Actualitate

Partidul Verde: În atenția atașaților de mediu. Vă solicităm să analizați aceste aspecte

Partidul Verde Bistrița-Năsăud anunță că intenționează să informeze atașații de mediu ai Comisiei Europene, prezenți în 2-3 mai la Bistrița pentru o reuniune informală, ”cu privire la modul în care se solicită fonduri europene de către Primăria municipiului pentru dezvoltarea infrastructurii urbane în Bistrița, în detrimentul locuitorilor săi”.

”În atenția membrilor Comisiei Europene, Atașaților de Mediu a Comisiei Europene prezenți la Reuniunea Informală din 02-03 mai 2019 de la Bistrița, România

Stimate doamne, Stimați domni,

Vă aducem la cunoștință, cu ocazia vizitei dumneavoastră în județul Bistrița-Năsăud, îngrijorarea noastră și preocupările față de starea mediului și sănătatea urbană din România și în particular din orașul Bistrița.

Administrațiile locale și instituțiile statului pregătesc, în vederea implementării, proiecte de modernizare a infrastructurii, dar de cele mai multe ori nu respecta legislația europeană și națională de mediu. Astfel, se aduc prejudicii impresionante fondurilor de finanțare europene și naționale.

România are cele mai poluate orașe din UE și cu toate acestea:

1. Primăria orașului Bistrița a comandat un proiect distructiv de “modernizare” a Pieței Centrale medievale a orașului nostru unde de aproape 100 de ani există 5.021 mp de spații verzi și 104 arbori de aliniament stradal și decorativi. Cinci dintre acești arbori (castani) sunt seculari motiv pentru care tot acest perimetru ar trebui să fie ocrotit de lege.

Se dorește desființarea acestor spații verzi și înlocuirea lor cu dale, betoane și alte materiale neprietenoase cu mediul. Vă informăm că pe locul doi la decese în România se încadrează bolile respiratorii și cele coronariene. S-a depus la Primăria municipiului Bistrița o petiție semnată de peste 5.000 de locuitori ai orașului care sunt împotriva acestei investiții care afectează grav calitatea vieții comunității noastre. Au semnat pe aceste tabele: artiști, specialiști de mediu, medici, elevi, studenți.

2. Cu aceeași frenezie Primăria orașului Bistrița își propune, împotriva voinței cetățenilor, să distrugă încă un parc din comunitatea noastră, numit Mihai Eminescu, plin de copaci cu gard viu și rondouri cu flori. Aici se dorește o parcare auto subterană, deși în oraș există suficiente locuri unde se pot construi mai multe parcări fără a se distruge spațiile verzi.

3. Primăria orașului Bistrița propune utilizarea de mijloace de transport în comun, nepoluante prin proiectul de mobilitate urbană – Linia Verde. Proiectul, care urmează a fi realizat din fonduri europene, este însă unul distructiv pentru mediu și comunitatea noastră. Acest proiect al Primăriei Bistrița va sacrifica sute de arbori de aliniament doar pentru lărgirea tramei stradale.

Astfel, proiectul Linia Verde (denumirea mincinoasă a acestui proiect), pe un traseu de 7 kilometri, se transformă în Linia Neagră pentru locuitorii acestui oraș.

Vă solicităm să analizați aceste aspecte înainte ca UE să finanțeze asemenea proiecte distructive pentru mediul urban și pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor din orașul Bistrița, precum și să informați Comisia Europeană cu privire la aceste situații”.

Partidul Verde – filiala Bistrița-Năsăud

De asemenea, este adus în atenția oficialilor și proiectul de lucrări la barajul Colibița:

”În România, cea mai gravă situație de mediu este reprezentată de deteriorarea continuă a stării ecologice a râurilor. Un ecocid (dex – distrugerea unor zone întinse ale mediului natural în special ca rezultat al acțiunii umane deliberate. Daune importante în distrugerea sau pierderea ecosistemelor pe un anumit teritoriu. Se referă la toate dezastrele majore de mediu cauzate de om) veritabil se amplifică, într-un ritm nemaiîntâlnit, datorită conflictului de interese al Administrației Naționale Apele Române.

Această instituție, care ar trebui să pună în aplicare Directiva Cadru Ape, este autofinanțată din distrugerea râurilor prin toate mijloacele, instituția fiind practic cel mai vehement adversar al implementării directivei cadru privind apa în România. Apexul acestei situații ilegale este reprezentat de un caz plasat chiar în regiunea geografică unde are loc reuniunea informală a atașaților de mediu, pe valea râului Bistrița Ardeleană.

Este cazul unui proiect ilegal și devastator, un caz incredibil de șarlatanism instituțional. Este menit să diminueze fondurile UE, să aplice în mod greșit Programul Operațional Major pentru Infrastructură (LIOP), Obiectivul specific 5.1, obiectiv care se pretinde că are drept scop reducerea riscurilor legate de inundații.

