Elevii voluntari ai Poliţiei au prezentat, miercuri, unor clase de la CN „Andrei Mureşanu” pericolele care pot apărea dacă beau, încearcă droguri chiar şi uşoare, dacă urcă în maşinile unor necunoscuţi sau dacă se aventurează la volan beţi sau fără permis. De asemenea, adolescenţii au fost avertizaţi şi care sunt riscurile la care se expun dacă navighează pe internet pe site-uri destinate adulţilor sau dacă „dau prea mult din casă”.
Cazul unei tinere de pe Valea Şieului care a ajuns să fie şantajată să posteze poze nud cu ea pe internet, cercetat în prezent de poliţiştii de la Crimă Organizată, i-a impresionat cel mai mult pe copii.
„Am avut un astfel de caz pe Valea Şieului. Colegii de la Crimă Organizată au venit la noi fiindcă ştiau că facem campania „Tu cui dai accept?”. Au aflat că victima fusese şantajată să îşi pună poze mai deocheate, nud, nu a spus nimănui, nici măcar păărinţilor. S-a aflat dintr-o discuţie cu o prietenă de a ei. Deci iată sunt cazuri în care victima în sine vrea să ascundă evenimentul întrucât consideră că este o ruşine faptul că a ajuns într-o astfel de postură în urma unor discuţii cu nişte persoane pe care le-a considerat de încredere şi care nu s-au dovedit a fi aşa. S-a ajuns la şantaj la distanţă. Este în atenţia noastră acest caz”, a declarat inspectorul principal Mihaela Moldovan.
Ea a spus că, din păcate, tinerii „se dezvăluie” foarte mult pe internet, îşi pun poze care în sine sunt invitaţii pentru anumite persoane dubioase, îşi postează adresa şi scriu despre valorile pe care le deţin în casă.
„Prin acest lucru invită nu doar hoţii, ci şi alţi răufăcători să-i contacteze. Îşi pun şi poze cu uniforme personalizate şi automat orice persoană care vrea să urmărească un minor îl poate găsi în curtea liceului. Noi profităm de aceste întâlnirio cu ei în Săptămâna combatere criminalităţii pentru a-i sfătui să utilizeze „cu cap” aceste platforme. Dacă ei consideră că sunt abuzaţi, să utilizeze platforma www.safer.ro şi să nu acceseze site-uri pentru adulţi şi care le fac rău pe termen lung şi le denaturează ideea despre relaţii normale între două sexe diferite. Îi atenţionăm să fie precauţi cu informaţiile pe care le postează despre ei înşişi, despre familiile şi locuinţele lor întrucât infractorii s-au specializat şi caută anumite informaţii pentru a-şi recruta victimele”, a declarat Mihaela Moldovan.
După lecţia susţinută de poliţişti, elevii au declarat că vor fi mult mai precauţi şi că nu vor da accept oricui.
La rândul lor, profesorii prezenţia la lecţia deschisă ţinută de poliţişti le-au mulţumit acestora şi i-au invitat să le vorbească despre aceleaşi pericole şi părinţilor elevilor, mult prea îngăduitori cu organizarea de petreceri de majorat la Colibiţa, locuri în care tinerii beau, fumează şi chiar încearcă droguri, nefiind controlaţi de nimeni.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu