”Asigurările obligatorii acoperă daunele cauzate de inundații, alunecări de teren, cutremure, până la limita sumei de 20.000 euro, iar asigurările facultative acoperă celelalte daune, exclusiv cele prevăzute prin polițele de asigurare obligatorii. Am fost sesizat de persoane care au încheiat asemenea polițe facultative și care, pe lângă faptul că au fost mult purtate în cunoscutul stil românesc, au fost despăgubite cu sume derizorii. O familie care și-a încheiat o poliță de asigurare facultativă pentru casă și care după vijelia puternică a rămas fără acoperiș s-a adresat firmei de asigurare, care i-a dat un răspuns nemulțumitor, în condițiile în care oamenii au prezentat un deviz de lucrări făcut de o societate de construcții, solicitând suma corectă având în vedere valoarea asigurării încheiate pentru locuință. S-au adresat ASF, diviziei de asigurări, și după 30 de zile au primit un răspuns de genul: nu avem ce să facem, dați-i în judecată”, a spus președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.
El a prezentat și o altă situație: ”O familie a încheiat asigurare facultativă pentru locuință, acoperișul a fost distrus de grindină, s-a adresat firmei de asigurare pentru despăgubire punând la dispoziție toate documentele prevăzute de lege. Au primit un răspuns halucinant: se va despăgubi o treime din suma prevăzută pentru reparații”.
”Sunt practici incorecte pe care unele societăți de asigurare le au pe piață. ASF are, conform legii, atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control a societăților de asigurare-reasigurare, a intermediarilor de pe păiață, dar din păcate ASF nu își face datoria. Cei care lucrează acolo se bucură de privilegii deosebite, începând de salarizare și continuând cu alte privilegii. Atrag de atenția societăților de asigurare să elimine clauzele abuzive din contracte, să le explice oamenilor care merg să încheie o poliță de asigurare corect, cinstit, care este conținutul juridic al contractelor respective și să nu profite de faptul că asigurații nu au experiență sau au experiență limitată. Societățile de asigurare au armate de avocați și experiență multiplă și bineînțeles că dacă își propun pot să păcălească. Interesul nostru este ca tot mai mulți oameni să-și asigure casele și bunurile, dar când există asemenea practici, ele îi descurajează pe cei care ar dori să-și încheie polițe de asigurare”, a comentat el.
Si atunci de ce ne obliga legislatia sa inchei tot felul de asigurari ? Singura asigurare este sa stai in casa si sa spui TATAL NOSTRU ,
Un adevarat fiasco acest articol, dar dupa atatea reusite admitem si o informatie mai putin inspirata si fara o baza tehnica studiata… Nu doresc sa fiu avocatul diavolului si nici sa va plictisesc in idei mult prea ample si complicate, asa ca simplu : 1. pentru orice despagubre exista o procedura, o metodologie clara, care trebuie respectata de asigurat in cazul producerii unui eveniment 2. un pret mic al asigurarii facultative(asa cum prefera si solicita romanul) reprezinta excluderi, fransize, conditii speciale de despagubire.3. nici un asigurator nu-si permite refuzul platii daca sunt indeplinite cumulul de conditii care impun plata daunei. Nu suntem victimele asiguratorilor, cat suntem victimele dezinformarii si a lipsei de educatie in domeniul financiar-asigurari si dorinta de a avea pretul cel mai mic. Acum ca sa mai stiti ceva este uncaz la noi in oras care din pacate a folosit imagnea de victima nu pentru a-si acoperi daunele ci pentru a se imbogatii, adica s-a incasat ajutor de la primarie si CJ, apoi de la diverse asociatii si chiar de la oameni de buna credinta, pana si din bani adunati de la elevii din anumite scoli si in cele din urma de la societatea de asigurari si uite asa , d-na Cristiana, dintr-o mansarda care valora 25-30000 s-a ales cu 100.000 de euro + garantia pe care o v-a incasa de la dezvoltator , imobilul fiind in garantie…si atunci , totul pare a semana a frauda.Este doar un exemplu si va asigur ca oricine respecta prevederile unui contract nu are cum sa nu-si recupereze pierderile, iar amestecul politicului ar trebui sa apara doar in modificari legislative si nu in interventii fara cunostinte in anumite domenii, doar, doar or mai castiga 2-3 voturi. Intotdeauna daca se va judeca o situatie conflictuala, dupa spusele uneia dintre parti o sa existe o interpretare injusta, haideti sa fim echidistanti si sa nu condamnam in necunostinta de cauza sau dupa idei sustinute de parti interesate in avantaje materiale sau politice…si poate ne faceti si bilantul platii pentru acel acoperis al apartamentului care a valorat 30000 euro, cu deficiente mari de executie si fara respectarea materialelor prevazute in proiect si a normelor, care trebuiau verificate de acele autoritati ale statului unde sunt infipti colegii ilustrilor politicieni implicati in aceste demersuri catre ASF. Va multumesc pentru dreptul la opinie si pentru acele, cele mai multe articole remarcabile
Domnule Dorin nu stiu ce directoras de societate
reprezinti, dar spui numai minciuni . Citeste comentariile mele si ai sa intelegi, daca vrei . Daca nu o sa continui sa aperi niste nenorocite de firme de asigurare ( in procent de peste 90 % ) . Ei uita ca sunt si oameni care au educatie in domeniul pe care-l mentionezi . Toate procedurile si legislatia in domeniu este facuta sa fie de partea firmele de asigurari si nu de partea cetateanului cum ar fi normal . Toate procedurile de care vorbesti sunt in asemenea mod create, sa dea posibilitate la taraganari, intarzieri si refuzuri pe motive banale, chichite numai de voi stiute . Si asta iti spune unul care a lucrat peste 10 ani in domeniu . Intr-un sigur lucru ai dreptate si anume atunci cand spui ca romanii vreau ieftin si sume pentru despagubiri foarte mari . Restul sunt baliverne invatate la traininguri cu tot felul de ,, experti „. Unde sunt firmele de reasiguare sa despagubeasca clientii ASTRA minciuni scruntate , unde este ASF-ul cu fondul de garantare si acele sume depuse de societate de care nu are voie nimen sa se atinga tocmai pentru aceste situatii ? Minciuni . Turc are dreptate. In Romania suferim enorm ca oamenii politici isi urmaresc doar interesul propriu si nu fac legi corecte . Majoritatea covarsitoare sunt pe interes , a se vedea Bogdan Oltean de la BNR care promitea prin discurs a fi un om politic bun , Stolojon , Mona Musca , si nu in ultimul rand Crin Antonescu . Asa ca mai usor cu minciunile in spatiul public domnule Dorin .
Problema este ca s-a creat un asa sistem incat omul de rand nu are cum sa reactioneze la nelegiuirile acestea. Cei din sistem dau vina pe lege , si ca pana nu se schimba legea. Eu vin si va intreb , cand o sa ne trezim si sa creem un sistem incare acesti oameni sa raspunda . Incepand de la cei care au vandut tot dupa 90 si pana in prezent. Si sa raspunda autorii morali gen Nastase la OMV, nu ca l-a pus sa semneze pe un pulifrici din guvern si care semneaza ala e vinovat . Sau acest Misu Negritoiu de la ASF ,el a zis ca nu pleaca dupa scandalul preturilor RCA la camioane si nu a plecat , si sta in continuare pe un salariu baban si nu raspunde ca piata asigurarilor e VARZA. Si va explic si de ce . SE spunea ca firmele de asigurari nu dau faliment ca sunt reasigurate la alte doua companii de reasigurare , asta conform legilor din romania care reglemnteaza piata de asigurari . Pe naiba ASTRA faliment CArpatica faliment . MAi mult se intreaba cineva de ce companii de talie mondiala au plecat din romania ? GEn AXA sau AVIVA , poi aia stiu de ce . MAi mult la falimentul astra despagubitii au ramas cu buza umflata , asf spune ca nu are buget sa-i despagubeasca , deci statul roman nu este in stare sa dea amaratilor cu masinile lovite bani, poi unde naiba traim . Trebuie mers pe fir inapoi, cine a facut legile astea cu ce interes si asa mai departe . Si pedepsiti toti , dar nu exista vointa aici e problema , toata lumea tace .