Reprezentanţii firmei Supercom Bucureşti – cea care face curăţenie în municipiu – au venit la Bistriţa pentru o întâlnire cu şefii firmei Vitalia Servicii pentru Mediu SA. Discuţiile, purtate în saloanele unui hotel din Bistriţa, au avut cel mai probabil ca temă afacerea gunoaielor pe care Vitalia nu mai are dreptul legal să o administreze, dar are capacitatea tehnică să o facă.
Firma Supercom SA Bucureşti a fost înfiinţată în 1993 şi îi are ca asociaţi pe Ilie Ionel Ciuclea (care este şi administratorul ei), Gheorghe Valentin Bubu, Florina Bubu, Ciuclea Georgescu Roxana Magdalena, Ciuclea Maria Cristina şi Ciuclea Paula. Compania a avut, anul trecut, 1590 de angajaţi, o cifră de afaceri de 148 de milioane de lei şi un profit de 20,4 milioane de lei.
Ilie Ciuclea şi Gheorghe Bubu mai deţin împreună o firmă de securitate Betaforce Security SRL cu o cifră de afaceri de 60.000 de lei anul trecut, o firmă de cercetare-dezvoltare în domeniul ştiinţelor naturale şi inginerie, dar şi una care se ocupă de cultivarea legumelor şi pepenilor. Ilie Ciuclea mai are şi o firmă care oprează în industria farmaceutică, una în industria alcoolului, una de reciclare a deşeurilor, în timp ce asociatul său deţine o companie care asigură spaţii de depozitare. Membrii familiilor acestora sunt implicaţi la rândul lor în alte afaceri, fiind asociaţi sau administratori în alte firme.
Potrivit presei centrale, nici firma Supercom SA nu este străină de politică. Jurnalul Naţional scria anul trecut că firma patronată de omul de afaceri Ilie Ciuclea a ridicat gunoiul şi maşinile parcate ilegal în Sectorul 2 al Capitalei, condus de Neculai Onţanu.
„În 2010, aceasta ar fi încasat de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cu ajutorul omului de casă al Elenei Udrea, Florin Popescu, nu mai puțin de 80 de milioane de euro. Controversata afacere a gestionării problemei gunoaielor din Județul Dâmbovița a fost pusă la cale la sfârşitul lunii octombrie a anului 2009, chiar în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale şi imediat după ce Elena Udrea a preluat interimatul Ministerului Mediului. Operaţiunea a avut loc după plecarea PSD din Guvernul Emil Boc I. La vremea respectivă, Consiliul Județean a anunţat că intenţionează să cedeze, prin intermediul unui contract de delegare prin concesionare, gestiunea serviciilor publice de colectare și transport a deșeurilor menajere din județul Dâmbovița. (…) În cursă s-a înscris un singur ofertant, respectiva firma Supercom SA București, patronată de Ilie Ciuclea, care, la acea dată, ocupa funcţia de vicepreşedinte UNPR Bucureşti, partener la guvernare cu PDL. În urma deliberărilor, Consiliul Județean Dâmbovița a atribuit contractul către Supercom, având o valoare de 334.872.879,76 lei, cu TVA inclus, ceea ce la cursul leu/euro de la momentul respectiv însemna 80 de milioane de euro”, a scris Jurnalul Naţional care a ajuns la concluzia că firma a prosperat numai din afaceri cu statul.
Ilie Ciuclea a fost, pentru scurtă vreme, senator din partea PSD în legislatura 2004-2008, înlocuindu-l pe Sorin Oprescu, care și-a dat demisia din Parlament după ce a fost ales primar al Capitalei. Ulterior, Ilie Ciuclea a devenit prim-vicepreședinte al UNPR București, scrie şi profit.ro.
Compania Supercom a devenit mai cunoscută după ce a reușit să câștige contractele de salubrizare și deszăpezire pentru sectorul 2 al Bucureștiului, condus de Neculai Onțanu, și el membru al UNPR. Printre contractele pe care le-a mai avut Supercom se numără și cel încheiat, în 2007, tot cu Primăria sectorului 2, pentru ridicarea autovehiculelor staționate ilegal. Compania Supercom a fost declarată câștigătoarea licitației pentru salubrizarea și deszăpezirea Clujului, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro. La scurt timp însă, rezultatul licitației a fost contestat, iar, potrivit presei locale, Curtea de Apel a decis reluarea procedurilor pe motiv că nu a fost respectat criteriul legat de cifra de afaceri minimă pe care ar fi trebuit să o aibă câștigătorul pentru fiecare dintre cele două sectoare la care participa la licitație.
Monitorul de Cluj a scris că averea lui Ciuclea este de peste 11 milioane de euro şi constă într-o casă de vacanţă în Buşteni şi terenuri care însumează 10 hectare, în Afumaţi Tunari şi Buşteni. Din 1992, Ilie Ciuclea s-a implicat şi în fotbal, reînfiinţând echipa Juventus Bucureşti. În 2011, el şi-a făcut un cadou de Moş Nicolaeîn valoare de 500.000 de dolari, după ce a încheiat un contract pentru cumpărarea în leasing a unei maşini de lux Maybach 62 S. „Este o ţicneală de-a mea”, s-a rezumat Ciuclea, să comenteze achiziţia făcută. Preţul de listă al limuzinei este pe piaţa europeană este de o jumătate de milion de dolari (492.000 dolari).
Despre afaceriştii politici ai Vitalia Servicii pentru Mediu SA care au făcut averi pe seama PSD, Timp Online a scris AICI.
Reamintim că Vitalia nu mai are licenţă să ridice gunoaiele din Bistriţa-Năsăud şi a denunţat unilateral contractul cu ADI Deşeuri, iar prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, a decretat, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, „situaţie de urgenţă cu risc biologic”.
În aceste condiţii în care autorităţile sunt presate de timp şi de monitorizarea europeană, e foarte posibil ca Vitalia să bată palma cu Supercom, iar colectarea gunoaielor să rămână, în continuare, o afacere politică profitabilă pentru măcar una din tabere.
Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de măturat, spălat, stropirea şi întreţinerea căilor publice şi a activităţii de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare din Bistrița a fost câștigat de SC Supercom SA Bucureşti. Prevederile contractuale au intrat în vigoare începând cu data de 1 martie 2016, iar contractul are o durată de 8 ani.
La cum a gestionat pana in momentul de fata curatenia in oras, cred ca ar putea face fata (cu managementul si orientarea spre forta de munca serioasa) cu brio colectarii deseurilor din judet, iar comparativ cu Vitalia, mult mai serios.
boii trag…