Politică

Partid în faşă, dar în opoziţie!

”Distinşi concitadini,astǎzi am asistat la un moment trist pentru politica bistriţeanǎ! Dacǎ pȃnǎ ȋn acest moment credeam ȋn şansa unei opoziţii locale puternice, vehemente şi axatǎ pe doctrinǎ, de astǎzi aceastǎ speranţa mi s-a nǎruit”, se arată într-un comunicat al Forţei Civice Bistriţa-Năsăud, transmis redacţiei noastre.

Constatarea mea are ca prilej votul, ȋn Consiliul Local, al bugetului pe anul 2013. Dar nu bugetul ȋn sine este tema acestei expuneri. Acesta a fost criticat intens şi pe bunǎ dreptate, atȃt de presǎ cȃt şi de cǎtre alte partide, pentru lipsa de viziune, neconcordanţa cu nevoile reale ale Bistriţei şi nu ȋn ultimul rȃnd pentru evidenta orientare spre clientelism politic. Nu, aici este vorba despre democraţie!

Dacǎ consilierii locali ai PSD sunt nevoiţi sǎ susţinǎ acest buget aşa cum a fost propus de cǎtre iniţiator, aşteptarea mea de opoziţie realǎ a fost din partea celorlalte douǎ partide care conteazǎ local, PNL şi PDL. Şi spun asta pentru cǎ cele douǎ partide ce se numesc liberale trebuiau sǎ reacţioneze la unele alocǎri bugetare care nu au nimic ȋn comun cu o administraţie modernǎ, orientatǎ pe rezultate şi investiţii.

Premisele erau bune cǎci, dupǎ declaraţiile iniţiale ale unor lideri locali ai celor două partide, bugetul nu ar primi votul lor. Am citit cu mult interes zilele trecute pe blogul domnului consilier local Alin Seserman propuneri de alocǎri ȋnsemnate cu “!!”, lucru pe care eu l-am interpretat ca ceva nepotrivit, care ar trebui dezbǎtut. Chiar la ȋnceputul şedinţei am ȋnţeles cǎ grupul de consilieri ai PNL nu va vota bugetul ȋn varianta propusǎ. Speranţele mele cǎ oamenii de dreapta din consiliul local ar putea transforma, prin amendamente, bugetul ȋntr-unul mai echilibrat erau mari, calculul matematic arǎtȃnd cǎ voturile PNL + PDL ar reprezenta majoritatea. Dezamǎgirea mi-a fost pe mǎsurǎ!

Ȋn fapt, votul consilierilor celor douǎ partide mi-a dat impresia a ceea ce ȋn fotbal se numeşte “blat ordinar”. PDL, sub pretextul declarat al unor trocuri de proiecte cu PSD, a votat pe linie toate capitolele de buget aşa cum erau ele propuse iniţial. Raportat la maniera autenticǎ ȋn care au facut opoziţie PDL-iştii din Consiliul Judeţean sǎptǎmȃnile trecute, consilierii locali democrat-liberali au pǎrut dintr-o formaţiune diferitǎ.

Ştiind dinainte cǎ voturile PSD+PDL vor fi suficiente pentru a trece orice amendament, grupul consilierilor liberali a jucat un teatru ieftin, mimǎnd o opoziţie aparentǎ şi fǎrǎ nici un efect real asupra rezultatelor votului. Dacǎ pentru unii cetǎţeni, gestul PNL-ului pare unul binevenit şi democratic, cei mai puţin creduli şi-au dat seama imediat cǎ tactica Uniunii Social Liberale a fost una implementatǎ cu succes ȋn trecut de fostul FSN sau PCR: ȋn momentul ȋn care majoritatea politicǎ este covǎrşitoare, democraţia poate fi mimatǎ prin construirea unei false opoziţii. Singurul consilier liberal al cǎrui intervenţie mi s-a pǎrut veritabilǎ a fost cea a domnului Andrei Rusu – insuficient pentru a conta.

Dupǎ alegerile din decembrie, ipoteza “blatului politic” ȋntre toate partidele mari a fost deseori adusǎ ȋn discuţie. Pȃnǎ astǎzi am fost un fervent contestatar al acestei ipoteze, fiind direct implicat ȋn campania electoralǎ şi contribuind cu convingere, prin dramul de efectiv uman pe care ȋl avea la acel moment Forţa Civicǎ, la campania electoralǎ a foştilor noştri colegi de alianţǎ din ARD, Partidul Democrat-Liberal. Douǎ evenimente ȋn decurs de o sǎptǎmȃnǎ m-au fǎcut sǎ-mi schimb opinia. Modul netransparent şi, se pare, dubios ȋn care şi-au ales preşedintele partidului şi felul ȋn care au inteles consilierii locali PDL sǎ facǎ “opoziţie”, prin trocuri cu majoritatea, m-au determinat sǎ-mi schimb opinia despre acest partid.

Am fost considerat naiv, neexperimentat politic şi neuns cu toate alifiile politicii, dar constat, pe zi ce trece, cǎ sunt tot mai mȃndru de aceste atribute. Sunt, ȋnainte de toate, un simplu cetǎţean care, la 23 de ani de la revoluţie, s-a sǎturat de atȃtea concesii şi aranjamente, toate ȋn spiritul clientelismului politic. Dacǎ Forţa Civicǎ rǎmȃne singurul partid care denunţǎ şi condamnǎ aceste practici, atunci, distinşi concitadini, avem parte de o opoziţie realǎ “ȋn faşǎ”, aşa cum le place adversarilor politici sǎ ne caracterizeze. Ȋnsǎ, la fel cum expresia “ȋn faşǎ” asociatǎ unui om denotǎ puritate, curǎţenie sufleteascǎ şi viitor, ȋn acest fel ne vom manifesta noi ȋn continuare pe scena politicǎ localǎ şi naţionalǎ – ca singura formaţiune de opoziţie realǎ şi de viitor din ţara noastrǎ!

