Recomandări Social

Păstrăvul, vedeta unui festival care se vrea de tradiţie. Ce bunătăţi pregătesc chef Nina Rus şi invitaţii ei (FOTO)

Păstrăv cu mămăligă şi cu mujdei, păstrăv la grătar, umplut cu legume, afumat cu diverse condimente, ciorbă de păstrăv, sarmale cu carne de păstrăv, zacuscă tot cu păstrăv şi icre proaspete. De toate aceste preparate cu gusturi şi arome deosebite se pot bucura toţi cei care merg astăzi şi mâine la Festivalul Păstrăvului Rin de la Romuli, organizat de chef Nina Rus împreună cu bucătari renumiţi în toată ţara.

Aflat la prima ediţie, Festivalul Păstrăvului Rin a atras lumea ca un magnet. Oameni din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, care au aflat despre talentul de bucătar al Ninei Rus, sau care treceau întâmplător prin zonă, s-au oprit să se bucure de meniurile pregătite de gazdă, ajutată de chefii Liviu Balint, Răzvan Constantin și Ionuț Mangu. Echipa bucătarilor veseli şi entuziaşti a gătit încă din prima zi de festival nu doar peşte, ci şi midii, berbecuţ la proţap şi purceluş în lapte la grătar. Nu au lipsit nici dulciurile cu arome unice făcute de Mihaela Tatiana Ulman şi nici îngheţata făcută de Gelateria Aniela.

 

„Ne bucurăm că lumea vine, îi place ce gătim noi. Avem multe sortimente de păstrăv, dar cum nu toată lumea vrea să mănânce doar păstrăv, m-am gândit să facem şi berbucuţ la proţap, purceluş în lapte la grătar, două tipuri de scoici şi hamsii. Am mai făcut tochitură de porc ardelenesc, gulaş, că suntem în Ardeal. Sunt toate preparatele pe care le-am făcut eu prin ţară, prin oraşele prin care am fost alături de chef Cătălin Scărlătescu la Festivalul Gustului Românesc. Este cea mai mare mulţumire a mea când văd că avem clienţi din toate părţile ţării, inclusiv străini, polonezi şi germani, care sunt foarte încântaţi de preparatele noastre. Noi ne dorim să existe şi alte ediţii ale festivalului. Avem o echipă frumoasă la restaurant, iar chefii care au venit la festival de asemenea sunt foarte dedicaţi. Le mulţumesc că au acceptat invitaţia mea să facă reţetele mele din Romuli”, a spus chef Nina Rus, decisă să înregistreze la OSIM denumirea Festivalul Păstrăvului Rin şi să organizeze şi alte ediţii.

Chef Liviu Balint a gătit pentru cei prezenţi midii într-un sos picant, cu praz şi chorizzo.

„Am făcut un ulei foarte frumos pentru scoici. Am luat totul din grădină. Avem ulei aromatizat cu cimbru, rozmarin, busuioc, lămâie şi am pus şi nişte fulgi de chili. Cine vrea ca scoicile să fie picante, îşi pune acest ulei pe  deasupra. Eu cred că trebuie promovate produsele din zonă şi ajutaţi oamenii care sunt mici producători pentru că doar aşa se va dezvolta zona în viitor, folosind produse locale de calitate. Invit oamenii să vină pentru a degusta aceste produse”, a spus Liviu Balint.

Chef Vasile Hotca a pregătit berbecuţ la proţap cu aromă de păstrăv afumat, dar şi purceluş în lapte aromatizat şi prăjit pe gril: „Vin aici pentru Nina, din prietenie pentru ea, dar şi pentru că zona este superbă şi-mi place mult să gătesc aici, la Romuli. Uitaţi-vă ce peisaje, ce oameni frumoşi!”.

Chef Răzvan Constantin a explicat că păstrăvul nu este uşor de gătit, fiind un peşte mai fad, însă cu răbdare, fiindcă trebuie ţinut mai mult la grătar, poate ieşi ceva deosebit.

 

La rândul ei, chef Mihaela-Tatiana Ulhmann, cofetar cu experienţă, s-a întrecut în preparate pregătite chiar în bucătăria de la Romuli ca să fie foarte proaspete.

 

„Am foarte multe deserturi pe bază de caise, piersici, fructe de pădure. Am făcut tiramisu în două variante, clasic şi cu fructe pentru copii, dar în nota mea personală fiindcă unul are un crocant de ciocolată, iar celălalt un sos de zmeură şi fructe de pădure deosebit, am făcut tarte cu mure că suntem la munte, mini checuri cu ciocolată şi vişine, mini checuri cu lămâie şi merişoare. Am făcut şi brioşe. Nina ne-a provocat să gătim păstrăvul ei fiecare în varianta noastră. Eu fiind cofetar, voi face cupe de ciocolată cu un mousse de păstrăv afumat pe care îl voi pregăti în cea de-a dopua zi de festival, adică duminică. Sper că va ieşi foarte bine şi lumea va aprecia”, a spus ea.

