Părinții copiilor care frecventează Grădinița ”Dumbrava Minunată” din Bistrița sunt nemulțumiți că micuții lor nu vor putea merge cu toții la grădiniță în același timp în baza scenariului verde, ci alternativ în scenariul galben. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților responsabile ei atrag atenția că există soluții pentru schimbarea scenariului: un spațiu mai mare și personal în plus.
Conform anunțului făcut de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, Grădinița ”Dumbrava Minunată” din Bistrița, ca și alte 28 de unități din tot județul, va începe noul an școlar conform scenariului galben adică fiecare grupă va fi împărțită în două subgrupe, iar copiii vor merge la grădiniță alternativ, o săptămână da și alta nu, motivul fiind acela că nu există suficient spațiu, resurse materiale și umane.
”Considerăm că este revoltător să aflăm aceste lucruri cu câteva zile înainte de începerea cursurilor! Doamna director de la Grădinița Dumbrava Minunată ne-a informat că a solicitat Primăriei Bistrița spațiu suplimentar și Inspectoratului Școlar Județean personal suplimentar. Se pare că problema spațiilor s-ar fi rezolvat. Grădinița mai dispune de câteva spații suplimentare în incinta actuală, iar Primăria a aprobat spațiu suplimentar și în alte clădiri. Însă, de la inspectorat nici măcar un post suplimentar nu s-a aprobat, iar grădinițele nu pot funcționa fără personal. (…)
Sunt 6 luni în care și noi părinții am făcut eforturi pentru a ne ține copiii acasă. Preșcolarii au nevoie de asistență permanentă. Cine s-a îngrijit de copilașii noștri până acum? Bunicii, părinții care au rămas în concediu sau au renunțat la serviciu.
Vreți să ne pierdem locurile de muncă? Sau să îi expunem riscurilor infectării cu Covid pe bunicii pe care cu atâta insistență ne spuneți să îi protejăm? Ce sugestii și soluții aveți pentru a asigura dreptul la educație al copiilor?
În Ghidul pentru unitățile de învățământ preșcolar se specifică clar că trebuie rezolvate problemele legate de personal și resurse în cazul în care, deși în comunitate există risc redus de Covid-19, se decide urmarea scenariului 2 pentru anumite unități.
Dorim găsirea unor soluții rapide la toate cele prezentate anterior. La rândul nostru, în calitate de părinți dorim să ne implicăm cu idei, păreri și resurse din cele mai diverse”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Scrisoarea e semnată de părinții Bumb Andreea, Groza Gianina, Horga Mihaela, Ivan Leonora, Koos Bianca Raluca, Mihuț Maria, Pasztor Anca, Popescu Adelina, Sechi Alexandra, Spermezan Rodica Ana, Spermezan Teodor, Szabo Lidia și Tiniș Laura.
Conform paginii web a Grădiniției ”Dumbrava Minunată” Bistrița, în această instituție de învățământ lucrează 15 educatoare, două ca personal didactic auxiliar și 10 personal auxiliar.
Din cate inteleg, daca eate sa privim problema din punct de vedere politic – primaria psd a rezolvat problema iar inspectoratul judetean condus de om de la pnl nu a rezolvat
Noi doar ne-am exprimat problemele si am redat informatiile; nu e vorba de politica aici. e vorba de niste institutii ale statului.
De ce va place sa reduceți totul la politica? Sunt probleme reale, sunt părinți care efectiv nu au cu cine sa își lase copiii în zilele când nu sunt primiți la grădiniță.
Mie mi se pare o prostie inutila sa se puna restrictii drastice pentru cei mici. Ar trebui ori sa inceapa normal, ori sa nu inceapa deloc anul acesta. Daca sunt infectati printre ei, atunci o sa is si alti colegi, indiferent de restrictiile impuse. La fel ma gandesc si pentru clasele primare. Cred ca ar trebui doar masurile de igiena sa fie respectate, in rest sa se desfasoare program normal.
Nu ma asteptam la altceva de la doamna Pepsiglas.
Invătământul prescolar din Bistrița nu a fost o prioritate pentru administratia Cretu, care a avut in cap alti gărgăuni. Asa se explică faptul că orasul Bistrița a ramas cu aceleasi grădinițe și creșe de pe vremea lui Ceausescu, dar si acestea nemodernizate. Acum când se impune scăderea numărului de copii în fiecare grupă, învătământul prescolar se confuntă cu o acută lipsă de spatiu. De aceea, solutia propusa de Ioan Turc privind modernizarea Grădiniței ”Dumbrava minunată” din Parcul Municipal prin amenajarea unui complex modern – creșă și grădiniță cu program prelungit, cu finantare prin Compania Națională de Investiții, trebuie extinsă la celelalte grădinițe și creșe din oras dar si completată cu constructii noi în cartierele unde acestea nu există.
Vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-putem-avea-gradinite-si-crese-moderne-solutii-exista/
Copiii nu sunt o prioritate pt. nici o administrație, nici un om politic, fie el de orice culoare. Copiii nu au drept de vot!! Dar copiii aceștia va vor plăti pensiile nesimțite! Sa va fie rușine!
Aceeași problemă se poate întâlni și la Grădiniță nr. 13. Nu este suficient pentru săracii copii că stau acasă de 6 luni??? Acum trebuie să mai stea câte 2 săptămâni pe lună. La locul de muncă al părinților se gândește cineva? Pe timpul verii s-au cam terminat concediile. Bunicii vor fi mai expuși riscului de infectare. Cu cine AR PUTEA SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ PREȘCOLARII??? Întreb și eu, așa ca fapt divers, pentru cei care au luat asemenea hotărâri, fără să-i consulte și pe cei în cauză…
Este greu c a unii parinti sa inteleaga ca in joc este sanatatea micutilor pentru care este normal sa suferim noi ca parinti, Nu sunt de vina cadrele didactice, este de vina sistemul pentru ca nu a reusit sa asigure suport respectiv angajarea de noi cadre care sa poata asigura cu maxima seriozitate procesul de invatamant. Arunca vina pe oricine in afara de acest sistem de invatamant, fara sa gandim faptul ca inspectoriul scolar este o nulitate in postura lui si ar fi bine sa-si dea demisia de onoare ptr slaba preocupare in ceea ce priveste calitatea lui manageriala. in rest cadrele didactice sunt fiinte umane care si ele au nevoie de sprijin si de suportn pentr a asigura acstor gandacei conditile optime in incinta incaperilor. Haideti cu totii parinii acestorgandacei sa le uram cadrelor didactice in primul rand sanatate, rabdare si efort prelungit ptr bunul mers al pr ocesuui de invatamant.