Actualitate Recomandări

Părinţii elevilor din Nepos nu vor ca şcoala să rămână fără director. Camelia Tabără: Elevii nu au de suferit

Mai mulți membri ai Consiliului de părinți de la școala din Nepos au protestat la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, nemulțumiți că începând cu data de 1 septembrie 2017 școala respectivă nu va mai avea personalitate juridică, mai precis nu va mai fi condusă de un director şi nu va mai avea contabil întrucât alte modificări nu vor exista.

Protestatarii au fost invitați la o discuție cu reprezentanții Prefecturii și ai Inspectoratului Școlar Județean, la care a participat și primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan. Inspectorul școlar general Camelia Tabără le-a explicat că procesul de învățământ nu va fi afectat, clasele, numărul de posturi și catedrele urmând să rămână aceleași, iar subprefectul Terente Ciui le-a spus părinților să depună o petiție pentru ca Prefectura să analizeze situația.

”La Instituția Prefectului a avut loc o întâlnire între reprezentanții Instituției Prefectului, ai ISJ și membrii Consiliului de părinți ai elevilor școlii din Nepos, nemulțumiți pentru că, începând cu data de 1 septembrie 2017 școala respectivă nu va mai avea personalitate juridică. A participat și primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan. Camelia Tabără, inspector școlar general, a explicat care sunt prevederile legale, modul de aplicare a legislației, atribuțiile ISJ și faptul că procesul de învățământ nu va fi afectat, adică formațiunile de studiu (clasele), numărul de posturi și catedre rămân aceleași.  Ședința a fost condusă de subprefectul Terente Ciui, care le-a recomandat părinților nemulțumiți să depună o petiție în baza căreia Instituția Prefectului să poată face o analiză completă a situației”, informează Prefectura.

Contactată de Timp Online, Camelia Tabără a explicat următoarele lucruri: „De-a lungul timpului, Nepos a fost pe picior de egalitate cu Feldru, iar încet, încet, li se pare că pierd teren şi devin cumva subordonaţi comunei Feldru. Mi-au spus o poveste legată de păduri. Este clar că au nişte frustrări pe care le pot înţelege pentru că această chestiune nu îi afectează pe părinţi. Adică ar fi justificat să protesteze nişte părinţi care ar fi obligaţi să-i transporte pe copii în altă localitate, dar şcoala Nepos rămâne acolo, toată lumea rămâne acolo. Singurul care pierde e directorul şi eventual un contabil şef. Cei din Nepos vor să luăm în calcul şi antepreşcolarii, adică copiii de creşă, şi nu înţeleg de ce noi nu îi numărăm când Legea 1 îi invocă. Răspunsul este simplu: la capitolul finanţări nu se specifică nimic despre finanţarea antepreşcolarilor. Dimpotrivă! Noi nu-i înregistrăm decât dacă la 1 septembrie au împlinit trei ani şi eventual acea derogare până în decembrie ca să prindă trei ani de ciclu preşcolar ca să-i putem înscrie la şcoală, însă nu avem treabă cu creşa”.

Întrucât anul trecut au existat trei comune în care şcolile au funcţionat fără aviz conform de la ISJ, anul acesta discuţiile cu primarii au început mai devreme pentru a fi lămurite toate aspectele.

„Eu am fost la Feldru şi am discutat cu directorul Terşanschi, un director cu experienţă, şi cu ceilalţi doi directori pe care i-am instalat în urma concursului şi le-am explicat despre ce este vorba. Am crezut că toată lumea a înţeles că aceasta este soluţia corectă şi legală în sensul ca şcoala din Nepos să devină structură a Liceului Tehnologic Feldru. Am avut discuţii cu autorităţile din Dumitriţa şi cu Braniştea pentru şcolile din Cireşoaia şi Budacu de Sus şi toate s-au soluţionat cu bine. În ce-i priveşte pe cei din Nepos, nu pot spune că i-am lămurit. Ei tot asta spun că li se pierde identitatea de comună prestigioasă. Cumva tot insistă să se găsească o soluţie să se facă o excepţie de la regulă. Faţă de alţi ani, ordinul de ministru e foarte clar: hotărârea de consiliu local care nu are avizul ISJ e nulă de drept. De data aceasta, centrul de greutate e la noi. Ordinul de ministru ne responsabilizează categoric pe noi. Ştiţi ce a fost la sfârşit de 2016. Atunci când nu ajung banii de salarii toată lumea e la noi. Suntem obligaţi, prin acest ordin de ministru, şi după povestea de la Mureş (cu anchetarea de către DNA  a inspectorului general care a dat aviz pentru înfiinţarea liceului maghiar -n.r.), să structurăm corespunzător reţeaua şcolară, să numărăm corect copiii, să generăm o finanţare corectă care să ne susţină resursa umană”, a spus Tabără.

O eventuală excepţie de la regulă în cazul Nepos poate fi decisă doar de minister.

