Actualitate

Păstrăvul afumat la Bistriţa Bârgăului, o delicatesă de pe masa de Crăciun mai uşor de digerat

Dacă majoritatea gospodinelor se întrec, de Crăciun, în făcut sarmale, piftie şi cârnaţi, altele preferă păstrăvul afumat pe care îl pot cumpăra, gata făcut, de la Bistriţa Bârgăului. Ce-i drept e o tradiţie mai nouă în judeţ, însă binevenită, spun oamenii, şi mai uşor de digerat dacă dispui şi de un buget ceva mai mare.

Preparatele din porc sunt la ordinea zilei pe mesele românilor, la ceas de sărbătoare. Carnea lui Ghiţă trebuie consumată însă cu moderaţie deoarece conţine grăsimi saturate care pot să se depună în artere şi să împiedice circulaţia sângelui. Potrivit specialiştilor, carnea roşie nu trebuie să fie consumată des şi în cantităţi mari, deoarece se digeră greu, creşte riscul de cancer la colon şi poate să declanşeze diverse boli de inimă.

Cei care ţin la sănătatea lor au început să renunţe la şorici, cârnaţi şţi caltaboşi preferând curcanul sau peştele. În zona pastrav afumat 4noastră, se găseşte din abundenţă păstrăv.

Aurel Rânziş de la Colibiţa şi-a deschis o păstrăvărie încă de acum trei ani. Imediat i-a venit să facă şi păstrăv afumat în con de brad, cum a văzut că se face în Moldova.

„Acum, de când ne-am apucat şi noi de făcut păstrăv afumat, şi a văzut lumea că e bun, putem spune că am preluat tradiţia şi dincoace de munţi. Se afumă cu conuri de brad şi e foarte gustos. Reţeta nu e tocmai simplă. Păstrăvul trebuie curăţat, pus într-un baiţ care conţine sare, piper, usturoi. Acolo se ţine 12 ore şi a doua zi se usucă. Pe urmă se încinge bine afumătoarea şi se bagă în fumul acela încins. Acolo se ţine vreo şase-şapte ore şi apoi se lasă la uscat tot în afumătoarea respectivă. Scade mult în greutate. Kilogramul de păstrăv viu ePastrav afumat 2 în jur de 25 de lei, iar afumat 100 de lei. E de patru ori mai scump fiindcă de trei ori scade în greutate când îl afumăm. Cel puţin de trei scad. Avem clienţi, suntem chiar căutaţi, oameni care vin să ne caute numai petru aşa ceva”, a spus Aurel Rânziş.

Proprietarul păstrăvăriei din Colibiţa spune că recomandă păstrăvul afumat atât pentru masa de Crăciun, cât şi pentru cea de Revelion sau Paşti. „Oamenii mănâncă puţin peşte prin zona noastră fiindcă aici tradiţia e cu porc, dar, în cei trei ani de când am început, vă pot spune că tot mai multă lume vine şi ne caută. Păstrăvul e un peşte care trăieşte în ape curate de munte, iar la Colibiţa, se ştie, apa e renumită”, a adăugat Rânziş.

Păstrăvăria se găseşte la baza barajului Colibiţa şi e deschisă nonstop. Din păcate, la Bistriţa, Aurel Rânziş nu vine cu marfă de vânzare decât la târguri tradiţionale cum a fost şi evenimentul „Crăciun în Bistriţa-Năsăud” de la muzeu.

18 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.