Recomandări Social

Păşunile şi pădurile, cele două resurse puse în valoare de Legea Muntelui. Ce facilităţi mai sunt

Omul de afaceri Emil Iugan, vicepreşedintele Forumului Montan din România, consideră că Legea Muntelui este „una dintre cele mai mari realizări” după 1989 care pune în valoare două resurse importante: pădurile şi păşunile.

„Legea Muntelui este una dintre cele mai mari realizări ale zonei montane de la Revoluţie încoace. Ca să fim sinceri, imediat după 1989 am vorbit despre o lege specifică zonei montane. Am făcut demersuri, lobby, tot felul de întâlniri. Nu am reuşit să o scoatem decât anul trecut împreună cu domnul ministru Daea, care a priceput ce specific are muntele, ce probleme sunt în zona de munte şi că este cu adevărat nevoie de o lege aparte care să reglementeze într-un mod foarte clar activităţile din zona de munte, să pună în valoare resursele, să se dezvolte activitate economică în zona montană, să se stabilizeze populaţia în zona montană. În centrul activităţii e gospodăria ţărănească de munte şi resursele de bază pe care le are muntele: păşunea şi pădurea. Mai avem piatra ca resursă, aerul, turismul, dar resursele de bază sunt iarba şi pădurea”, a spus Emil Iugan.


„Eu văd zona montană în ansamblul ei. Legea Muntelui o delimitează foarte clar. Pentru prima dată avem prevederi prin care se stabilesc nişte diferenţe de preţ între produsele agricole obţinute în zona montană cu cheltuieli mari, eforturi mari, pierderi, dar de calitate foarte bună în comparaţie cu acelaşi produs în zona de câmpie. E un model elveţian, european. Legea e foarte complexă, trebuie să o dezbatem. Pentru prima dată sunt prevăzute şi fonduri speciale pentru finanţarea punctual a unor obiective specifice zonei de munte care să pună în valoare resursele acestei zone. De exemplu, sunt bani pentru centre de colectare a laptelui certificat, produs montan, sunt multe prevederi bune în această lege. Trebuie ca oamenii să se asocieze. Numai aşa vor reuşi. Mai sunt lâna, carnea, plantele medicinale, fructele de pădure, creşterea animalelor. Sperăm ca în a doua parte a anului şi în anul următor deja să funcţioneze aceste obiective tocmai ca să putem în valoare resursele pe care le avem. Avem un concept pornit de aici, din judeţul Bistriţa-Năsăud, recunoscut la nivel european: sistem local de dezvoltare integrat pe baza resurselor locale, care înseamnă şi resurse materilae şi forţă de muncă pe care încă o mai avem în zona de munte. Noi la Lunca Ilvei am promovat acest sistem, dar trebuie dezvoltat. Fermierii, dacă sunt informaţi şi nu sunt minţiţi, fac treabă. Avem modele de stâne pe lângă cele tradiţionale- stână pedagogică – în care să ducem şi copiii să vadă ce se întâmplă acolo. Sunt copii carte s-au născut în zona de munte şi nu ştiu ce se întâmplă la o stână. Nu e permis aşa ceva.”, a spus el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS