Creşterile salariale imperceptibile în mediul privat sunt în schimb mari în administraţia publică locală, unde, indiferent de cât de mică e comuna, primarii, viceprimarii şi toată suflarea de sub ei câştigă bani frumoşi după ce Guvernul PSD-ALDE a fost generos cu ei.
Pe vremea când era vicepremier în cabinetul Ponta, actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, a pus în dezbatere necesitatea reformei administrative şi a repetat obsesiv că aceasta se va face, însă, odată ajuns numărul unu în partid, a renunţat la ea, cel mai probabil fiindcă această categorie de bugetari e principala sursă de voturi pentru partidul de guvernământ.
Obligate de lege, primăriile îşi fac publice, rând pe rând, salariile din acest an, aferente lunii martie 2018. Timp Online le va publica pe măsură ce acestea vor apărea în spaţiul public.
Salariaţii Primăriei Silivaşu de Cîmpie, care avea în 2011 doar 1.011 de locuitori, în scădere față de recensământul din 2002, când se înregistraseră 1.221 de locuitori, nu se pot plânge că nu sunt plătiţi regeşte. Iată cele mai mari salarii din administraţia locală care administrează următoarele sate: Draga, Fânațele Silivașului, Porumbenii și Silivașu de Câmpie, mai degrabă cătune cu case goale fiindcă bătrânii au murit, iar tinerii s-au mutat la oraş.
Angajaţii Primăriei Runcu Salvei, comună cu un singur sat în care locuiesc 1.228 de oameni potrivit recensământului din 2011, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.430 de locuitori, au următoarele salarii:
În Primăria Coşbuc, comună tot cu un singur sat care are 1.524 de locuitori conform ultimului recensământ, în scădere față de 2002, când se înregistraseră 2.011 locuitori, sunt următoarele salarii:
Angajaţii Primăriei Leşu, comună care două sate Leşu şi Lunca Leşului, cu 2.510 de locuitori în 2011, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.995 de locuitori, câştigă:
Reamintim că, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost de 2000 lei, cu 3,3% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 11,6% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent, însă câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 19,9%, respectiv 19,5% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
Listele sunt foarte lungi. Le puteţi consulta pe site-ul fiecărei primării. Am publicat doar cele mai mari salarii.
In realitate locuitori sunt mult mai putini Aceste primarii ar trebui desfintate si comasate cu altele .Bani publici cheltuiti pentru nimic.
Ar fi interesant de vazut ca aici e prezentarea salariilor brute . Scadeti aproximativ 35 % si vedeti ce ramane . Iti fura ochii sumele , intr-adevar , dar dupa ce statul iti ia taxele nu prea mai ramane mare lucru. Oamenii aia au o responsabilitate , nu pot fi platiti cu indemnizatie de somaj . Numa’ zic 😛
Adevarat, insa fiecare are o responsabilitate la locul sau de munca.
Responsabilitate are si cel ce munceste la privat, iar in mediul privat daca nu iti indeplinesti sarcinile la nivelul cerintelor, nu persisti. Si aproximativ 35% se scad si sin salariul brut al acestora. pentru cei mai multi brutul fiind 1900 lei, minimul pe economie.
Daca punem la socotela ca majoritatea celor ce lucreaza in mediul privat nu au beneficiat integral de concediu de odihna anual niciodata, ca un concediu medical e privit cu suspiciune si ca oricum in momentul in care te imbolnavesti de multe ori esti inlocuit ca si o piesa de schimb, empatia pentru cei din mediul bugetar a caror salarii sunt sume ce iti fura ochii si responsabilitatea pentru care le primesc, devine din ce in ce mai palida…
Da’ daca numa’ zici… 🙂
Piata muncii este liberă. Fiecare face atât cât poate. Și eu as vrea sa fiu doctor în economie, dar sunt plătită pentru cat am învățat . Asta e capitalismul, din pacate. Deci…sa ne vedem fiecare de serviciul nostru, sa nu plângem nici pe cei din privat nici pe ceilalți. Dormim cum ne așternem. Zic 🙂 Sărbători cu liniște !
Electricienii, şoferii, secretarele angajate la Primărie, ar trebui să aibă aceleaşi salarii ca şi electricienii, şoferii, secretarele angajate în mediul privat.
Nu este corect ca bugetarii să câştige cu 30-40% mai mult.
De ce să câstige portarul de la primărie cu 30% mai mult ca şi portarul de la Leoni?
Pt. ca asa vrea Lia Olguta Vasilescu! Asa i se pare ei normal! Dar, nu-i normal ca salariile la stat sa fie mai mari ca cele din mediul privat! Nicaieri in Europa nu se intampla asta!
Pai dupa rationamentul de mai sus, portarul de la Primarie si-a asternut mai bine 🙂
Acum nu stiu daca a invatat mai mult decat cel de la Leoni, insa sigur a avut mai multe proptele 🙂
@Ioana
Dvs sunteți plătită pentru cât ați învățat??? Unde este acest Eldorado care răsplătește învățătura în locul muncii , productivității, randamentului, șamd???
Da. Sunt platita dupa studii, vechime in munca, randament, s.a.m.d . Plec la 7,30 si ajung la 19 . Nu prea am timp sa raspund comentariilor rautacioase ale unor persoane care au ochi doar pentru curtea vecinului. Atunci cand vom invata ca a munci bine nu e la fel cu a merge ” la lucru” , atunci vom/ veti obtine si rezultate, indiferent unde muncim .
Ar fi bine sa scrieti adevarul de ex. la Cosbuc salariu primarului brut la ora actuala este de 9500 , verificati va rog si puneti corect toate salariile de la toate primariile ,nu puneti pe comunele cu cele mai mici salari si screti ca sunt cele mai mari.
Intradevăr comunele sunt mici. Nu doar cele cu popolație de 1000-1500 de locuitori, dar chiar şi comunele cu populatie de 2.500 de locuitori ar trebui comasate cu alte comune.
Comuna Şieu -Odorhei se poate impărți in două. O parte să meargă la Comuna Şintereag şi o parte la Comuna Măgheruş.
Galații -Bistritei se poate împărți intre Comuna Teaca şi Comuna Lechința etc.
Nici o comună să nu aibă mai puțin de 5.000 de locuitori.