Cei care doresc să-şi petreacă Paştele altundeva decât acasă au la dispoziţie diverse oferte puse la dispoziţie de hotelieri şi proprietarii de pensiuni din judeţ. Mănăstirea Piatra Fântânele este locul în care turiştii ce se cazează la Tihuşa sau Colibiţa vor lua lumina de Înviere.
“Paște luminos in inima munților! Căutați o escapadă din cotidianul frenetic? Vă invităm să petreceți sărbătorile pascale in Pasul Tihuța, într-un decor mirific, liniștit, un loc al regăsirii și al spiritualității. Pentru cei care doresc să asiste la Bucuria Învierii, o veți putea face într-un loc încărcat de spiritualitate, Mănăstirea Piatra Fântânele, așezământ monahal de maici care își are începuturile undeva în anul 1928, situată în apropierea hotelului. După terminarea slujbei, oaspeții noștri vor fi asteptați cu agapă pascală: ouă roșii, cozonac, pască și vin”, anunţă pe Facebook reprezentanţii Hotelului Castel Dracula.
Pachetul de două nopţi costă 350 de lei de persoană şi include cazare, mic dejun, dejun pascal şi cină festivă, iar pachetul de trei nopţi costă 470 de lei. Pentru informații si rezervări: 0263/264.010 sau rezervari@casteldracula.ro
Proprietarii unei pensiuni din Colibiţa au pregătit turiştilor un sejur de trei nopţi şi patru zile la preţul de 560 de lei de persoană. Oaspeţii sunt aşteptaţi să sosească în această după-amiază cu meniu special pentru cei care ţin post. Cei care doresc pot participa la slujba Prohodului Domnului la biserica din satul Colibiţa.
Sâmbătă, se fac pregătirile pentru Paşti, iar noaptea se va participa la slujba de Înviere. După slujbă, turiştii vor putea mânca o gustare tradițională de Paşte cu ouă roşii, drob, urdă, câş proaspăt, pască sărată, cozonac, țuică, afinată sau vin. Duminică, au în program un mic dejun prelungit – bufet tradițional de la 8:30-12:00 cu ouă roșii, urdă, caş proaspăt, slăninuță, jumări, cârnați, brânzeturi, ouă fierte etc. Cei vor dori pot participa la slujba de Paște la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuţa (foto).
Masa tradiţională din ziua de Paşti va fi foarte bogată şi va începe la ora 18.00. Se va servi drob, salată de Beof, răcitură, ciorbă de miel/ciorbă țărănească de văcuță, friptură de miel la tavă sau friptură de curcan la cuptor, spanac, cartofi piure, salată de cartofi , legume, salate de sfeclă cu hrean, hrean cu mere, de crudități, pască cu brânză dulce, cozonac, cremă de zahăr ars. Va fi şi o petrecere de Paşte. Cheful va continua şi în a doua zi, cu ieşit la grătar. Sauna și jacuzzi sunt incluse.
Turiştii se pot caza şi în parcul balnear Băile Figa unde, de asemenea, sunt cabane de închiriat. Pentru timpul liber, ei au acces la piscine interioară a complexului, dar şi la terenurile de sport. În apropiere se află şi Herghelia Beclean unde pot lua lecţii de echitaţie. Cea mai apropiată mănăstire este cea de la Nuşeni.
In loc de comentariu, mai bine versurile pricesnei – Jos, sub crucea răsturnată – interpretata de Cristian Pomohaci :
Jos sub crucea rasturnata dintr-un sat,
Am vazut un om odata
Stand cu fata-n maini lasata,
Si cu fruntea-nsangerata (bis)
Si plangea, plangea de parca
Toata lumea l-a lasat.
M-am oprit atunci din cale langa el,
Lacrimile-i curgeau vale
Printre degete in poale,
De-ti venea sa-i plangi de jale (bis)
Calator pornit pe cale
Singurel.
Fata-i era alba toata ca de crin,
Dar albeata ei curata
Sangele-o brazdase toata,
Si-a lui frunte-nsangerata (bis)
O cununa era roata
Numai spini.
Cand i-am spus sa nu mai planga m-a privit duios,
A pus fruntea-n mana stanga
Si-a-nceput din nou sa planga,
Ca si cum ar vrea sa franga (bis)
Lacrima ce-i curgea langa
Cruce jos.
Iar in palme si-n picioare – rani de cui,
Si atunci plin de mirare
Mi-am adus aminte care,
E strainul din carare (bis)
Cand ma-ntorc minune mare
Nu-l vazui.
Azi cand trec prin multe sate si prin lunci,
Cand vad crucile uitate
Mie-mi pare ca pe toate,
Sta un Iisus care plange (bis)
Plin de rani si plin de sange
Ca atunci.