Împinşi de la spate de superstiţia potrivit căreia e bine ca, de Revelion să mănânce peşte ca să alunece uşor prin noul an, dar şi sătui de carnea de porc mâncată, din abundenţă, de Crăciun, bistriţenii au făcut cozi, în Piaţa Decebal, la peşte, viu şi afumat.
Alin Oltean, proprietarul unei păstrăvării, a declarat că, în luna decembrie, vinde circa 60% din producţia de peste an. „Noi nu am scumpit preţurile. În vară am vândut cu 25 de lei kilogramul, tot aşa vindem şi acum. Mai scump este păstrăvul afumat în cetină de brad după o reţetă din Bucovina. Vindem suta de grame cu 6 lei, ceea ce înseamnă că e dublu preţul pe kilogram faţă de cel viu. Să nu uităm însă că e şi mai uşor. Din moment ce am multe comenzi, cred că bistriţenilor le place. Multă lume m-a întrebat dacă vin şi marţi, în ajun de An Nou. Cred că voi veni, dar nu mai am păstrăv afumat prea mult. L-am adus pe ultimul astăzi (vineri -n.r.). E o delicatesă care se mănâncă foarte bine ca aperitiv, de Revelion”, a declarat Alin Oltean.
Vânzări bune a făcut şi Păstrăvăria Fiad a Direcţiei Silvice Bistriţa, cea mai mare din judeţ. Numai luna aceasta, direct din bazine au fost vândute patru tone de peşte viu.
Păstrăvării mai sunt pe Valea Bârgăului, la Romuli, dar şi pe Valea Someşului. În plus, unii oameni şi-au făcut bazine proprii în care cresc peşte ca să nu fie obligaţi să-l cumpere.
da dar domnul alin marele pastravar nu va spus ca el e un simplu samsar ia pestele angro din alte pastravari si il vinde in piata
oameni buni , pai voi sinteti normali la cap sa dati 60 lei pe kg???? ca sa nu va speriati de pret a scris 6 lei 100 grame. deci in final tot aia este . nu pot sa cred ce natie de……..sintem. 60 de lei kg !!!
cind vad pestele ala deschis in doua imi amintesc de porcusorii de guineea prajiti dintr-o piata de noapte . seamana perfect !!
povestea cobzei de pastrav
http://www.youtube.com/watch?v=FDNr52IPvn8