Politică

Partidele politice ar putea avea concurenţă serioasă la alegerile locale de la anul, anunţă Marius Bălan

Marius Bălan, lider autosuspendat al organizaţiei Bistriţa a PER, a spus, la dezbaterea publică "Salvăm Pădurea Codrişor!", organizată de Asociaţia Bistriţa Civică din care face parte, că nu este exclus ca, anul viitor, membrii ai asociaţiei conduse de Florin Chereji să candideze la funcţii de consilieri în CL Bistriţa.

„Nu vrem să ne războim cu nimeni, dar considerăm că administraţia nu ştie, de cele mai multe ori, care sunt adevăratele probleme ale bistriţenilor. Nu urmărim nimic, nu ne interesează alte avantaje. A, dacă vreodată cei de la Bistriţa Civică vor dori să candideze în Consiliul Local, de ce să nu o facă, care e problema? Nu ne-am săturat de partide politice? Să vină şi reprezentanţii ONG-urilor şi să candideze! Peste tot unde sunt ONG-uri active administraţia funcţionează mult mai bine”, a spus Marius Bălan.

În opinia sa, lipsa de atitudine a cetăţenilor a fost păguboasă timp de peste două decenii.

„Am stat 25 de ani şi am spus că nu ne interesează pentru că nu avem societate civilă. Să stăm să înjurăm în continuare cu telecomanda în mână? Nu este o soluţie. S-a format acum Bistriţa Civică. Vă aşteptăm să vă alăturaţi cu o condiţie: să fiţi buni voluntari, să nu ne cereţi nimic decât dragoste pentru Bistriţa, iar dacă aveţi idei, vă rog să vi le susţineţi. Eu să fi fost primar la ora actuală, aş fi fost foarte încântat să am asemenea cetăţeni lângă mine cum sunt cei de la Bistriţa Civică. Le mulţumesc consilierilor municipali PNL şi PER (Maxim Gagea, Sorin Hangan, Vasile Moldovan, Mihai Sărmăşan -n.r.) care au venit la dezbatere. Eu i-am invitat pe toţi consilierii, să ştiţi, le-am dat pliante, i-am rugat să vină”, a spus Marius Bălan.

Potrivit lui Marius Bălan, Asociaţia Bistriţa Civică mai are în plan, în afară de salvarea Pădurii Codrişor, şi amenajarea râului Bistriţa cu praguri de fund, zonă de promenadă şi pescuit.

„Vreau să văd râul Bistriţa aşa cum era pe vremuri când pescuia profesorul Sturza şi Bilibacă la Podul Budacului, acea Bistriţă, ca şi Ozana lui Creangă, curată, de vedeam toate pietricelele colorate de pe pod. Se poate dacă şi instituţiile de mediu, împreună cu administraţia, cu Bistriţa Civică îşi fac timp pentru aşa ceva şi aplică legile de mediu pentru că, pe râul Bistriţa, la ora actuală mai sunt doi mari poluatori: la Livezile şi Unirea. Sunt băieţi de casă care primesc tot felul de lucrări. Nimeni nu îi controlează cum fac lucrările, cum extrag mineraleleşi ce rămâne în urma lor. Rămâne o apă de culoarea cimentului pe care nu o mai putem vedea aşa. Administraţia, prin domnul primar Ovidiu Creţu, ne spune că e extrem de costisitor la râul să fie curat. Fals! Nu trebuie sume exorbitante, nici măcar pe un sfert câr ar fi pârtia de schi sau Wonderland. Trebuie doar control din partea SGA şi Gărzii de Mediu la aceste balastiere şi bunăvoinţă. Să se lucreze după lege şi va fi bine”, a spus Marius Bălan.

La dezbaterea publică „Salvăm Pădurea Codrişor!”, organizată de Bistriţa Civică marţi după-amiaza, au participat circa o sută de persoane care nu vor să se contruiască în zonă nicio centură, ci doresc transformarea pădurii într-una de agrement cu destinaţia de parc.

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • Cu o floare nu se face primavara . Domnul Balan are intentii bune dar e cam de unul singur . Cretu are o ciuma rosie intreaga dupa el dar e la varsta de pensie si l-a lovit rutina in cap . Trebuie sa avem un primar energic care sa supravegheze lucrarile publice din oras . Uitati-va la pasajul care duce la FIERUL pe pietonal ca ne rupem gatul in gropile alea de 2 ani de zile . Cretu ori e in cardasie cu aia care nu mai termina lucrarea ori il doare la patina de tot ce se intampla in oras . In ambele cazuri e grav .

    • Balan e leat cu Cretu si e pensionar de cand s-a apucat de politica 🙂

  • Apreciabil demersul. Trebuie continuat si dovedit politicului ca are un caine de paza in societatea civila. Da nu v-am văzut la fel de implicati în impadurirea a macar 10 ha teren pe dealu cocosului, pe locul fostei gropi de gunoi, de dealul jelnei sau oriunde altundeva. ce-ar fi …

  • Mai lasati-ma cu Ozana lui Creanga. Traim in 2015, nu in 1975. Si noi, tinerii, vrem ca municipiul sa se modernizeze. Nu putem ocoli la nesfarsit spatiile verzi si sa stagnam dezvoltarea orasului, numai din cauza unei gasti de asa-zisi ecologisti. (care nu reprezinta interesele majoritatii)

    • Todica dragule, poti sa definesti un pic modernitatea. Care este modelul tau de modernitate? Toate orasele din lume incearca sa-si refaca plamanul verde pe care l-au distrus din dorinta de modernitate de acum 30-40 de ani. Toti ar fi dorit sa nu si cedat asa de usor la ”modernitate” pentru a nu fi nevoiti sa chetuiasca sume astronomice pentru a repara greslile trecutului. Orasele lumii nu mai sunt de mult o insiruire de drumuri ci mai degraba locuri prietenoase locuitorilor. Iar copacii, iarba si florile sunt prietenii oraselor moderne, in multe dintre ele platesti mult, foarte mult pentru a te ”da” cu masina prin ele. Daca vrei iti pot da foarte multe exemple.

