Actualitate Economie

Păstrăvul afumat în cetină de brad, un must have de Revelion şi în Bistriţa-Năsăud

După ce, în ultimele zile, toată lumea a mâncat numai porc, începe goana după peşte care nu are voie să lipsească de pe masa de Revelion. Cum Dunărea şi Marea Neagră sunt departe, bistriţenilor nu le rămâne decât varianta păstrăvului. Deşi este mai scump decât cel viu, păstrăvul afumat în cetină de brad după o reţetă de pe Valea Putnei e cel mai căutat de cunoscători.

Împinşi de la spate de superstiţia potrivit căreia e bine ca, de Revelion să mănânce peşte ca să alunece uşor prin noul an, dar şi sătui de carnea de porc mâncată, din abundenţă, de Crăciun, bistriţenii au făcut cozi, în Piaţa Decebal, la peşte, viu şi afumat.

Alin Oltean, proprietarul unei păstrăvării, a declarat că, în luna decembrie, vinde circa 60% din producţia de peste an. „Noi nu am scumpit preţurile. În vară am vândut cu 25 de lei kilogramul, tot aşa vindem şi acum. Mai scump este păstrăvul afumat în cetină de brad după o reţetă din Bucovina. Vindem suta de grame cu 6 lei, ceea ce înseamnă că e dublu preţul pe kilogram faţă de cel viu. Să nu uităm însă că e şi mai uşor. Din moment ce am multe comenzi, cred că bistriţenilor le place. Multă lume m-a întrebat dacă vin şi marţi, în ajun de An Nou. Cred că voi veni, dar nu mai am păstrăv afumat prea mult. L-am adus pe ultimul astăzi (vineri -n.r.). E o delicatesă care se mănâncă foarte bine ca aperitiv, de Revelion”, a declarat Alin Oltean.

Vânzări bune a făcut şi Păstrăvăria Fiad a Direcţiei Silvice Bistriţa, cea mai mare din judeţ. Numai luna aceasta, direct din bazine au fost vândute patru tone de peşte viu.

Păstrăvării mai sunt pe Valea Bârgăului, la Romuli, dar şi pe Valea Someşului. În plus, unii oameni şi-au făcut bazine proprii în care cresc peşte ca să nu fie obligaţi să-l cumpere.

pastravi 2 pastravi 3 pastravi 5 pastravi 1

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.