănci și un perete de lemn de prezentare a materialelor educative în cadrul atelierelor de lucru precum ar fi altoire pomi fructiferi, determinări de soiuri de fructe, analize microscopice și macroscopice pentru determinarea și monitorizarea bolilor și dăunătorilor pomilor fructiferi, ateliere de biodiversitate locală și altele asemenea”, se arată în proiectul depus în sesiunea de bugetare participativă.
În ultimii opt ani, s-au desfășurat mai multe activități de educație, cercetare, cunoaștere și promovare a livezii tradiționale cu peri seculari de la Unirea atât pe plan local cât și internațional prin efortul Asociației Clubul Lions Bistrița și Asociației Harta Verde România, precum și cu sprijinul financiar al Municipiului Bistrița prin programul de finanțare nerambursabilă din ultimii trei ani.
Centrul de informare și documentare Căsuța lui Mihai este un proiect ambițios al Asociației Clubul Lions Bistrița. Aceasta găzduiește în prezent o mini bibliotecă specializată pe pomologie și biodiversitate locală, precum și un mini muzeu cu obiecte de artă tradițională și unelte tradiționale ce trebuie protejate împotriva incendiilor, vandalizării și furtului cu ajutorul sistemului de alarmă împotriva incendiilor și sistemului de supraveghere video. Camerele de supraveghere pot totodată să ofere și date utile cu privire la prezența unor specii de animale din biodiversitatea locală.
Stația meteo profesională și stațiile de monitorizare a calității aerului completează celelalte sisteme de monitorizare video cu date constante și centralizate despre mulți parametri de mediu care vor sta la baza realizării de studii științifice în domeniul pomologiei și conservării biodiversității în contextul schimbărilor climatice.
Păi o stație meteo profesională există deja la vreo 200m distanță la Aerodrom. Oameni ăia au o stație bună fiindcă ei chiar au nevoie de ea nu toate prostile pe toate dealurile.
Ce vreți mă să supravegeați video acolo că nu merge nimeni acolo aşa departe poate urşi sau alte animale sălbatice , nici pe ăstea că vați făcut gard să nu poată ajunge animale sălbatice din pădure acolo unde faceți voi chefuri. 🤣
Eu mi-am pus singur sistem de supravegere video la casă nu este mare lucru. Oare membri Lionis sunt chiar aşa săraci încât să apeleze la Primărie pentru aş pune o cameră video ?!
În afară de membri Lionis altcineva de exemplu un cetățean simplu plătitor de taxe şi impozite are acces neîgrădit la Peri Seculari ?
Îi pun întrebarea aceasta în special la dentist.
După ce ați pus mãna mîrlăneşte pe păşunea comunală a celor din Unirea şi ați îngrădito acum vreți să-i alungații şi pe ciobani !!!!!!!!!!!!!
Domnule din Unirea ,de ce nu vă dați numele, sa știm cu cine să vorbim despre aceste acuzații gratuite ………Natura trebuie respectată și protejată! Parcurile,spațiile verzi trebuie toate supravegheate video! Și mai presus de toate,trebuie să ne respectăm între noi! Numai astfel putem progresa ca nație!
Marius te-ai eschivat ca un politruc să răspunzi la întrebare.
Așa, tot felul de on_geuri care mai de care mai puse pe făcut bani,voi nu ați plantat nimic acolo, acele livezi sunt pt cei din Unirea.
Pentru, Întrebare….Are voie și poate beneficia de frumusețea acestui parc oricare om civilizat,deoarece este inclus și în Via Transilvanica și va putea fi folosit drept popas! Sunt medic primar stomatolog ,nu dentist!
Cum ne bucuram de locul ala daca l-ati ingradit si il tineti sub cheie?
Suntem ca pe vremea comunistilor cand in parc nu puteai calca decat pe asfalt ca pe toate rondourile erau semne cu “Nu calcati iarba!”? Stam si ne uitam la perii seculari de dupa gard?
Am fost de acord sa protejam patrimoniul sasesc, dar voi v-ati facut acolo un club cu circuit inchis in care omul de rand nu are voie.
Daca era un loc pentru toata lumea, l-ati fi amenajat ca atare. Acum vreti sa il si monitorizati video. De ce va temeti?
Pentru cei 3″ magnifici”,care au ceva cu mine…..Nu înțeleg ,ce! Ce nu am scris bine,corect,adevărat? A, nu contează? Aveți curajul,corectați-mă,spuneți cum vă cheamă ,să dialogăm în privat ……Altfel,rămân ne împăcat!
Marius terenul nu este a vostru ci a tuturor cetățenilor oraşului voi ați pus mâna cu japca pe el şi la-ți îngrădit cu banii noştri de la primărie. Toți trebuie să avem aces la el cum adică numai oameni civilizați adică prin mărinimia voastră primiți acolo doar pe cei ce pratică obiceiuri masonice şi cântă Trăiască Regele ?
DRAGĂ SISI…..(Mambo sau sper că ,nu este vreo aluzie la împărăteasa austriacă…..este un parteneriat cu Primăria Bistrița perfect legal,lucru pe care îl poți verifica foarte ușor! Trebuia să ne ajuți când l -am curățat ,să vezi ce mizerie am găsit! Îngrădirea s-a efectuat prin muncă și efort al membrilor noștri,se zice…voluntariat,….căsuța lui Mihai am adus-o și ridicat-o tot noi,fără bani publici! Este ușor sa stați și să vă dați cu părerea! Tu și ceilalți în loc să vă mândriți cu trecutul nostru respectat de toată lumea, mai puțin de sovietici,aruncați în derizoriu adevarata Istorie! E frumos? A propos,NBalcescu,MKogalniceanu,M Sadoveanu,V Alecsandri,O Goga,A ICuza ,etc,…..oare ce obiceiuri aveau,SISI?