În ciuda faptului că Programul Operațional Major al Infrastructurii prevede în mod clar că fondurile vor fi utilizate cu prioritate pentru măsurarea specifică infrastructurii verzi, Apele Române pun în pericol un proiect de reglementare rară, devastatoare, depășită, care va fi implementată pe râul Bistrița, pe zeci de kilometri. Primul abuz despre acest proiect este titlul de manipulare: „Creșterea siguranței acumulării Colibița”. De fapt, aproximativ 40 de milioane de euro din cei aproape 50 de milioane de euro ai proiectului vor fi cheltuite pentru lucrările de regularizare a râului Bistrița Ardeleană și a afluenților, în aval de acumulare, ceea ce, evident, nu are nimic de-a face cu siguranța acumulării Colibița.

Chiar și mai rău, se propune să se cheltuiască aceste 40 de milioane pentru măsurile de protecție împotriva inundațiilor pe o porțiune de râu unde inundațiile nu au loc niciodată, datorită marii acumulări Colibița, din amonte, unde fluxul este reglementat.

Acest model de șarlatanism instituțional nu se aplică numai pentru acest proiect. Există cel puțin alte trei proiecte similare, la acumularea Valea de Pești, la barajul Călinești-Oaș și la barajul Leșu, dar ar putea exista mai multe pe lista a 30 de proiecte care urmează să fie finanțate prin LIOP, o listă păstrată secretă până în prezent.

Aceste lucrări devastatoare de regularizare a râului includ defrișarea habitatelor riverane, înlocuirea malurilor naturale cu ziduri de beton pe o lungime de 3,045 km, consolidarea malurilor pe 12,325 km, agregarea malurilor pe 10,240 km, 101 șanțuri, defrișarea malurilor, etc. Aceasta reprezintă opusul prevederilor Directivei Cadru privind Apa: „Statele membre trebuie să protejeze, să consolideze și să refacă (restaureze) toate corpurile de apă de suprafață”. Chiar și acum, înainte de această modificare, râul are o stare ecologică slabă, datorată în principal fenomenului de “hydropeaking”. Corpul râului care se află chiar în amonte de cel amenințat de proiectul de regularizare este complet uscat, deoarece nu se observă nici un flux ecologic în aval de baraj, nici măcar în Rezervația naturală Bistrița Ardeleană din Sit Natura 2000 Cușma – ROSCI0051.

Dar abuzurile nu se termină aici. Proiectul afectează integritatea sit-ului Natura 2000: Cușma ROSCI0051. Site-ul are un plan de management, realizat cu finanțare UE, care este încălcat de proiectul de regularizare a râului Bistrița Ardeleană.

Proiectul a fost supus unei evaluări adecvate, iar concluzia studiului a fost că are un impact negativ semnificativ asupra sitului Cușma Natura 2000 – ROSCI0051. Au fost impuse măsuri de reducere a impactului, care au constat în eliminarea aproape a tuturor modificărilor hidromorfologice din proiect. Astfel, a fost creată o a doua formă mai ușoară a proiectului și pentru acesta a fost emis un acord de mediu. Dar oamenii care se așteptau să-și umple conturile cu bani UE, din distrugerea inutilă a cursului râului, nu erau deloc mulțumiți, așa că Agenția de Mediu din Bistrița a venit cu “soluție” pentru a evita studiul de evaluare adecvat.

Proiectul a fost schimbat din nou, iar modificările hidromofologice masive au fost reintroduse în proiect, terminând cu o formă similară cu prima, deci o formă cu un impact negativ semnificativ asupra sitului Natura 2000. Agenția de mediu a fost notificată și, în loc să respingă cererea, deoarece proprietarul proiectului a anulat practic măsurile de reducere a impactului, a făcut contrariul. Ea a emis o decizie privind etapa de screening  fără o evaluare a impactului asupra mediului și fără o evaluare corespunzătoare.

Acest aspect condamnabil este chiar mai scandalos decât se pare, datorită contextului românesc. În România, este de notorietate largă faptul că evaluările impactului asupra mediului sunt false, deoarece sunt plătite direct de către proprietarul proiectului. Agențiile de mediu au datoria de a controla această disfuncționalitate, prin respingerea studiilor false, studii care susțin că proiectele cu un impact semnificativ evident nu au un efect semnificativ. Dar Agenția pentru Protecția Mediului din Bistrița-Năsăud (APM BN) a făcut contrariul, a ocolit studiului, care, în mod excepțional, era obiectiv. Biologii care conduc studiul au scris adevărul și riscă să nu mai fie niciodată contractați pentru alte evaluări. În plus, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a continuat acest abuz, în ciuda faptului că decizia ilegală a fost contestată pe larg de către public în timpul perioadei de consultare.

Acest caz sever trebuie să fie cunoscut la nivel european (este deja prezentat în mare măsură de mass-media din România) și trebuie oprit la timp. Este ilegal și ineficient ca fondurile UE să fie cheltuite pentru proiecte inutile și dăunătoare, să se cheltuiască fonduri UE pentru încălcarea legislației UE. În final, finanțarea proiectului Colibița și a celor de la Valea de Pești, Călinești-Oaș, Leșu etc. ar însemna că UE finanțează nu numai deteriorarea mediului, ci și stimularea corupției în România”.

