Într-o scrisoare deschisă trimisă parlamenatrilor din toată ţara, inclusiv cei din Bistriţa-Năsăud, preşedintele Asociaţiei “ASLBTR România”, Dan Cornel Nistor, informează că organizaţia este formată din locatarii chiriaşi ai blocurilor ANL care doreşte sprijin într-o ”problemă de interes naţional de care vor beneficia aproape 100.000 de persoane din locuinţele ANL din întreaga ţară”.
„Asociaţia noastră a început un demers de cumpărare în rate a locuinţelor ANL datorită faptului că nivelul salariului, cât şi nesiguranţa locului de muncă, au făcut să nu se poata contracta un credit bancar de către 99% dintre locatarii acestor apartamente. Foarte mulţi sunt bugetari şi muncitori, oameni obişnuiţi cu salarii modeste. La nivel central, din cele 38.000 de locuinţe ANL, sunt vandute în acest moment, în jur de 300, deci mai puţin de 1% şi-au permis să contracteze un credit bancar. ASLBTR România, cu ajutorul domnului deputat de Mediaş, Gheorghe Roman, a ajuns în data de 5 martie 2012, la o discuţie cu domnul ministru Cristian Petrescu, ministru MDTR la aceea dată, căruia i-am propus următoarea soluţie: 100 de euro (460 lei) rata lunară, la apartament, în loc de chirie, pe o perioadă de 20-30 de ani, bani viraţi direct în contul ministerului”, scrie Dan Cornel Nistor în scrisoarea deschisă.
Totodată, el menţionează şi beneficiile acestui proiect: pe de o parte pentru chiriaşii din apartamente, pentru ca vor avea certitudinea şi siguranţa de a fi proprietari, iar pentru stat se vor strânge lunar circa 3,8 milioane de euro, bani care obligatoriu vor fi investiţi în construirea altor blocuri ANL, program de altfel sistat de aproape 2 ani din lipsă de bani.
„Cu aceşti bani, statul poate termina construcţia ANL-urilor începute în ţară din anii 2007-2008 şi care se degradează din lipsa fondurilor şi poate construi lunar 6 blocuri cu 30 de apartamente în decurs de 10 ani. De asemenea, pot fi date în folosinţă aproape 21.600 de apartamente în ţară fără ca statul să investească 1 leu sau 1 euro, doar prin aplicarea acestui proiect. Alte mii de familii de tineri pot primi o locuinţă ANL. Acestea sunt calculele noastre”, arată el.
De asemenea, Nistor menţionează că, prin directorul general al ANL, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a răspuns oficial că instituţia este interesată de orice proiect care poate aduce bani la buget pentru construcţia altor locuinţe ANL. „Pentru acest lucru, asociaţia noastră împreună cu domnii deputaţi de Mediaş şi Cluj, au modificat prevederile Legii 152/1998, cu referire la ANL-uri, proiect de lege care va fi depus în Parlament de cei menţionaţi. Apelăm la ajutorul dumneavoastră pentru sprijinirea acestui proiect şi vă rugăm să-i contactaţi pe colegii deputaţi mentionaţi pentru a susţine alături de noi un proiect vital pentru dezvoltarea tinerei generaţii din România şi pentru salvarea construcţiei de locuinţe ANL şi pentru viitor, de care vor putea beneficia alte zeci de mii de familii de tineri din România”, a scris Nistor.
Cristiana Sabău
Sunt locatari care nu-si platesc apa consumata si canalizarea si alte obligatii! Din cauza lor se intrerupe distributia de apa in unele perioade! De unde sa plateasca acestia 100 de euro? Ati stat de vorba cu administratorii scarilor de ANL?
În baza contractului semnat ar trebui evacuaţi întrucât sunt cazuri sociale. Nu au ce căuta în aceste blocuri.
Asa ie dacă nu au posibilități să le dea sociale da nici asa nu se poate din cauza lor să sufere toată lumea să rezolve primăriile aceste cazuri să le dea sociale!!!