Actualitate

Parteneriat de succes între DGASPC Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia HHC România

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, condusă de Delia Fontul, a primit numai cuvinte de laudă din partea Fundaţiei HHC România pentru disponibilitatea de care a dat dovadă în procesul de închidere a centrelor de plasament şi mutarea copiilor în căsuţe de tip familial.

Radu Tohătan, managerul departamentului de operaţiuni al Fundaţiei HHC România, prezent la Bistriţa cu ocazia conferinţei regionale a directorilor DGASPC din  Transilvania, a declarat pentru Timp Online că, la Bistriţa, colaborarea instituţională cu DGASPC şi CJ funcţionează bine, proiectele urmând să continue şi în următorii ani.

Lucrăm de trei sau patru ani în Bistriţa-Năsăud. Am reuşit să închidem un centru de la Teaca şi să deschidem două Radu GTohotancase de tip familial. Mai lucrăm la închiderea centrului din Năsăud şi ştim că mai există încă un centru – la Beclean – pentru care conducerea DGASPC şi CJ Bistriţa-Năsăud doresc să se angajeze într-un nou proiect care să ducă, până la urmă, la mutarea copiilor în medii familiale. Ne este favorabilă colaborarea cu colegii din Bistriţa pentru că au înţeles repede care sunt direcţiile strategice privind sustemul de protecţie şi cum ar trebui el îmbunătăţit, nu numai pe palierul copiilor instituţionalizaţi, ci şi pe ceea ce înseamnă prevenirea separării copilului de familie, sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie şi care reprezintă un grup destul de mare şi care are nevoie de intervenţii susţinute mai mult timp după ce părăsesc sistemul, astfel încât ei să devină capabili să aibă o viaţă independentă şi să fie bine integraţi în comunităţile din care provin. Prin urmare, intenţia noastră este să continuăm parteneriatul în judeţul Bistriţa-Năsăud şi financiar, şi pe practică efectivă în aşa fel încât judeţul, în următorii 3-4 ani, să poată fi liber de centre din perioada comunistă, dar şi să aibă un sistem nou, funcţionabil, eficient care să reuşească să gestioneze toate categoriile de grupuri vulnerabile şi familii care au nevoie de asistenţă”, a spus Radu Tohătan.

Directorul general al DGASPC Bistriţa-Năsăud, Delia Fontul, a spus la rândul ei că parteneriatul cu Fundaţia HHC România a adus o schimbare foarte importantă la nivelul sistemului de protecţie a copilului din judeţ.

„Suntem foarte mulţumiţi de parteneriatul cu Fundaţia HHC România. Derulăm al doilea proiect împreună cu această organizaţie şi avem în vederea închiderea centrului de la Năsăud unde se construiesc trei case de tip familial. E un obiectiv major al Strategiei de promovare şi protecţie a drepturilor copiilor pentru perioada 2014-2020. Ne bucurăm foarte mult că reprezentanţii Fundaţiei HHC sunt deschişi pentru colaborare şi în viitor. Poate se va mai închide un centru de plasament aflat în subordinea DGASPC. Suntem mândri că astăzi găzduim conferinţa directorilor generali ai DGASPC din Transilvania care sunt prezenţi la Bistriţa şi pot lua de aici un exemplu în ce priveşte parteneriatul cu această fundaţie şi proiectele derulate”, a spus Delia Fontul pentru Timp Online.

Lucrările conferinţei regionale au loc la Hotel Metropolis Bistriţa şi ţin până joi inclusiv.

Fundaţia HHC România şi-a a început activitatea în 1998. Din ianuarie 2001, s-a constituit ca organizație neguvernamentală. Obiectivul organizaţiei este închiderea instituțiilor de tip vechi pentru copii, întrucât, în opinia voluntarilor, în e „schilodită” schilodesc. Programele fundaţiei urmăresc înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial.

Deja, lucrul acesta  s-a întâmplat la Teaca, unde Centrul de plasament a fost închis, copiii fiind mutaţi în două case de tip familial despre care Timp Online a scris AICI. Fundaţia a anunţat că va face acelaşi lucru şi la Năsăud.

conferinta DGASPC 1 conferinta DGASPC 2 conferinta DGASPC 3 conferinta DGASPC 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.