Primăria Bistrița va continua investițiile la Pârtia Cocoș cu montarea unui teleschi, decizia fiind luată în ședința Consiliului Local cu 13 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă, un consilier alegând să nu voteze. Primarul Ovidiu Crețu a spus că e nevoie de teleschi pentru copii și începători.
”În cele nouă zile în care a funcționat Pârtia Cocoș, Primăria Bistrița a vândut 4.309 cartele și a încasat 117.775 de lei. Din totalul de participanți, 285 au fost copii cu vârste între 6 și 13 ani. În fiecare zi și în fiecare seară, în partea stângă a pârtiei, au existat nenumărați copii care nu aveau curajul să coboare pârtia întreagă. Sunt de asemenea schiori începători – chiar dacă nu sunt copii – care o iau de la zero. Pentru aceștia nu este oportună coborârea din prima din vârful pârtiei cu telescaunul. E nevoie de un mijloc adiacent, de completare a dotării, astfel încât începătorii sau copiii să poată schia în partea de jos a pârtiei unde panta este mai mică, unde pot să exerseze fără probleme. Acesta este motivul pentru care am dorit să suplimentăm dotarea la pârtie cu acest teleschi. Valoarea dată aici rezultă din niște calcule și oferte. Vom mai putea discuta despre valoare pentru că sunt și oferte mult mai bune”, a spus primarul Ovidiu Crețu înainte să înceapă dezbaterile pe proiect.
Consilierul municipal PNL Ioan Peteleu a spus însă că investiția nu se justifică și i-a implorat pe consilierii PSD și ALDE să-l oprească pe primar să mai risipească banii publici.
”Consider că această investiție va fi una la fel de moartă ca și cea pusă în funcțiune și propunerea mea este să nu se voteze acest proiect de hotărâre. În condițiile încălzirii globale să vii să spui că peste 10 ani numărul utilizatorilor va crește de trei ori și jumătate, de patru ori, mi se pare total nerealist atunci când fundamentezi o investiție. Practica a demonstrat că aceste investiții nu sunt fezabile. Vă implor în numele cetățenilor municipiului Bistrița, pentru numele lui Dumnezeu, opriți-l pe domnul primar să continue cu asemenea aberații moarte din fașă și opriți-vă și dumneavoastră în a-l mai susține să mai continue cu asemenea aberații. Opriți-l pe domnul primar din a săvârși un gest sinucigaș vizavi de bugetul acestui oraș. Asta e direcția în care se îndreaptă orașul cu asemenea investiții care nu sunt fezabile. Vă rog, coborâți cu picioarele pe pământ pentru că este păcat de banii contribuabililor pe care știm fiecare cât de greu îi facem. Dându-vă votul pentru asemenea aberații, nu numai că sunteți părtași la gestul sinucigaș al domnului primar, ci ucideți la propiu viitorul acestui oraș”, a spus Ioan Peteleu.
El a adăugat că cei 7 milioane de euro cheltuiți deja la pârtie puteau fi folosiți pentru a crea ”structuri de susținere a cercetării, inovării, dezvoltării de noi produse, a afacerilor aflate la început de drum”. ”Aveam și noi tineri cercetători, tineri antreprenori, aveam magneți care să țină tinerii aproape de Bistrița. Aveam ceva cu care să ne mândrim în viitor. În schimb se risipesc bani din bugetul orașul fără nicio jenă de genul celor de azi. De aceea vă implor din nou: nu votați aceste proiecte aberante și nesustenabile, dăunătoare pentru viitorul acestui oraș”, a conchis Peteleu.