La Romuli, ca şi pe toată Valea Sălăuţei, se găseşte păstrăv curcubeu.

„Nu e aşa de pretenţios, suportă şi apa mai caldă. În ultimii ani, verile fiind atât de calde, temperatura apei a depăşit şi 20 de grade. Vara aceasta ne-a dat mari bătăi de cap. Apa e foarte tulbure de la ploi, ei nu pot mânca, nu se simt bine”, a spus Gabi Rus, managerul Păstrăvăriei Rin Romuli.

Pentru festival, el a spus că bucătarii au pregătit păstrăv cu mămăligă, cu mujdei, păstrăv umplut cu legume, păstrăv afumat, file din păstrăv afumat cu diverse condimente, ciorbă de păstrăv, sarmale din păstrăv, zacuscă, icre. În plus, fiecare bucătar va găti, dumincă, un produs din păstrăv, iar între ei va fi un mini concurs al cărui câştigător va fi desemnat de participanţii la festival.

„Când am deschis restaurantul, dar şi când am început să facem aceste mici evenimente, ne-am bazat pe clienţi din Năsăud, Beclean, Gherla, Maramureş, Bistriţa, Cluj şi mai puţin pe localnici. Ştiţi cum sunt oamenii din comunitate, mai degrabă invidioşi şi răi. Nu prea  ne susţin, mai degrabă ar face invers. În schimb, au venit oameni care ne cunosc şi pe care i-am întâlnit prin ţară la festivaluri. Mă bucur că au venit. Mie îmi place să promovez judeţul. Eu cred că Maramureşul nu are nimic în plus faţă de noi. Romuli sau Telciu nu sunt cu nimic mai prejos de Săcel, primul sat din Maramureş. Judeţul Bistriţa-Năsăud are zone foarte frumoase. Ar merita să fie cunoscut. Din păcate, noi nu am pus prea mult preţ pe turism până acum. Eu sper să o facem de acum. Nu câştigi mare lucru din turism când ai o afacere mică, dar, cu paşi mărunţi, te promovezi, aude lumea de tine, iar dacă faci lucruri de calitate, oamenii revin”, a mai spus Gabi Rus.

Festivalul Păstrăvului Rin continuă şi duminică, de la ora 12.00 vizavi de Biserica Ortodoxă Romuli. Atmosfera va fi întreținută de DJ (VNK) Andrei Vîncă și interpreta Petruța Creța Vîncă.

9 comentarii

  • Daca la arsurile alea negre le spunem „festival culinar”, imi pare rau. Tot respectul pentru aceasta doamna, dar sa pui un purcel langa pastravi la un festival care se vrea al pastravului mi se pare prea mult. Plus scoici la Romuli…hm… Totala lipsa de imaginatie.

    • Înainte să comentezi, trebuia să-ți plătești consumația, nu să fugi…. Rușine mare „un” hoț!

    • Cum iti permiti sa vorbesti daca spui ca nu ai foat acolo, sau esti doar unul care terfeleste munca unor oameni , eu am fost acolo am degustat aproape din toate produsele si su fost senzationale, asa ca sa-ti fie rusine.

  • Tu stii ceva despre omeni astia de iti permiti sa vorbesti ori tu nu poti ajunge la titulatura de Chef, dar daca vrei ia poti sa ti-o iei.

  • E foarte tare ce a realizat acolo. Daca la calitate nu vor fi diferente in timp va deveni un reper pt multi. Bravo. In permanenta este multa lume acolo. Poate ar trebui sa dea idei si altora sa dezvolte zonele rurale.

  • Felicitari pentru ceea ce incercati sa faceti acolo.Felicitari pentru ca nu ati ales sa plecati sa gatiti in restaurantele europene ci ati ales sa ramaneti si sa faceti ceva pentru comunitatea din care proveniti.
    Cu atat mai mult meritati felicitarile, citind aici cu ce mentalitati aveti de-a face.
    Va urez mut, mult, mult succes!

    PS. salata de icre exceptionala!!!Mai venim

  • Doamna draga, alegem sa luptam aici, pentru zona superba, pentru noi si in special pentru cei 98 – 99% dintre oameni ca dumneavoastra care ne incurajeaza si ne apreciaza munca, restul, adica pleava, nu prea ne intereseaza. Va multumim tuturor care ne apreciati si chiar si celor rai ca fara ei lumea ar fi prea buna si linistita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.