Municipalitatea acordă drept de superficie asupra terenurilor aferente construcțiilor în care au funcţionat punctele termice nr. 1, 2, 5 și 21, în favoarea SC Blacteea Com SRL, în calitate de proprietar asupra acestora.
În Bistriţa există 30 de imobile în care au funcţionat puncte termice şi care prin Hotărârea nr. 152/21.09.2004 a Consiliului Local au fost trecute, împreună cu terenul aferent, din administrarea Proditerm în proprietatea publică a municipiului Bistriţa. Ulterior, un număr de 6 puncte termice, fără terenul aferent, au fost înscrise în evidenţele de carte funciară în proprietatea Proditerm, fără ca acest lucru să fie adus la cunoştinţa Consiliului Local, care era unicul acţionar al societăţii, respectiv: PT 1 – str. Lalelelor, PT 2 – B-dul Decebal, PT 5 – Aleea Margaretelor – Plopilor, PT 15 – Aleea Merilor, PT 21 – Aleea Turturelelor și PT 28 – str. Mihai Eminescu. Pentru aceste 6 imobile înscrise în proprietatea societăţii, Primăria a promovat acţiune în instanţă pentru radierea dreptului de proprietate înscris, dar printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, acţiunea a fost respinsă.
Aceste construcții, cu terenul aferent, figurează în inventarul bunurilor aparținând domeniului public al municipiului Bistrița, însă în evidențele de carte funciară, suprafața de teren aferentă construcțiilor figurează în proprietatea Statului Român, iar construcţiile în proprietatea SC Blacteea Com.
Firma din Năsăud, în calitate de proprietar asupra construcțiilor fostelor puncte termice nr. 1, 2, 5 și 21,doreşte să renoveze și să schimbe destinațiile celor 4 construcții și solicită acordarea unui drept de superficie asupra terenurilor de sub construcții în vederea eliberării autorizațiilor de construcții necesare. În demersul de a renova, moderniza și schimba destinația construcțiilor celor 4 foste puncte termice societatea a solicitat Serviciului Urbanism eliberarea unor certificate de urbanism, acestea fiind eliberate. Documentația topografică depusă de societate cuprinde propunerea de dezmembrare a terenurilor aferente construcțiilor proprietate, pentru care solicită drept de superficie, având în vedere că suprafaţa de teren înscrisă în CF este mai mare decât suprafața ocupată de construcție, cuprinzând spații verzi, locuri de parcare, carosabil și trotuare, etc..
În vederea reglementării situației juridice a acestor construcții și a terenurilor aferente sunt necesare următoarele operaţiuni: trecerea suprafeţelor de teren înscrise în evidenţele de carte funciară din proprietatea statului în proprietatea publică a Municipiului Bistriţa, acestea fiind de uz şi interes public, fiind afectate de spaţii verzi, trotuare, locuri de parcare. Apoi, dezmembrarea suprafeţelor de teren de sub construcții, respectiv suprafaţa de 383 mp aferentă construcţiei fostului PT nr. 1, 512 mp aferentă construcţiei fostului PT nr. 2, 382 mp aferentă construcţiei fostului PT nr .5 şi 201 aferentă construcţiei fostului PT nr. 21, total suprafaţă teren 1.478 mp şi trecerea acestora în proprietatea privată a municipiului Bistriţa, ţinând cont de faptul că suprafeţele de teren sunt ocupate de construcţiile proprietatea societăţii Blacteea Năsăud, a căror destinaţie urmează a fi de spaţii comerciale.
Este necesară şi instituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, asupra terenurilor aferente construcţiilor în vederea exploatării acestora, iar municipalitatea va acorda dreptul de superficie pe o perioadă de 25 ani, începând cu data de 01.09.2016, cu posibilitate de reînnoire.
Art. 697 din Noul Cod Civil stipulează faptul că, în cazul în care superfia se constituie cu titlu oneros, titularul dreptului de superficie datorează o sumă egală cu chiria stabilită pe piaţa liberă, ţinând cont de natura terenului, destinaţia construcţiei, de zona în care se află, precum şi de alte criterii de determinare a contravalorii folosinţei. Având în vedere că piaţa nu are stabilite chirii pentru terenuri de sub construcţii, Primăria a luat în calcul alte criterii, respectiv existenţa unei hotărâri a consiliului local prin care au fost stabilite chirii pentru terenuri libere de construcţii, având diferite destinaţii, respectiv pentru curte sau curţi, construcţii chiria anuală fiind de 1,5 lei / 1 leu în funcţie de suprafaţa închiriată, astfel raportat la suprafaţă de 1.478 mp valoarea superficiei ar fi de 2.217 lei/an. Luând în considerare faptul că superficia reprezintă un drept real asupra unui imobil, la fel ca şi concesiunea, s-a procedat la calcularea valorii superficiei aplicând prevederile legale aplicabile concesiunilor, respectiv la un preț de vânzare practicat de 125 euro/mp, raportat la suprafața ocupată de construcții şi amortizat în 25 de ani, rezultând o sumă totală de 33.000 lei/an.
”Având în vedere cele menţionate mai sus, raportat la faptul că persoanele care închiriază terenuri în baza hotărârii de consiliu mai sus menţionată nu desfăşoară activităţi comerciale şi raportat la natura dreptului de superficie, propunem stabilirea cuantumului taxei de superfie la suma de 33.000 lei/an, care se va indexa anual cu indicele de inflaţie comunicat de Comisia Naţională de Statistică. Suma se poate plăti anual, până la 31 martie a anului curent pentru anul în curs sau sub formă de rate lunare cu termen de plată 25 a lunii pentru luna în curs”, este proiectul municipalității.
Cu siguranta de spatii comerciale are nevoie Bistrita in acest moment! Nu puteau sa amenajeze un teren de baschet de exemplu sau orice altceva acolo?
O partie de schi nu ati vrea? Ca atat ati urlat ca vreti partie de schi si acum urlati ca s- a defrisat padurea unde a fost facuta! Nemultumitii pamantului!
Noi urlam ca vrem partie de schi?????Unul n…n ne-o serveste obligatoriu pt ca asa vor muschii lui!!!! Si nimeni nu il mai poate opri..:((((
poate va prind la schi la iarna…!!!:::)))pe voi cei care nu vreti partie, nu vreti magazine, nu vreti parc, nu vreti nimic :::))) e o gluma!
de ce nu poate incasa prim[ria direct aceasta suma de la posibilul chirias?!? De ce trebuie iarasi sa facem prin mijlocitori ?!? ca si in cazul Vitalia iarasi se pune cineva mai șmecher la mijloc doar ca emitator de chitante…
In loc sa le transforme in sali de sport sau locuri in care copii si tinerii sa-si petreaca timpul in mod creativ, placut, decent, …Unii doar cum sa isi bage bani in buzunar se gandesc. Nu sunt performante sportive dar nici nu incurajam tinerii sa faca sport (exceptand fotbal, handbal si inca vreo 2, sporturi care au spatii unde sa se poata practica). Si aici ma refer la sportul in masa, adica fara plata si pt toti care vor. Deci o „pepiniera” de mari sportivi. Bazin olimpic pt inot, sala gimnastica feminina, teren rugby, etc.
Parca se spunea ca se fac bazine,gradinite……ceva ptr sport…!eu asa am inteles. Bine ca macar nu se fac baruri.sau ooops poate mai bine nu spuneam …..ca le dau idei.
Deci vedeti ca asa se face cresterea economica in Romania.din consum . Ce investitii….ce fonduri eu……!consum.atit.