 Cu stimǎ, Urs Gavrilǎ, preşedinte Forţa Civicǎ Bistriţa-Nǎsǎud    

16 comentarii

  • Iar asta????? Sincer ca deja devine penibil. Cred ca e cel mai iritant personaj care apare in acest ziar. Si cred ca ai o problema mare cu FSN-ul din moment ce nu poti scoate doua cuvinte fara sa il pomenesti.

  • mai gavrilas. In campania electorala pentru parlamentare din toamna pupai in fundic PDl-ul si acum dai cu pietre. Se pare ca esti un cam oportunist si se pare ca nu prea ai verticalitate (daca sti ce inseamna).
    hai pa

  • Măi copile măi…tu ai trecut de la una pe săptămână la cât de multe pe săptămână? Ascultă-l pe moşu Dorel: ce e mult nu e sănătos. Sau tu vreai neapărat să fi ridicol? Măi copilaş, eu bag de seamă că tu sigur ai pierdut ceva pariu şi acuma-ţi dai singur şuturi în fund

  • nu am Nimic cu aRTICOLUL in ceea ce priveste pe domnul cu ce are si BILD la comentul de mai sus esti penibil frate, tu esti Zeus te pomenesti, esti mai presus de toate esti UN anunnaki printre noi animalele, ioi!
    ce aer superior ai, vai! scuza-ne ca existam!
    cat despre urs baiet fain, are si el timp liber de cugetat, MULT timp liber se pare, oare unde munceste omu…..? eu nu am atata timp liber …………………..

  • „Nu aveti acces pe acest site. IP-ul dvs a fost banat.” Asta imi apare daca accesez site-ul de la firma. Pot sa va intreb ce s-a intamplat?

    • Probabil că e un IP de pe care intră mai mulţi cititori care nu au respectat regulile legate de postarea comentariilor. Şi, ca orice oameni normali cărora oaspeţii le scuipă în casă, am închis uşa. Să scuipe în altă parte.

  • Nici eu nu mai am acces de 2 zile pe site de pe laptopul de la firma. Am net pe laptop de la Vodafone. Ar trebui sa intreb la ei? Multumesc

    • Ip de la Vodafone cred ca, numele este murescu, dar nu am mai pus comentarii la articolele dvs \Eu intru pe site pentru a mai afla informatii, nu ma intereseaza discutiile din comentarii. Am sa vad dupamasa daca pot accesa de pe laptop, ieri nu se putea. ultumesc

  • Lasati omul sa se essssprime, ca sa-l cunoasca tot poporul pt ca sunt sanse foarte mari ca Forta Civica sa intre intr-o viitoare alianta alaturi de PDL sau sa fuzioneze cu PDL si astfel domnul Gavrila Urs se va intoarce la origini!

  • Noi suntem oameni buni, majoritatea. Voi sunteti frustrati ,majoritatea! Nu, e vorba despre raportul dintre netocrati si politicieni, oricare ar fi ei. Politicienii trebuie sa inteleaga cine sunt sefii, pai unde ne trezim noi aici, a ? Au cazut cativa in capcana asta!

  • Domnul Gabi Urs, intr-un schimb de replici cu fostii sai colegi de partid spunea astfel: „Nu pot sa vin cu masina mea in campanie pt ca eu daca am treaba in ziua respectiva in Cluj, iau oameni la ocazie de pe drum si imi scot o parte din banii de benzina”
    Mai tarziu dupa ce a mai crescut spunea astfel: „Bina mah ca le-am dat masina s-o foloseasca in campanie si cand e vorba sa ma rezolve cu ceva se fac ca ploua”
    Sa ne povesteasca Gabi Urs despre cum a procedat ca sa obtina autorizatii pt constructia de blocuri de locuinte si despre interesul sau de a vinde programe informatice anumitor primarii din judet si cum a reusit sa aiba intrare la primariile respective; cu siguranta nu si-a facut intrarea din postura de mare aparator al opozitiei in Bistrita-Nasaud, asa ca ar face bine sa nu mai pozeze din postura „lupului moralist” ca stim noi la cat e ceasul.

  • USL-ul are in continuare 70% desi chiar daca ne-a adus:
    . inflatie de 6%
    . accize crescute
    . curent si gaze mai scumpe cu 15% (in Ungaria si Bulgaria au scazut cu 10%)
    . impozite mai mari cu 16-20%
    . tvr cultural inchis
    . romania pe ultimul loc in UE (bulgaria ne-a depasit demult)
    . in parlament de 2 ori mai mare
    . cel mai obez guvern postrevolutionar
    . cresterea numarului de bugetari
    . scandal nonstop in politica, justitie, societate, familii, prieteni
    . stoparea tuturor investitiilor publice in ultimele 9 luni
    . revenirea salariilor bugetarilor la valoarea initiala, revenire mancata insa de inflatie si scumpiri
    . discreditarea scolii romanesti prin scandalurile plagiatelor din guvernul Ponta
    . cresterea alarmanta a suicidului si incidentelor arme albe, pistoale, bombe
    . introducerea unor penali si analfabeti in parlament (vezi Becali – comisia juridica)
    . insolventa Hidroelectrica, distrugerea Oltchim
    . nepotizarea ICR
    . inghetarea fondurilor europene
    . reintroducerea taxei auto
    . introducerea impozitului forfetar
    . introducerea impozitului la agricultori
    . introducerea impozitului 3% pe venit la IMM-uri
    . esecul Shengen
    . gafele de comunicare cu alfatoxina, sute de milioane pierderi in agriculura

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.