Preparatele din porc sunt la ordinea zilei pe mesele românilor, la ceas de sărbătoare. Carnea lui Ghiţă trebuie consumată însă cu moderaţie deoarece conţine grăsimi saturate care pot să se depună în artere şi să împiedice circulaţia sângelui. Potrivit specialiştilor, carnea roşie nu trebuie să fie consumată des şi în cantităţi mari, deoarece se digeră greu, creşte riscul de cancer la colon şi poate să declanşeze diverse boli de inimă.
Cei care ţin la sănătatea lor au început să renunţe la şorici, cârnaţi şţi caltaboşi preferând curcanul sau peştele. În zona noastră, se găseşte din abundenţă păstrăv.
Aurel Rânziş de la Colibiţa şi-a deschis o păstrăvărie încă de acum trei ani. Imediat i-a venit să facă şi păstrăv afumat în con de brad, cum a văzut că se face în Moldova.
„Acum, de când ne-am apucat şi noi de făcut păstrăv afumat, şi a văzut lumea că e bun, putem spune că am preluat tradiţia şi dincoace de munţi. Se afumă cu conuri de brad şi e foarte gustos. Reţeta nu e tocmai simplă. Păstrăvul trebuie curăţat, pus într-un baiţ care conţine sare, piper, usturoi. Acolo se ţine 12 ore şi a doua zi se usucă. Pe urmă se încinge bine afumătoarea şi se bagă în fumul acela încins. Acolo se ţine vreo şase-şapte ore şi apoi se lasă la uscat tot în afumătoarea respectivă. Scade mult în greutate. Kilogramul de păstrăv viu e în jur de 25 de lei, iar afumat 100 de lei. E de patru ori mai scump fiindcă de trei ori scade în greutate când îl afumăm. Cel puţin de trei scad. Avem clienţi, suntem chiar căutaţi, oameni care vin să ne caute numai petru aşa ceva”, a spus Aurel Rânziş.
Proprietarul păstrăvăriei din Colibiţa spune că recomandă păstrăvul afumat atât pentru masa de Crăciun, cât şi pentru cea de Revelion sau Paşti. „Oamenii mănâncă puţin peşte prin zona noastră fiindcă aici tradiţia e cu porc, dar, în cei trei ani de când am început, vă pot spune că tot mai multă lume vine şi ne caută. Păstrăvul e un peşte care trăieşte în ape curate de munte, iar la Colibiţa, se ştie, apa e renumită”, a adăugat Rânziş.
Păstrăvăria se găseşte la baza barajului Colibiţa şi e deschisă nonstop. Din păcate, la Bistriţa, Aurel Rânziş nu vine cu marfă de vânzare decât la târguri tradiţionale cum a fost şi evenimentul „Crăciun în Bistriţa-Năsăud” de la muzeu.
De fiecare data când am mers sa cumpăr păstrăvi de la păstrăvăria lui, ba nu a avut cine sa i scoată din apa, ba nu erau de vânzare, așa ca ma lipsesc de pestii lu nea caisa asta. Mai bine cumpăr din Mita. Sunt mai buni si mai ieftini, mai ales ca doamna Maria își si resoecta clientii.
hai ma Aurel nu ne mai aburii cu pastravii tai cum ne abureai inainte cu lemnele pe care nu le-ai platit nici pina azi
mai bine a-i afuma-o pe Ancuta , si ai scoate-o la vinzare ai avea multi cumparatori
cine e Ancuta fata din poza? te rog k\lamurestene DA
la baza barajului m-am uitat si nu e……poate la baza lacului!!!!
Frumoasa prezentare! In apropiere de pesti, GEANTA doamnei…
Off , cand o sa învățam anumite reguli despre comerț, igiena…?
Oare pestii au ochi albastrii????
Baaaaaa…la Kaufland gasiti gonzerve expirate. Mereti acolo, ce tat comentati, desteptii lu peste prajit.
se vede …deja la tine conservele si-au facut efectul!!!!
Fata din poza e”nepoata”lui Aurel patronul de pesti.
oare are fb?
multumesc,DA.
care e!
Frumoasa nepoata lui Aurel,orice ii spune domnule DA.
Frumoasa nepoata lui Aurel,orice ii spune domnule DA.Asa este frumoasa FOC.
Faina (PESTIOICA) din imagine. FIR INTINS !!!
lasa mai nu tot comentati atat ca omul face ce poate sa supravietuiasca ca o taiat iel si padure dar nu io mai saturat pe domni de la ocolul silvic si lau inchis .lau dus la faliment .si va mai spun un lucru daca mergeti si mancati o data acolo va spun ieu ca reveniti iarasi ieu am fost si am sa merg de cate ori am posibilitatea de a merge …
am fost aseara ieri la aceasta pastravarie..atmosfera frumoasa, mancare impecabila, servire si ospitalitate remarcabile..o sa revenim cu orice ocazie..