  • Bistrita Civica seamana din ce in ce mai mult cu un partid politic aflat in campanie electorala. Si ca domnul Balan vrea sa candideze nu mai e o noutate. Oare va avea loc de Chereji?

  • Pacat Marius Balan ca ai inceput sa iti faci campanie electorala ,si incepi sa vb ca un om politic…sincer te-am apreciat dar acuma mai dezamagit enorm…Pacat ca ai alte interese.

  • ha..ha…ha…cind l-am intrebat odata de politica ……a spus ca gata a agatat pusca in cui !! ..dar nu mai conteaza. asa sint oamenii . ce va mirati ? ada sint absolut toti.

  • D-le Andrei. Ati perceput total gresit mesajul meu. Nu se pune problema de interese ascunse. Va place cum este administrat banul public si cum arata B-ta? Candidati D-vs, sau macar veniti la dezbateri sa va faceti auzit si sa veniti cu idei, care pot schimba in bine orasul. Am tot ce-mi trebuie , incerc sa imi aduc aportul asa cum ma pricep pt. orasul meu. Sincer ma intereseaza unde merg banii mei, ca si contribuabil . Dau anual 5000 Lei Statului Roman, si administratiei, si culeg DISPRET.
    D-le Briciu ; sa tot fie vreo 17 ani de cand tot plantez in diferite locatii. Fiti va rog mai conscvent in a citi stirile privind activitatea mea de ECOLOGIST si VOLUNTAR.
    D-le Todica :nu ne cunoasteti absolut de fel. Suntem ECOLOGISTI adevarati cu acte si cu multe fapte bune facute . Concret, in 8 ani am avut o cazuistica ampla in domeniul protectiei mediului, si cred ca suntem una din cele mai implicate filiale PER din tara. Am fost primii la ROSIA MONTANA cu 550 semnaturi la asoc. ALBURNUS MAIOR pe care le-am predat , impotriva cianurilor si a distrugerii mediului./ S-au facut peste 20 de ecologizari, s-au inmanat institutiilor de mediu peste 70 de petitii in problema mediului, am dat bani la popularea raului SIEU cu stiuca acum 2 ani, si am participat activ la toate dezbaterile din primarie pe probleme de interes gen. dar si la dezbateri pe buget, cu puncte personale . Sigur ca actualul primar nu ne-a bagat in seama si le-a aruncat la cosul de gunoi. Iata de ce este nevoie de implicarea soc, civile, din care faceti si D-vs. parte. Daca nu va place natura si un rau limpede care sa te incante cand il privesti, este optiunea D-vs. Pe mine si pe altii nu ne puteti convinge sa fim la fel.
    D-le Coroian : pt. D-vs nici nu ma mai sinchisesc sa va lamuresc cu nimic. O ZI BUNA TUTUROR !

  • daca in amonte de bistrita nu se va exploata pietrisul vom asista la cel mai mare catastrofa dupa …nepal!
    iti imaginezi ca daca baietii de casa ce exploateaza mii si mii de metri cubi pe an de pietris …..daca nu o faceau la cat crestea nivelul fundului bistritei in zona podul budacului?
    fa un calcul mii de metri cubi transformati cu cativa saci de ciment in mii de metri cubi de beton si…
    imagineazati sute de cife stand la rand pe podul budacului betonand cursul raului bistrita……
    nooooo!
    asai ca iti intra apa in casa fara autorizatie?
    nu e mai bine sa coboare fundul bistritei excavnad…pana sa ne uitam cu binoclul la apa ce curge pe bistrita?
    asa vom fi singurul oras fara cod rosu de inundatii din …..univers si chiar mai departe!
    mult succes ca faci bine ce faci!
    totul e ….sa mai faci cate o pauza ….ca meriti!

    • Faina logica, oare asa au aparut si Cheile Bicazului, cu excavatorul si cifa? Natura, draga de ea a invatat cum sa-si ingrijeasca albia raurilor. O face de milioane de ani. Daca nu am fi macelarit toate padurile, era si mai simplu. In plus, pietrisul pe care-l exploateaza baieteii destepti este acolo de sute de ani, nu de ieri. Daca nu se constuia prostia de lac de la intrarea in oras, Bistirta si-ar fi rezolvat problemele singura, asa cum o face de milioane de ani. Dar ma rog, cu ce am mai betona toate curtile viloacelor.

    • natura se apara doar daca nu intervine omul!
      unde intervine se pierde acest…”har”
      si e pierdut de mult
      fara barajul de la colibita orasul bistrita era „mutat” undeva pe la …..dumitra!
      si … pietrisul vine oadata cu apa si ZAU….trebuie luat de acolo altfel in curbe se depune pe unul din maluri si erodeaza pe celalalt!
      in astfel de conditii autostrada codrisor poate trece prin fata primariei!

  • Hai ca asta cu Dumitra e tare, pe bune. Din 1300 si pana in 1987, nu a mutat nimeni orasul la Dumitra, cu atat mai putin Bistrita Ardeleana. Iar curbele existau si atunci si acum. Raul este viu, cat timp omul nu-l omoara.

    • si dupa 1987?
      in 25 de ani s-a taiat padure…padure avea o retentie egala cu volumul de apa al lacului de la colibita!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.