Actualitate

Părinţii, principalii vinovaţi pentru participarea copiilor la mai multe olimpiade

Părinţii sunt cei care împing de la spate copiii să participe la multe olimpiade şcolare, spune inspectorul şcolar general Camelia Tabără, care le reaminteşte acestora că nu toate sunt organizate sunt tutela Ministerului Educaţiei Naţionale, iar în acest caz, elevii nu pot fi premiaţi de autorităţile locale.

„Suntem foarte atenţi la ce înseamnă olimpiade şi concursuri organizate de ISJ ca faze judeţene pentru că autorităţile locale recompensează copiii cu rezultate foarte bune şi trebuie să ştim exact care sunt concursurile pe care le organizează MEN cu faze judeţene şi naţionale şi care sunt alte concursuri. Există şi o listă de concursuri nefinanţate de Minister. Noi suntem organizatori, în conformitate cu legea, pentru olimpiade şi concursurile finanţate prin MEN. Nu sunt puţine. Avem 29 de olimpiade şcolare şi 24 de concursuri. Aici, în general, pot să fie chestiuni aplicate sau interdisciplinare. Avem şi două olimpiade naţionale în acest an, Arte vizuale, arhitectură şi istoria artelor cu peste 400 de participanţi din toată ţara şi Olimpiada interdisciplinară ştiinţele pământului între 18 şi 22 aprilie”, a spus inspectorul general într-o conferinţă de presă.

Potrivit Cameliei Tabără, începând cu acest an şi sportul şcolar e pe acelaşi ordin de ministru, cu organizare prin inspectoratele şcolare. Astfel, la nivel judeţean se organizează 31 de competiţii la toate disciplinele sportive, fete, băieţi.

În ce priveşte participarea elevilor la mai multe olimpiade, inspectorul şcolar general a spus: „Noi nu recomandăm să se exagereze, dar, practic, aici e o luptă cu părinţii”.

„Noi ne ferim de concursurile cu taxe. În total sunt vreo 300 la nivel naţional. În general, finanţatorul susţine concursul, cum ar fi Lumina Math. Sunt pe listă, dar pe altă anexă. Noi propunem pentru premierea copiilor la final de an, atât la Primărie, cât şi la CJ, calendarul Ministerului. Se lasă mereu cu supărare fiindcă sunt o serie de concursuri despre care noi spunem că nu sunt ale noastre. De aceea am afişat lista concursurilor care pot genera şi anumite premii”, a explicat inspectorul general.

7 comentarii

  • Doamna inspector general,
    autoritățile locale premiază anual NUMAI elevi cu rezultate bune la olimpiadele școlare, nicidecum la alte concursuri organizate de ISJBN și Ministerul Educației, după cum înțeleg că susțineți d-voastră. De ani de zile, elevii mei obțin premii la etapa națională a Sesiunii Naționale de Cercetare Științifică pentru Elevii de Liceu, Domeniul Geografie și NICIODATĂ nu au primit măcar o diplomă de la autoritățile locale, ca să nu mai vorbesc de alte recompense. Spre exemplu, anul școlar trecut, elevii mei au obținut un premiu III și o mențiune la etapa națională a acestui concurs organizat de ISJBN și MEN, dar nu au fost premiați nici de Primăria Bistrița (în cadrul Premiilor Bistriței) și nici de Consiliul Județean care a premiat în decembrie 2017 doar locul I pe județ la olimpiadele școlare. Cu toate acestea, mesajul ambelor instituții este că premiază elevii care au făcut cunoscut numele județului în țară și străinătate. În fapt, nu înțeleg cum un elev care a luat premiul I pe județ la o olimpiadă școlară, chiar dacă nu a obținut niciun premiu sau vreo mențiune la faza națională a făcut cunoscut numele județului în țară, iar elevul care a prezentat o lucrare originală de cercetare cu subiect din orizontul județului și a obținut premiul III la etapa națională, nu a făcut cunoscut numele județului în România. Ca să nu mai vorbesc de importanța cercetării științifice pentru dezvoltarea competențelor la elevi. De asemenea, elevii unui alt liceu au obținut premiul I la etapa națională a Concursului de Protecție Civilă (organizat de asemenea de ISJ și MEN, alături de IGSU) dar nu s-au calificat nici ei pentru premierea de la CJ, deși cred că importanța protecției civile nu poate fi discutată. De ani de zile îmi exprim nemulțumirea cu privire la aspectele de mai sus, inclusiv la nivel de inspectori școlari, consilieri locali (de la putere și opoziție), deputați etc, fără ca cineva să se arate interesat de schimbarea regulamentelor de la nivelul CL/CJ conform cărora doar premiile de la olimpiadă contează în recompensarea elevilor. Îmi pare rău că trebuie să reacționez public dar mă deranjează să citesc că sunt recompensați elevii cu rezultate foarte bune la olimpiade și concursuri organizate de ISJ și Minister, când în fapt, după cum am explicat, nu este așa.

  • nu mai lasati copiii la olimpiade, PSD-ul îi vrea cât mai prosti, are nevoie de voturi si peste câtiva ani.
    un om educat nu pune stampila ca fraierul.

  • O acuzaţie nedreaptă, faţă de părinţii grijulii, de parcă ei ar fi cei care-şi determină copii să participe la cât mai multe testări, olimpiade şi concursuri tematice, pentru a-i obişnui pe aceştia cu „încercările” şi a-i „înarma” cu încrederea în forţele proprii. Acuzaţia este contrazisă chiar de către cadrele didactice, care afirmă că munca lor este apreciată prin prisma participării lor şi a propriilor elevi la diferite activităţi de acest gen, că cele organizate de ISJ şi MEN, nu sunt conforme cu necesităţile societăţii contemporane, iar ele acţionează exact prin activităţi care sunt în sprijinul pregătirii copiilor pentru viaţa reală. Acesta este adevărul cu privire la eficienţa învăţământului da azi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.