Liderul grupului PNL, Sorin Hangan, a spus că nu se numără printre cei care se roagă să nu fie frig sau să nu ningă. ”Chiar mi-aș dori să fie 90 de zile deschisă pârtia în fiecare iarnă. Dacă acum când e deschisă cinci zile pe lună se creează anumite cozi la instalații, în momentul în care va fi deschisă 30 de zile pe lună nu cred că se va mai întâmpla acest lucru. Ca justificare pentru copiii care vor să învețe la baza pârtiei, 150 de metri pot urca pe jos. E chiar indicat. Noi când eram copii și chiar campioni la schi fond făceam kilometri pe jos. Nu facem o investiție de 400.000 de euro pentru 150 de metri că trebuie să urce 20 de copii. Pot să o facă pe schi chiar în condițiile în care presupunem că vom avea frig și zăpadă și vom schia 30 de zile, tot nu se justifică o astfel de investiție, darămite acum când putem apela la această pârtie doar câteva zile pe an sub nicio formă nu se justifică”, a spus Hangan.
Consilierul PSD Bogdan Miholca a intervenit în discuție și a spus: ”La Bistrița sunt șase școli de schi care pregătesc în fiecare an cel puțin 150 de copii între 3 și 6 ani pe care nu ai cum să-i urci pe telescaun pentru că ar putea cădea. Dar un teleschi e foarte, foarte bun. Toată zăpada de sus vine jos și se poate schia mai mult jos. În 10 ani se poate schimba într-adevăr viziunea. Deja a apărut covorul sintetic. E foarte scump deocamdată, dar în 10 ani se poate ieftini și vom putea schia tot anul. Deci există variante. Nu trebuie să ne plafonăm pe un proiect de 150 de metri de teleschi”.
În final a intervenit și primarul Ovidiu Crețu: ”Acestea sunt niște investiții pe care municipalitatea le face pentru sănătatea oamenilor din Bistrița. Nu se va amortiza terenul de sport din Sigmir nici în 100 de ani. Asta nu înseamnă că nu trebuia făcut. Faptul că tinerii de acolo pot face sport inclusiv iarna e marele câștig pe care îl avem, la fel și cu alte investiții. Nu cred că sala nouă de sport de la CNLR va fi amortizată prin închiriere. Nu acesta este scopul. Scopul pentru care facem astfel de investiții este să îmbunătățim situația sănătății copiilor, să le oferim ceva de secol XXI ca ei să fie îndemnați să iasă și să se miște. Dacă mergem pe varianta domnului Hangan, nu vor mai face sport niciodată pentru că niciun copil dintre cei actuali nu va mai merge pe jos cum mergeam acum 50 de ani din Decebal și până la cascadă. Au nevoie de condiții bune și aproape. În cele nouă zile în care a funcționat în acest an pârtia, avem numărul de copii previzionați (în proiectul pentru teleschi – n.r.) într-o lună.
Eu spun că investiția în acest teleschi rezolvă o problemă importantă. Chiar în condițiile de acum, cu ploile care au fost, sâmbătă și duminică se desfășoară organizat de școlile de schi un Memorial Șteff pe pârtia respectivă, pe partea de jos. Sunt lucruri în care trebuie să investim pentru că ele aduc sănătate în populație.
Eu sunt convins că, odată cu dotările suplimentare pe care le vom face, putem prelungi minim 30 de zile chiar mai mult pentru schi. Poate să se întâmple ca acum 15 ani când, de Revelion, întreaga Austrie a schiat numai pe zăpadă artificială pentru că n-a nins niciun fulg, dar acestea sunt excepții. Noi putem face zăpadă – nu cu mijloace de ultimă generație care produc zăpadă la cinci grade, ci cu cele pe care le avem noi – să ajungem ca elevii care termină clasa a VIII-a să știe să schieze. Vom avea aquapark, iar elevii care vor absolvi clasa a VIII-a să știe să înoate. Cred că sunt lucruri importante pentru generația care vine. Sunt lucruri care vor atrage. Să-i punem să umble cu schiurile în spate, nu vor merge niciodată. Dacă le oferim condiții ca afară, vor face sport.
