Cu puţin înainte de startul competiţiei, ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a ajuns în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, de unde urma să se dea startul, ca să o salute pe Gabriela Szabo, ministrul pentru Tineret şi Sport. Cele două au stat puţin de vorbă şi s-au fotografiat.
Spre deosebire de alţi ani când politicieni de la toate partidele dădeau buzna la Crosul Gabriela Szabo, de data aceasta au lipsit atât preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, cât şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, respectiv deputatul Ioan Oltean. Prefectura a fost reprezentată de subprefectul Ovidiu Frenţ, de la CJ nu a venit nimeni, iar Primăria Bistriţa de viceprimarul George Avram. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus – ambii consilieri municipali PSD, au fost încă de la primul start. Opoziţia a fost reprezentată de Gheorghe Tuţă, liderul PDL Bistriţa.
Cu sau fără politicieni, participanţii au luat startul pe rând, mai întâi fetele, apoi băieţii. S-a alergat pe Bulevardul Republicii, închis traficului rutier.
Inspectorul de Educaţie fizică şi sport, Leonida Ilieşiu, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Timp Online că de la prima ediţie a crosului când au fost 230 de participanţi, numărul atleţilor amatori sau profesionişti a tot crescut.
„Nu avem un obiectiv legat de numărul de participanţi. Noi ne dorim ca oamenii să facă mişcare, sport, să fie sănătoşi. Nu contează dacă avem 1100 sau 1500 de participanţi. Cred că cei care participă la acest gen de activităţi câştigă prin simpla lor participare. Nu-i obligă nimeni să participe, vin de plăcere. Până vineri au confirmat participarea sportivi din 18 judeţe, în această dimineaţă au mai venit Harghita şi Covasna, deci vin care vor să participe şi nu pentru că le impune cineva”, a spus Leonida Ilieşiu.
La rândul lui, preşedintele Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi, Sorin Costin, a spus că traseul este accesibil pentru copii – 400 şi 800 de metri – dar şi pentru cei care au curaj.
„Fiecare participant îşi face propriul tempo. Cei care câştigă sunt un fel de mercenari şi noi ştim că omul de rând nu poate concura cu ei, dar ne interesează să o sărbătorim pe marea sportivă Gabriela Szabo, să sărbătorim primăvara şi sănătatea noastră. Bistriţa a dat mulţi campioni şi va mai da. Şi la juniori avem o vicampioană naţională, sunt şi băieţi buni care aleargă. Avem şi un veteran care aleargă peste hotare, Mitică al nostru, care aleargă în străinătate mai mult şi mai puţin acasă, dar acum l-am prins şi aici. Dumitru Hângănuţ se numeşte şi are 60 de ani. Dacă am face un clasament al interesului pentru sport, eu zic că Bistriţa poate fi pe podiumul naţional. Să nu uităm că sunt 13 centre sportive la Bistriţa. La 80.000 de locuitori e mult. Oamenii aleargă seara de plăcere, pe stadion, prin parcuri, eu zic că, pe zi ce trece, cultura mişcării prinde valenţe superioare la Bistriţa”, a spus Sorin Costin.
Sportivii clasaţi pe primele locuri au primit diplome, cupe şi bani.
Premii pentru clasele V-VI, VII-VIII: loc 1 – 300 lei, loc 2 – 250 lei, loc 3 – 200 lei, loc 4 – 150 lei, loc 5 – 100 lei, loc 6 – 50 lei.
Premii pentru copii şi juniori III, II, I: loc 1 – 300 lei, loc 2 – 250 lei, loc 3 – 200 lei
Premii categoria OPEN: loc 1 – 2.000 lei, loc 2 – 1.500 lei, loc 3 – 1.000 lei, loc 4 – 800 lei, loc 5 – 600 lei, loc 6 – 500 lei, loc 7 – 400 lei, loc 8 – 300 lei, loc 9 – 200 lei, loc 10 – 100 lei.
AICI găsiţi mai multe fotografii de la eveniment.
Radu Moldovan apare in una dintre fotografiile atasate ! Intrebare : A fost sau nu la eveniment ?