 

Foto: Facebook Instituția Prefectului

12 comentarii

  • Doamna Sabău nu ați fost la ședința sa vedeți exact ce s-a discutat.ce scrieți dumneavoastră aici e frumos șlefuit.Legea Educației din 2001 Art.19.punct.b)minimum 300 de elevi,preșcolari și anteprescolari(antreprescolar-anterior perioadei prescolare,asta sa știe doamna inspector) .Scoala din Nepos în momentul de fata are 250 de elevi(gimnazial,primar și prescolar)+70 de antreprescolari=320.Domana Tabăra susține ca finantarea vine per elev.OK am înțeles!Menționez ca la Nepos nu au fost niciodată probleme cu plata salariilor din finantarea per elev din contra au rămas bani și pentru alte investiți.Pe de alta parte avem și susținerea primăriei.SA SE VADĂ ȘI AUDĂ PANA PESTE HOTARE ,VREM DIRECTOR ȘI CONTABIL LA NEPOS. PROTESTUL CONTINUA!!! PĂRINȚI NU MAI LASĂ COPIII LA SCOALA! LUNI VA VIZITAM DIN NOU MAI MULTI!

  • Măi deșteptule copiii sub 3 ani sunt înscriși doar la creșă….tu nu ai creșă în Nepos doar grădiniță…la grădiniță se înscriu copiii care au împliniți 3 ani de la data de 1 septembrie…tu bagi nou născuții la numărătoare?….ordinul ministrului e clar ….e al guvernului Ciolos….noua aplicatie de la minister nu permite scoli sub 300 de copii…doamna Sabau informeaza corect…

    • Inspectore, vezi că te plasezi împotriva politicii socialiste democrate. PSD, pe scurt. Dacă sunt bani, de ce dați afară oamenii, doar ca să vă reglați conturile politice? Neposenii trebuie să se urce în tren și să meargă la Dragnea, și zburați toți din inspectorat.

    • @D.
      Da cine-i Dragnea acela, vreun zeu , Demiurg sau ce toiagu’ lui bacea? Io știu că nu-i altceva decât un condamnat pentru fraudă electorală și care în curând va ajunge la dilibau deoarece mai are ceva probleme…

  • Dragnea e un tip care taie capete. Deocamdată. Ce-o să ajungă, vedem. Până una-alta stă călare pe un munte de voturi și-l doare-n bască. Are guvernul, parlamentul și președintele nu mai contează.

  • Doamne ce urâtā e sala aceea.
    -albastru dens de te dor ochii
    -conturul judetului
    -stema judetului
    -stema româniei
    -steagul româniei
    -steagul UE
    -steagul NATO
    -stema UE cu stelele
    -scrie România pe perete
    -scrie Bisrita-Nāsāud pe perete

    Vorbiti cu un artist plastic, puneti niste tablouri pe perete care sā ne incânte ochii, puneti o vazā cu flori pe masā si dati-le oamenilor o cafea, un ceai, o sticlā cu apā mineralā sau platā.
    Sala de sedinte trebuie sā fie primitoare, pentru ca sā iti facā plācere sā te afli in ea.
    Din ce vād eu, e o salā rece ca gheata. Iti vine sā iesi afarā cât mai repede.

  • mai tineti minte cum au procedat bârgauanii (în 1987 parca) cu autogara din Bistrita din cauza ca erau înghesuiti ca vitele în autobuze?
    cum au suplimentat brusc cursele spre valea Bârgaului?
    si atunci nedreptatea era la fel ca acum.
    acuma aveti dreptul sa urlati la luna – degeaba.

  • romania se transforma incet intr-o plantatie cu sclavi care nu au nevoie de educatie si cultura.
    un popor educat este greu de condus, o clasa politica mediocra nu are sanse sa faca asta.
    este mai bine sa construim cat mai multe biserici si manastiri – omul trebuie invatat ca daca linge moaste si se roaga va mai apuca si ziua de maine.
    un om educat se poate descurca de unul singur, nu va putea fi ingenuncheat cu conditionarea asistarii sociale de mersul la vot.
    ultimii aproape 30 de ani au fost o conspiratie continua a tradatorilor din fruntea neamului dusa pentru analfabetizarea României.

  • Doamna Inspector ne puteți va rog sa ne lămuriți Școala din SATUL Anies cu un efectiv de 239 de elevi cum funcționează sau cum va funcționa,sub numărul de la Nepos 257 și care e în creștere!

    • Pentru informarea necunoscătorilor care fac afirmații gratuite, bănuiesc într-un moment de frustrare, pe care tind să-l înțeleg, Școala Anieș are 304 copii, preșcolar-primar-gimnazial. Se poate verifica!

  • Dar în zona de câmpie a județului cum funcționează școlile? Acolo unde numărul de nașteri din comuna este de maxim 5 copii pe an? Și o altă precizare. Din banii de salarii nu se pot face investiții. Sunt doua lucruri diferite care dacă se amesteca este egal cu deturnarea de fonduri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.