„E foarte important să transmitem un mesaj de încredere pentru toţi părinţii care vor să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare. Ştim cu toţii că anul trecut a fost o noutate a sistemului de învăţământ. Am primit-o cu toţii cu oarecare rezerve, dar putem spune că a fost un succes. Copiilor le place foarte tare, părinţilor le place. Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei ne-a convins pe toţi că e necesară această etapă de tranziţie între grădinţă şi şcoală, oarecum în joacă, să intre treptat în ceea ce înseamnă şcoală”, a declarat Camelia Tabără.
Inspectorul general a adăugat că Ministerul Educaţiei a transmis că se păstrează clasa pregătitoare în învăţământul primar.
„Nu se schimbă în fiecare an lucrurile. Clasa pregătitoare e prima clasă din ciclul primar a învăţământului obligatoriu. Fiecare copilaş are o foaie matricolă şi prima poziţie în foaia matricolă e clasa pregătitoare. S-a încercat o anume simplificare faţă de anul trecut. A apărut un ordin de ministru privind metodologia de înscriere”, a declarat Camelia Tabără.
Ea a anunţat că ISJ va srijini şcolile pentru ca să existe transparenţă totală. De altfel, pe site-ul ISJ sunt postate toate informaţiile de care părinţii au nevoie, inclusiv un ghid cu informaţii despre cine se poate înscrie şi cine intră direct în clasa întâi, unde se face evaluarea psihosomatică, la ce unităţi de învăţământ, câte locuri sunt, cum se îmbină şcoala de cartier cu ce vrea părintele, care sunt actele necesare înscrierii, dacă sunt suficiente locuri, ce fel de activităţi se vor desfăşura.
„Foarte multe şcoli au site-uri proprii. Le-am afişat şi noi pe site-ul ISJ ca să intra direct în ceea ce îi interesează într-o anumită şcoală. Înscrierea începe în 2 aprilie. Prima etapă este din 2 în 22 aprilie”, a spus Tabără.
Inspectorul general a declarat că, în prima etapă, cam 80% dintre părinţi îşi înscriu părinţii.
„Înscrierea presupune trei etape: completarea formularului cu toate datele de identificare ale părintelui şi copilului, confirmarea şi înmatricularea copilului, adică acea aplicaţie practic repartizează copilul în şcoala arondată de cartier, în etapa a doua pe cei pe care părinţii vor să îi înscrie în altă şcoală decât cea de cartier, iar în etapa a treia alte situaţii pe locurile rămase. Există flexibilitatea la nivelul ISJ dacă va fi cazul să corecteze distribuţia de clase între şcoli. Am discutat acest lucru în CA de ieri. Suntem pregătiţi şi noi şi şcolile să îi aşteptăm pe părinţi să se înscrie, cu zâmbetul pe buze şi tot anul să se deruleze la fel”, a declarat Camelia Tabără.
Potrivit recensământului făcut de ISJ, de la toamnă vor funcţiona 57 de clase pregătitoare cu peste 1200 de elevi în mediul urban şi 113 clase la ţară cu peste 1800 de elevi.
Anul acesta, 102 clase din 190 funcţionează în regim simultan.
Eficienta maxima la clasa pregatitoare in regim simultan!
copiii din clasa pregatioare aflati simultan cu cei din clasa intai , pe langa faptul ca se si joaca „fura” toate cunostintele celor din clasa 1. Deci , nu este de rau.