Ca să nu spun de ceilalți care au folosit pârtia și mă refer la bistrițeni. Au venit și turiști. Mă tem de momentul în care pârtia va funcționa corespunzător de numărul de clujeni care vor veni aici pentru că nu au pârtie mai bună ca a noastră. Nu sunt pârtii mai bune decât asta. Ca să nu mai spun de bistrițenii care au venit și au schiat în nocturnă, în număr foarte mare și se declară mulțumiți de faptul că pot schia acasă, la costuri neglijabile, la fel cum se schiază în resorturile importante din Austria și Italia. De aceea facem această pârtie, nu ca să câștigăm un leu în plus, cu toate că se poate și câștiga, ci pentru a câștiga un copil sănătos în plus”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
Cu voturile majorității PSD-ALDE, a fost aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul ”Ski Lift”.
Pârtia Cocoș a fost deschisă prima dată în această iarnă în 9 ianuarie și a funcționat (cu întrerupere o zi, în 14 ianuarie, pentru întreținere, pregătire și revizia telescaunului) până în 17 ianuarie, când a fost închisă din cauza temperaturilor ridicate, iar în 22, 23 și 28 ianuarie s-a putut schia doar în nocturnă.
sa-i spuna careva domnului Hangan ca luna februarie are 28 de zile sau, o data la patru ani, chiar 29.
deci n-are cum sa ninga 30 de zile pe luna, al naibii – ca pâna si calendarul e împotriva primarului.
el stie ca a fost campion
Ninge, în Kamceatka primăria rusă
Proiectează pârtii pe Dealul Cocoș,
Struților pe schiuri, Bistriță supusă,
Han-Tătarul astăzi ne va fi strămoș.
*
Ninge fain, pe Cocoș
Tunurile scot din coș
Mii de tone de zăpadă.
Ninge fain, doar un moș
Face zilnic alt reproș
Ploii care stă să cadă.
*
Ninge, în Kamceatka este tot mai frig,
Struților pe schiuri, Sfântă Bobotează,
Când urcați la tunuri vin cu voi să strig:
Bistriță supusă, mergi la vot, contează!
*
Ninge fain, pe Cocoș
Tunurile scot din coș
Mii de tone de zăpadă.
Ninge fain, doar un moș
Face zilnic alt reproș
Ploii care stă să cadă.
https://www.youtube.com/watch?v=QfUqXHf898I
Sezonul ăsta e compromis , în weekend vom avea + 12 grade , se duce zăpada . Deși vede ce investiție proastă a făcut , Crețu vrea să bage bani în continuare acolo și sumele sunt uriașe . Aici sunt interese oculte , se vede de la o poștă . Rog DNA-ul să se autosesizeze și să ia la puricat toți banii cheltuiți cu pârtia asta . Cred că-i plin de facturi fictive achitate prin contabilitatea primăriei și e cazul să răspundă cei care au măsluit milioane de euro pe năzbâtia lui Crețu .
Sunt convins ca la inceperea sezonului viitor acest teleschii va fi nefunctionabil gasindu-se vesnicele povesti ….contestatii licitatii timp etc la fel va fii si cu alimentarea cu noua conducta si cu suplimentarea tunurilor de zapada. SI daca tot am ajuns aici idea e ca pe undeva este si incompetenta celor care administreaza partia nu poti sa ai -12 grade o saptamana si tu in partea de sus unde sti ca ai probleme sa nu faci zapada ca na daca dumnezeu a dat de sus de ce sa mai frecam noi apa din lac …..pai de aia cand ai posibilitati fa zapada dubeaza-ti stratul de zapada mai ales in zonele cu probleme, dar voi nu ,scuze tot timpul ba ca nu e apa in lac ba ca nu e temperatura in varful dealului va spun ca si interesul celor ce administreaza partia e aproape zero daca aceasta partie era privata va garantez ca functionau tunurile pana la ultima picatura de apa cand timpul permitea acest lucru si sunt multe de spus dar ma abtin .
Ba primar asfaltează drumurile de pământ lasă nebuniile tale cu pârtia