Pasajele care traversează centrul istoric al municipiului Bistriţa sunt cuprinse într-un amplu proces de reabilitare şi întreţinere, realizate cu fonduri europene. Investiţia totală, în valoare de peste 10 milioane de euro este cuprinsă în Planul Integrat pentru Dezvoltare Urbană şi realizată prin proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”.
Cum termenul de finalizare al lucrărilor este stabilit pentru finalul anului viitor, constructorul lucrează de zor în această perioadă pentru a putea finaliza la timp reabilitarea pasajelor. Primarul Ovidiu Creţu a vizitat şi miercuri şantierul în construcţii şi atent mereu la detalii, s-a asigurat că lucrările avansează bine şi fără cusur. În plus, edilul-şef consideră proiectul pasajelor ca fiind cel mai important proiect al Primăriei Bistriţa deoarece va pune în valoare centrul istoric şi va creşte potenţialul turistic al Bistriţei.
„Capacele pentru cămine au fost turnate special cu stema Bistriţeni vechi, dar am pus şi anul 2014 să se ştie când au fost făcute. Sunt aduse şi mostrele de stâlpi, pentru care am avut nişte observaţii, vor fi cu flanşa îngropată. Ceea ce se vede în lateral, sunt zone în care vor fi inserţii de piatră sau de bronz cu stema Bistriţei, sau imagini cu Bistriţa veche. Câteva dintre zidurile pasajelor au fost refăcute deja prin proiect şi există terase care în timp ce noi lucram, au fost proprietari care şi-au dezvoltat afaceri, terase, grădini de vară. Ceea ce ne dorim de fapt este ca prin aceste pasaje este nu numai să creăm căi de acces corespunzătoare, ci să diseminăm europenismul spun eu, pentru că asta s-a întâmplat în Europa, pe lângă căile de acces civilizate, căutate de oameni, s-au dezvoltat apoi micile afaceri”, a spus primarul Creţu în timpul vizitei de miercuri pe şantierul pasajelor.
Proiectul pasajelor va reda accesul către întreg centrul istoric şi va ajuta la conturarea unui brand turistic, prin valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene. Pe trasee vor fi amplasate elemente decorative şi semne distinctive, iar iluminatul va respecta stilul medieval.
Cât despre piatra folosită la pasaje, aşa cum se poate observa deja de pe strada Spiru Haret, aceasta este una de calitate, care inspiră un aer medieval.
„Am dorit ca piatra să nu fie gri, doresc o viaţă colorată pentru oraş, de aceea în proiect am prins ca 30% să fie piatră colorată, galbenă sau roşie, este mult mai scumpă, dar dorim să o facem aşa pentru lumina care se reflectă. Au fost zone în care constructorul a folosit o piatră de râu de calitate mai slabă, pe care le-am cerut să o înlocuiască. De asta, pentru a evita orice problemă, ziua de lucru mi-o încep în vizită la şantier, să verific tot ce se face”, a mai menţionat primarul Bistriţei.
În Bistriţa sunt amenajate trei axe turistice care traversează oraşul prin pasaje: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Ele includ cele 22 de străduţe înguste cu caracter pietonal care oferă trasee scurte între laturile de nord şi de sud ale oraşului. Aceste străduţe aveau un rol strategic în vechea fortificaţie deoarece ofereau posibilitatea ca apărătorii cetăţii să ajungă rapid în orice punct.
Arata bine, sa speram ca o sa se si mentina curatenia. Deobicei erau pline de resturile marocanilor… Politia comunitara sa isi faca treaba si sa patruleze, dar stiti care este problema ? Ca le este frica de tigani, unu nu le-ar comenta inapoi.
Da eu ai perfecta dreptate politia comunitara sa-si faca treaba adica sa se ca_ e ei in locul marocanilor…..
Ceausescu era copil pe linga asta.