Grup de Inițiativă Locală – COALIȚIA pentru BIODIVERSITATE

11 comentarii

  • Desigur, obsesiile lui Balan și razboiul lui personal cu primarul. Nimic despre defrișarea din jurul prefecturii facuta de catre prietenii lui, prefectul si presedintele CJ „care l-a servit o data”. Sunt condamnate lucruri care nu s-au intamplat, si probabil n-o sa se intample niciodata, cum e parcarea subterana si un proiect ecologist de introducere a transportului public electric. Nimic deasemenea despre dezastrul proiectului pentru gestionarea deseurilor la nivelul judetului finantat cu milioane de euro de catre UE. Fireste si acesta gestionat de prietenii de azi a gruparii. Doar cand vitupera improtriva Primarului pentru ca acesta nu vroia sa transforme in parcari spatiul verde de pe Independentei a fost ecologistul-verde mai inadecvat.

  • Cu ce drept vorbiți în numele meu și a altor cetățeni? Când veți fi votați de majoritatea bistrițenilor, veți avea dreptul să emiteți inepții de astea. Eu de exemplu susțin toate proiectele de mai sus, pe care voi le prezentați vădit deformate (adică mințiți). Nici nu are rost să intru în detalii pe fiecare proiect în parte. Mai bine povestiți despre copacul din parc care s-a rupt la prima adiere de vânt și a omorât un cetățean, copacul nu a putut fi toaletat sau tăiat pentru că ați sărit voi cu gura pe primul drujbist al urbei!

  • Foarte bine faceti, informatii pe cei veniti despre ce vor sa faca tovarasii nostrii dragi, sa stie si ei ce ganduri verzi au cu mediul inconjurator. Nu luati in seama comentariile rautacioase ale unor nepriceputi. Succes!!!

  • D-le ADI nu sunteti deloc atent. Cititi mai jos ce memoriu a trimis BISTRITA CIVICA. Exact despre gunoaiele de la Tarpiu si despre containere. Si pt. Marcel . Vorbim in numele VERZILOR din Romania si a tuturor celor care apara MEDIUL indiferent daca sun sau nu membrii VERZI. Avem tot dreptul conform CONSTITUTIEI sa ne exprimam liber. Nu va fura nimeni din electoratul care are alte gusturi. Sa fiti sanatosi, aici nu este vorba de minoritari si majoritari. Este o altfel de abordare care tine de un cu totul alt aspect. ECOLOGISTII nu au treaba cu politica mizerabila de a primi vesnic ceva. Noi suntem facuti sa nu cerem ajutoare la punga si mici electorali. Suntem voluntari si in proportie de 90 la suta vorbim de MEDIU nu de avantaje.Cazuistica trimisa de noi este foarte stufoasa. Pana acuma s-au trimis d-le ADI zeci de petitii pe probleme de balastiere, MHC-uri etc. Nu mai vorbim de actiunile de plantari si curatenie pe malurile raurilor. Pe toate le gasiti in presa vremii din ultimii 10 ani. Pacat ! Nu ne cunoasteti deloc.

  • Avem dreptul sa vorbim si sa reprezentam cel putin pe cei 5.000 de bistriteni care au semnat petitia NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA. Bistritenii sunt foarte sensibili la distrugerile de mediu din orasul lor. Eu ii cunosc bine si din lipsa de timp ne-am oprit aici. Sunt ferm convins ca puteam strange f. usor 30- 50.000 de semnaturi. Avem dreptul sa vorbim si sa prezentam un adevar fiindca din cei 100 de atasati de mediu , majoritatea provin din randul GRUNILOR (verzilor) Europeni. Deci sunt colegii nostrii . Asa ca domn Marcel si domnule Yako mai informati-va nitel !

    • Dom Balan, iarasi vorbesti cu lumina stinsa? Sau cu mainile pe urechi? Nu mai vorbii ineptii in numele meu…si eu sint ecologista dar nu va recunosc drept reprezentantii mei..sinteti o specie de verzi intarziati (retarzi) care nu stiu a se adapta vremurilor actuale..drept dovada , natura infloreste si fara voi/noi..

    • Care 5000, ați trimis niște domnișoare bune să strângă semnături, când mi-a zâmbit și și-a împins decolteul în față, am semnat și eu și colegii mei, să mai schimbăm câteva vorbe cu bunoacele de la partid. Dar știam că petiția nu are nicio valoare, dacă ar fi referendem cu miză reală, cu siguranță nu ați aduna 5000 de voturi. Probabil 50.

  • Si pe tine te-a mintit primarul din momentul in care la dezbaterea publica a ascuns de ochii lumii inca 4 variante de proiecte cu Piata Centrala in care nu trebuiau sa zboare copacii. Sunt convins ca nu te intereseaza adevarul si iti convine sa fi dus cu presul de autoritati pentru ca nu te duce capul la mai multe. Tu ai doar un meci cu unul din ecologisti. Esti de toata jena.

  • Ciuma rosie a numit directori in toate institutiile asa zis deconcentrate asa ca ciubucul conteaza si partidul nu mediul si sanatatea si nici ce lasam urmasilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.